Header: Sostenibilitat

Sostenibilitat

Ruta de navegació

Cens municipal d'animals de companyia

Cens municipal d'animals de companyia

Els propietaris d'animals de companyia els han d'inscriure al cens municipal, segons mana l'Ordenança municipal de control, protecció i tinença d'animals. Cal també que els identifiquin a través d'un xip que el veterinari insereix a l'animal. Estar registrat al cens caní comporta el pagament de la taxa anual de tinença. L'import el podeu trobar a les ordenances fiscals o a l'enllaç del tràmit que trobareu en aquesta pàgina.

Consulteu el document d'alta del cens caní per conèixer el que cal fer per censar els animals de companyia.

En el cas de gossos perillosos també cal sol·licitar una llicència administrativa per a la tinença i/o conducció de gossos potencialment perillosos.

Recordeu que cal informar l'Ajuntament de qualsevol canvi, tant si és de propietari com de domicili de l'animal, pèrdua definitiva, robatori o mort, per poder-lo donar de baixa al cens. El termini màxim per fer aquests tràmits és de dos mesos.

Curs tinença responsable d'animals de companyia | Sostenibilitat

Informació i recursos formatius

Consells sobre la tinença de mascotes

A Catalunya, un 20% de les llars tenen animals.  Si en voleu adquirir un, abans reflexioneu sobre aquests aspectes: 

  1. Acordeu la decisió entre tots els membres de la llar. 
  2. Calculeu els costos aproximats per tenir clar si els podreu assumir (alimentació, atenció veterinària, utensilis, taxes municipals, assegurances...)
  3. Valoreu el temps de què disposeu per a dedicar-li cada dia i al llarg de l’any.
  4. Consulteu els vostres dubtes i deixeu-vos assessorar per professionals (veterinaris, cuidadors i educadors d’animals, etc.)
  5. Informeu-vos dels vostres drets i de les vostres obligacions.
  6. Trieu l’animal que millor encaixi a la vostra llar i estil de vida.
  7. Adquiriu-lo en un establiment autoritzat, preferentment mitjançant l’adopció, i no contribuïu a la cria, comerç o tràfic il·legal!
  8. Tingueu cura d’atendre les necessitats pròpies de la seva espècie. 
  9. Eduqueu-lo correctament per a una bona convivència veïnal.
  10. Eviteu que surti sol o que es pugui escapar. Si el perdeu, comuniqueu-ho a l’ajuntament. 

A més, podeu consultar els consells i resoldre dubtes relacionats amb la tinença de mascotes a la web:

I també podeu conèixer els vostres drets i seguir les recomanacions de l'Agència Catalana del Consum, en relació amb l'adquisició dels vostres animals de companyia:

Si finalment us heu decidit per tenir un nou company de vida, us recomanem que consulteu els recursos formatius disponibles.

Recordeu que l’abandonament és un delicte

A la ciutat de Girona cada any es recullen prop de 150 gossos i 150 gats perduts o abandonats. I a tota Espanya se’n recullen més de 280.000, segons l’estudi de la Fundació Affinity.

Curs tinença responsable d'animals de companyia

El Col·legi de Veterinaris de Girona ofereix, de forma gratuïta i on-line, un curs adreçat a les persones propietàries d’animals per a facilitar la correcta tinença responsable d'animals i tenir els coneixements necessaris per al seu maneig, cura i benestar.

Cartell del curs

Cartell del curs