Notícies | Acció Climàtica
Girona acollirà del 24 al 27 de març la quarta trobada anual d’un projecte europeu sobre el tractament de les aigües urbanes i pluvials
L’esdeveniment comptarà amb diferents jornades de treball i de coneixença del territori des del punt de vista hídric al Centre Cultural La Mercè
Dimecres 19/03/2025 - 18.20 h
La ciutat de Girona serà l’amfitriona de la quarta i última trobada anual del projecte europeu Multisource H2020 sobre el tractament de les aigües urbanes i pluvials. L’esdeveniment tindrà lloc del 24 al 27 de març, principalment al Centre Cultural La Mercè, i comptarà amb diferents jornades de treball i de coneixença del territori des del punt de vista hídric. Representants de 12 països diferents assistiran en aquestes sessions. Anteriorment, aquesta trobada anual s’havia fet a Lyon (2022), Leipzig (2023) i Milan (2024).
"Poder acollir aquestes jornades sobre projectes urbans d'innovació en l'àmbit de l'aigua és una gran oportunitat per rebre en primera persona bones pràctiques que s'estan desenvolupant a altres llocs d'Europa i compartir amb altres municipis les que estem implementant a Girona. L'aigua és un bé escàs i ser pioners en projectes que n'optimitzen els usos és essencial avui per arribar a la Girona Ciutat Circular que ens imaginem", ha afirmat el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella.
L’objectiu principal del projecte, del qual l’Ajuntament de Girona i l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) en són socis, ha estat demostrar el funcionament de diferents solucions basades en la naturalesa pel tractament de les aigües urbanes i pluvials, i desenvolupar eines, mètodes i models de negoci que recolzin el planejament urbà i les decisions polítiques en aquest àmbit i garanteixin el manteniment de les solucions a llarg termini. Totes les eines dissenyades s’han fet conjuntament entre actors locals, nacionals i internacionals, i sempre amb la visió posada en garantir la igualtat de gènere i la inclusivitat.
Girona s’ha situat com una de les set proves pilot juntament amb altres indrets com Lyon (França), Bozeman (Estats Units d’Amèrica), Turnhout (Bèlgica), Merone (Itàlia), Oslo (Noruega) i Leipzig (Alemanya). Cadascuna d’aquestes ciutats ha desenvolupat una solució en funció de la seva realitat territorial i les seves necessitats a satisfer.
Programa
El programa començarà el 24 de març amb una jornada de coneixença del territori. Concretament, es farà una visita al Barri Vell de Girona per conèixer la ciutat i la gestió de l’aigua. El 26 de març es durà a terme una altra sessió d’aquest tipus amb una visita als sistemes d’aiguamolls construïts a la depuradora d’Empuriabrava i al Celler La Vinyeta, una empresa que compta amb una gestió de l’aigua molt integrada a l’entorn. Pel que fa a les jornades de treball, aquestes tindran lloc el 25 i 27 de març al Centre Cultura La Mercè.
Concretament, el 27 de març, tindrà lloc el Water Market Europe. Aquesta serà la primera vegada que es realitza fora del territori belga i servirà per mostrar les solucions del projecte Multisource i la seva efectivitat. Alhora, es projectaran directrius a seguir per tal de facilitar-ne la implementació als territoris. Aquest és un esdeveniment anual organitzat per Water Europe, una organització especialitzada en la cadena de valor de l’aigua i que advoca per construir una Europa que garanteixi la seguretat hídrica, la sostenibilitat i la resiliència.
El projecte Multisource EU es va iniciar al juny de l’any 2021 i finalitzarà el maig d’enguany. Compta amb una subvenció dels fons europeus Horizon H2020 i està coordinada per l’Institute National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environment (INRAE) i compta amb el suport de diverses organitzacions de 12 països diferents. En total, el projecte té un pressupost de 5.169.167 euros, dels quals 4.999.632 euros han estat subvencionats per la Comissió Europea. De tot el pressupost, els dos socis gironins han rebut la suma de 406.271,77 euros (79.771,77 euros per l’Ajuntament de Girona i 326.500 euros per l’ICRA).