Sequera | Acció Climàtica
Sequera
L'àrea urbana de Girona, en situació d'alerta per sequera
Reduir l'ús de l'aigua, una responsabilitat de tothom per fer front a l'emergència climàtica
Sequera en fase d'alerta per sequera
Segons la RESOLUCIÓ ACC/2311/2024, de 25 de juny, per la qual es declara la sortida de l'estat d'emergència II i l'entrada en l'estat d'emergència I per sequera hidrològica de la unitat d'explotació Embassament Darnius-Boadella i la sortida de l'estat d'excepcionalitat i l'entrada en l'estat d'alerta per sequera hidrològica de les unitats d'explotació Embassaments del Llobregat, Embassaments del Ter i Embassaments del Ter-Llobregat.
La progressiva recuperació dels volums d'aigua emmagatzemada als embassaments de l'àmbit Ter-Llobregat i a l'embassament Darnius-Boadella per efecte de les aportacions d'aigua que les últimes setmanes han arribat als embassaments, fruit dels episodis de pluja, ha comportat que el 18 de juny de 2024 la Comissió Interdepartamental de la Sequera acordi la sortida de l'estat d'emergència II i l'entrada en l'estat d'emergència I per sequera hidrològica de la unitat d'explotació Embassament Darnius-Boadella i la sortida de l'estat d'excepcionalitat i l'entrada en l'estat d'alerta de les unitats d'explotació Embassaments del Llobregat, Embassaments del Ter i Embassaments del Ter-Llobregat, en aplicació de les funcions previstes a l'apartat 6.3 del Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera.
- Fase d'alerta per sequera. Últimes novetats sobre la sequera
- Mesures d'estalvi d'aigua en la fase d'alerta. Infografia
- Semàfor groc per l'escenari d’alerta (40% de les reserves)
- Plànol de l'estat de la sequera a Catalunya
- Consells per l'estalvi d'aigua
- Pla d'emergència per sequera del municipi de Girona
- Pla d'emergència per sequera del municipi de Girona en fase d'alerta per sequera
Aprovat per Decret de l'Alcaldia 2024017904
FAQs. Preguntes freqüents
Última actualització: 16/05/2024
En quina fase del pla de sequera es troba la ciutat de Girona?
Actualment, la ciutat de Girona es troba en la fase d'alerta.
Segons la RESOLUCIÓ ACC/2311/2024, de 25 de juny per la qual es declara la sortida de l’estat d’exepcionalitat i l’entrada en estat d’alerta per sequera hidrològica de les unitat d’explotació dels embassaments del Llobregat, embassaments del Ter i embassaments del Ter-Llobregat.
Quines mesures s’han aplicat?
El municipi de Girona ha sortit de l'estat d'excepcionalitat per sequera i ha entrat a l'estat d'alerta, per això les mesures que s'han d'aplicar ara són les que es detallen a l'apartat 5.3 del Pla municipal per sequera (40% de les reserves).
Infografia resum de les mesures d'alerta.
Des de quan són vigents aquestes mesures?
Des del 28 de juny de 2024.
Quina quantitat de litres per habitant i dia es poden consumir?
S’estableix una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia.
Em puc dutxar a les piscines municipals?
Sí, tornen a funcionar amb normalitat les dutxes dels vestidors de les piscines cobertes de Palau i Santa Eugènia - Can Gibert del Pla pels usuaris de les piscines. Tot i això, us recomanem que us dutxeu de pressa per afavorir l'estalvi d'aigua.
Em puc dutxar després dels entrenaments als pavellons i camps de futbol municipals?
Es poden utilitzar les dutxes en els pavellons, camps de futbol i a la Zona Esportiva de la Devesa durant els entrenaments i després dels partits.
Puc regar el jardí i la gespa?
El reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com particular, ha de fer-se només en l’horari de menor insolació (de 20 a 8 h). La dotació per a reg ha de ser la mínima indispensable adaptant-se en tot moment a les condicions de temperatura i humitat. Cal evitar el reg durant moments de pluja, ja sigui utilitzant sensors automàtics o mitjançant altres formes de supervisió del reg. En qualsevol cas, no pot superar-se una dotació de 450 m³/ha/mes.
El reg dels jardins particulars es pot realitzar, com a màxim, dos dies cada setmana. Les entitats locals han de determinar la pauta d’alternança. Per defecte, els habitatges amb numeració parella o sense numeració poden regar els dimecres i els dissabtes, i els que tinguin numeració senar els dijous i els diumenges.
Des de l’Ajuntament s’han pres mesures d’estalvi com l’ús d’aigua regenerada de la depuradora per netejar els carrers i la via pública, i l’ús d’aigua del freàtic per regar els jardins.
Puc omplir la piscina?
La utilització d’aigua per l’ompliment de piscines queda limitada als casos següents:
- El reompliment parcial de piscines que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per reposar les pèrdues d’aigua per evaporació i neteja de filtres i per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
- El primer ompliment de piscines de nova construcció.
- En l’escenari d’alerta les piscines desmuntables o inflables que es poden omplir son aquelles que tinguin una capacitat inferior a 500 litres i que estiguin destinades al bany dels infants i ubicades en centres escolars.
En tots els escenaris de sequera està permès l’ompliment total o reompliment parcial de piscines (siguin o no desmuntables) d’ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d’educació especial i centres de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, així com també piscines particulars destinades al bany de persones que disposen d’una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.
Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.
Més informació sobre les restriccions de les piscines.
Com és que netegen els carrers amb aigua?
Perquè els netegem amb aigua no potable. Des de l’Ajuntament s’han pres mesures d’estalvi com l’ús d’aigua regenerada de la depuradora per netejar els carrers i la via pública, i l’ús d’aigua del freàtic per regar els jardins.
Està prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, tant si són públics o particulars, excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable.
Sí que es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.