Notícies | La Marfà
La vuitena edició de “Notes al parc” portarà una dotzena de propostes de música en viu als parcs i barris de Girona
El cicle, que es fa entre el 10 de juliol i el 24 d’agost, esdevé un altaveu de la creació musical actual a les comarques gironines. La programació compta amb concerts de música clàssica i moderna amb artistes i formacions com Las Karamba, Nel·lo & Corcoran, Girona Jazz Project Big Band & Marta Garret, Infermi d’Amore, Guillem Gironès & Amat Santacana o Xiaolu Zang, entre d’altres.
El cicle de concerts "Notes al parc", que cada estiu omple de música la ciutat de Girona, celebra enguany la vuitena edició, que tindrà lloc del 10 de juliol al 24 d'agost amb una dotzena de propostes, tant de música clàssica com moderna. Es tracta d'una iniciativa conjunta de l'Ajuntament de Girona, a través de La Marfà - Centre de Creació Musical, i l'Auditori de Girona que vol fomentar la cultura de proximitat i apropar nous públics a la música, així com reforçar la difusió i el suport als creadors i creadores locals i a les formacions musicals del territori.
"'Notes al parc' representa la cultura que volem per Girona: pluralitat i riquesa d'estils, qualitat, artistes de Girona i de fora, col·laboració entre entitats i música accessible a tots els públics", ha afirmat el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats Bartrina.
Per la seva banda, el vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha remarcat que "insistim cada any que 'Notes al parc' és un espai que exerceix d'altaveu a la cultura de proximitat, als grups del territori. La cultura és un element central de la vida dels ciutadans i ciutadanes i cal que ens esforcem per fer-la arribar a tothom i a tot arreu, descentralitzant-la i portant-la a cada racó de la ciutat de Girona. Gràcies al organitzadors per possibilitar un any més que la música estiuenca es pugui fer als parcs de la ciutat. Com m'agrada corroborar es torna a demostrar que la col·laboració i les sinergies entre les diferents institucions és una fórmula que funciona bé".
Com ja és habitual, el cicle aposta pel format d'entrada lliure i sense reserva prèvia i per una oferta de concerts àmplia, diversa i de qualitat que s'escampa a diferents barris de la ciutat: parc de la Núria Terés i Bonet, plaça de l'Om, parc del Migdia, jardins de les Pedreres, plaça de les Botxes del parc de la Devesa i la terrassa exterior i la Sala Montsalvatge de l'Auditori de Girona. Es tracta d'una programació en diferents indrets de la ciutat, d'acord amb els objectius fundacionals del cicle: portar la música a l'estiu en escenaris exteriors de la ciutat, descentralitzant així l'oferta musical; apostar per propostes artístiques de proximitat, professionals i de qualitat, i oferir diversitat de gèneres, amb músiques d'estils diferents, acostant-los a tots els públics, fins i tot els que no estan habituats a aquests tipus de propostes.
Pràcticament la totalitat dels artistes de músiques modernes que participen en aquesta edició de "Notes al parc" formen part de projectes vinculats als diferents programes de suport de La Marfà - Centre de Creació Musical, ja sigui mitjançant les coproduccions participades, les residències internacionals de creació o l'orquestra resident. El cicle esdevé, així, un aparador del treball de creació realitzat i representa un retorn a la ciutat en forma de concert pel suport rebut.
En concret, es podrà veure l'actuació de Las Karamba (10 de juliol, parc de Núria Terés i Bonet), una formació de 6 dones músics de Veneçuela, Cuba, Catalunya i Argentina que obrirà el cicle amb la presentació del seu nou disc Te lo digo cantando (2024, Guspira Records). També es podrà escoltar el projecte de Nel·lo & Corcoran (13 de juliol, plaça de l'Om) amb el saxofonista Dani Nel·lo i el guitarrista londinenc Chris Corcoran en el concert de sortida de la residència internacional de creació que realitzaran a La Marfà - Centre de Creació Musical.
Una altra de les propostes és la del duet de cançó i música electrònica L'Arannà (27 de juliol, terrassa exterior de l'Auditori de Girona), que oferirà a "Notes al parc" el seu primer àlbum La Salamandra (2024, Blau Atzavara), un treball que gira al voltant d'una selecció de contes de Mercè Rodoreda. En l'àmbit del jazz, l'orquestra resident de la Marfà, la Girona Jazz Project Big Band, s'unirà a la cantant portuguesa Marta Garret (31 de juliol, jardins de les Pedreres) en un concert que vol ser un homenatge a la veu femenina mitjançant un viatge a la tradició jazzística del cançoner nord-americà i el swing.
Per la seva banda, també es podrà veure l'actuació de La Marta Rius (7 d'agost, plaça de les Botxes), una proposta de música d'autor amb estructures i sonoritats del pop, el folk o la música indie al servei d'un treball sincer, de cor i fel, de llums i ombres. Per altra banda, Socunbohemio (10 d'agost, plaça de les Botxes), projecte guanyador del Premi Cerverí 2023 a la millor lletra de cançó en català, presentarà el seu nou EP Cotxe casa gos tu i jo (2024, Vida Records).
Pel que fa a la música clàssica, la programació inclou, en primer lloc, l'actuació d'Infermi d'Amore (17 de juliol, plaça de les Botxes), una formació encapçalada pel violinista ucraïnès Vadym Makarenko que arriba al cicle amb Vivaldi alla Prima, un programa que mostra la faceta menys coneguda i interpretada del cèlebre mestre venecià. El projecte InTactvs (14 d'agost, plaça de les Botxes) presenta Amor mi fa cantar, un espectacle que explora les diferents manifestacions de l'amor, sagrat i profà, en la música italiana del segle XIV.
Una de les actuacions més especials serà la del músic Guillem Gironès, jove prodigi del violoncel de la Catalunya Nord format al Conservatori de Girona, i el violoncel·lista Amat Santacana (21 d'agost, plaça de les Botxes), que oferiran el concert Viatge musical a l'Europa del s. XVII, amb els duos més bonics per a violoncels. Després de l'èxit de l'any passat, la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (19 de juliol, Auditori de Girona) tornarà a oferir un assaig obert adreçat al públic en general i amb assistència de grups provinents de l'oferta municipal de casals d'estiu de Girona, en què mostrarà un repertori que va des del doble concert de J. Brahms, passant per un interludi a mode d'enllaç encarregat al compositor Jordi Cornudella, fins a la consagració de la primavera de Stravinski.
D'altra banda, Bärhof Ensemble (24 de juliol, parc del Migdia) arriba a "Notes al parc" amb el programa Magrané i Brahms: redescobrint la serenata per a nonet, que sorgeix amb la voluntat d'entrecreuar llenguatges amb una mateixa tradició cambrística. Amb la col·laboració de la Fundació Lluís Coromina de Banyoles, el darrer concert del cicle serà el del jove pianista xinès Xiaolu Zang (24 d'agost, plaça de les Botxes), guanyador del 69è Concurs Internacional de Música Maria Canals 2024 i de diversos concursos internacionals, com el Premi ZF Music i el Concurs Internacional de Piano de Verona.
Tots els concerts són de lliure accés, excepte l'actuació de L'Arannà, que tindrà lloc a la terrassa exterior de l'Auditori de Girona. Un concert que, per motius d'aforament, caldrà reservar prèviament l'entrada amb un dipòsit de 2 EUR que es retornarà automàticament en finalitzar l'actuació.
El cicle Notes al Parc és organitzat per la Marfà - Centre de Creació Musical i l'Auditori de Girona i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona.
Podeu consultar el dossier de premsa en el següent enllaç.