Header: La Marfà

La Marfà

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Auditori de Girona presenta la programació de la temporada 2024 marcada pels grans noms, el risc artístic i el compromís social

L’equipament gironí oferirà 33 propostes amb noms com Sara Baras, The Tyets, Paco Ibáñez, Dee Dee Bridgewater, Valeria Castro i Christina Rosenvinge, entre d’altres. Per part de La Marfà - Centre de Creació Musical, hi haurà 29 activitats centrades en la formació i la divulgació musicals. Enguany, l’artista convidat és l’estudi d’investigació audiovisual Playmodes, i es proposaran tres activitats relacionades.

Imatge de la roda de premsa

L'Auditori de Girona ha presentat aquest matí la programació de la nova temporada, de gener a juny del 2024, que comptarà amb 33 propostes d'estils diversos, tant pel que fa a músiques modernes com d'opcions de música clàssica. En la programació d'enguany hi destaquen els grans noms nacionals i internacionals, el risc artístic i el compromís social que, amb el missatge "Vine i vola", convida el públic a una temporada que comptarà amb artistes com Sara Baras, The Tyets, Paco Ibáñez, Dee Dee Bridgewater, Valeria Castro i Christina Rosenvinge, Isabelle Faust, Núria Rial, Amandine Beyer & GLI Incogniti i Trio Fortuny & Mal Pelo, entre d'altres. L'artista convidat d'aquesta temporada serà l'estudi d'investigació audiovisual Playmodes.

La presentació ha comptat amb les intervencions del tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina; el vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps i Vicente; el director de la Fundació Auditori Palau de Congressos, David Ibáñez; la tècnica de música de l'Auditori de Girona, Cristina Torres; el director artístic de música clàssica, Víctor García de Gomar, i el tècnic de música de La Marfà - Centre de Creació Musical, Dani Ortiz.

El tinent d'alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats ha afirmat que "Girona és una ciutat d'èxit cultural. L'èxit és fer accessible la cultura a tothom i mantenir múltiples espectacles de tot tipus i dirigits a tothom. La nova programació de l'auditori és una mostra més d'aquest èxit".

Les entrades per la nova temporada ja s'han posat a la venda al web auditorigirona.org (exceptuant el concert The Tyets, que estaran disponibles a partir de demà, dimecres 22 de novembre, a les 12h).

Diversa i d'alta qualitat, la nova programació de l'Auditori de Girona segueix la línia de les temporades precedents, amb estreta vinculació amb els principals agents de l'entorn i caràcter de servei públic. Sota el segell Compromís Creació, se segueix impulsant la creació artística, impulsant els projectes de 9 artistes, com l'Orquestra de Música d'Arrel de Catalunya, l'Orquestra de Girona, la GIO Symphonia, Reggae per Xics, Mireia Feliu & Cobla Ciutat de Girona o Xavi Lloses, entre d'altres, amb la imprescindible aliança d'altres agents com La Marfà - Centre de Creació Musical.

Enguany, després de Sol Picó i Narcís Comadira, l'artista convidat serà Playmodes, un estudi d'investigació audiovisual que destaca especialment pel diàleg entre l'art sonor i l'art visual. Amb projectes escampats per tot el món, els Playmodes entenen la llum com un element cultural i s'inspiren en l'art abstracte, l'animació experimental i la música contemporània. Transformaran el vestíbul de l'Auditori  amb la proposta "Signes", una instal·lació lumínica i sonora que es podrà veure del 14 de gener al 10 de març; Forms, una actuació multimèdia amb el Quartet Brossa en directe (25 de maig), i un taller educatiu, "Sonògraf", en el marc dels concerts escolars (primer semestre 2024).

En l'àmbit de músiques modernes, el cartell abraça propostes d'estils diversos. Iniciarà la programació l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya, amb l'inici de gira del seu nou projecte, Crui (20 de gener). Seguirà el concert de Mazoni, Temps mort, coorganitzat amb el Festival Neu! (26 de gener). El mes següent serà el torn del pianista menorquí Marco Mezquida, que arribarà a l'Auditori amb Tornado, un àlbum concebut per dos amics amb qui comparteix una llarga història de música: Ramon Prats i Masa Kamaguchi (3 de febrer). També arribarà un dels plats forts, la ballarina i coreògrafa Sara Baras, que estrenarà a Catalunya un homenatge a Paco de Lucía, amb l'espectacle Vuela (10 de febrer). Uns dies més tard, la cantautora canària Valeria Castro oferirà les cançons del seu primer disc, Con cariño y con cuidado (16 de febrer). Christina Rosenvinge presentarà Los Versos Sáficos, un àlbum en què reinterpreta els versos de la genial poeta grega (2 de març). En el marc del Black Music Festival arribaran dues propostes: l'única actuació a Catalunya de la cantant novaiorquesa Catherine Russell (8 de març) i l'estrena absoluta de Dee Dee Bridgewater & Girona Jazz Project (9 de març). Uns dies més tard, l'artista Triquell, un dels noms més coneguts de la nova fornada de músics catalans, presentarà el seu nou EP a l'Auditori de Girona (16 de març). Juntament amb el Festival Girona A Cappella, s'ha programat l'actuació de Faada Freddy, que serà l'únic concert a Catalunya que oferirà el cantant senegalès (18 de maig). La pianista i compositora Laura Andrés presentarà Venus, al costat de la violinista Roser Loscos (24 de maig). I, finalment, el reconegut artista i icona per a diverses generacions Paco Ibáñez presentarà Érase una vez..., un concert en què als seus 89 anys reivindica l'humanisme enfront de la barbàrie del segle XXI (7 de juny).

Pel que fa a la música clàssica, en aquesta ocasió s'ofereix un nou cicle, l' "Experiència Clàssica". Es tracta d'una selecció de concerts de música de cambra amb figures prestigioses de l'escena nacional i internacional que interpretaran una repertori escollit per a l'ocasió i on el públic estarà acompanyat d'un/a "guia musical" per millorar l'experiència al concert a través d'una preparació prèvia. Aquests concerts tindran un format íntim i reduït i dos d'ells tindran lloc al claustre de la Catedral per provocar un diàleg entre música i patrimoni. Es tracta de l'únic concert a Catalunya d'Amandine Beyer & GLI Incogniti, que oferiran una selecció de Les sonates del Rosari de Biber (28 d'abril). També hi haurà l'actuació de Trio Fortuny & Mal Pelo (19 de maig), amb un programa especial sobre La nit transfigurada de Schönberg. El concert de Núria Rial, una de les veus més paradigmàtiques del repertori barroc i clàssic dels darrers anys, oferirà A trè (29 maig - claustre Catedral). Finalment, la violinista Isabelle Faust, hi actuarà amb un repertori de Bach i una obra d'estrena de Joan Magrané, encarregada per l'Auditori de Girona (6 de juny - Claustre Catedral). També hi haurà grans concerts ja anunciats del tenor Javier Camarena (14 de gener), Mussorgsky: Quadres d'una exposició, amb l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu (7 d'abril), i Bach: La Passió segons Sant Joan, una versió participativa amb dramatúrgia de Sergi Belbel (4 de maig).  

En referència a l' "Auditori Obert", a més de xerrades prèvies i activitats vinculades a algunes de les actuacions destaca la proposta participativa "Grans veus. Canta els hits de tota una vida", un cor de cantaires per a persones majors de 60 anys amb veu i direcció de Karol Green (18 de febrer) i "Un matí d'orquestra", amb la GIO Symphonia (2 de febrer) dirigit a col·lectius en situació de risc d'exclusió social. Seguint aquesta aposta pel compromís social i, com a novetats hi haurà el concert familiar de The Tyets, que s'oferirà amb traducció a llengua de signes a càrrec d'EnCantados (28 de gener) i s'instal·laran franges podotàctils per facilitar l'accessibilitat de persones invidents durant els concerts. En aquesta línia d'Auditori Obert, se segueix apostant pel servei de cangur durant la temporada, per l'Espai Calma i pel sistema de bucles magnètics, garantint concerts accessibles a persones amb discapacitat auditiva.

En el marc del cicle "Descoberta", i estirant el fil de l'artista convidat de la temporada, l'Auditori de Girona ofereix la "Nit d'avantguardes sonores", dues actuacions d'experiències sonores especials, el 25 de maig: Forms, amb Playmodes & Quartet Brossa, i Estornells de Xavi Lloses. El cicle "Descoberta" també comptarà amb els concerts de Celeste Alías dedicat a la cantant mexicana Chavela Vargas (27 de gener); Meritxell Neddermann, dins la gira de presentació del seu segon disc d'estudi (23 de febrer), i l'estrena oficial del nou treball de la cantautora mallorquina Maria Jaume (22 de març).

Com a propostes familiars, en aquesta ocasió, l'equipament gironí comptarà amb l'espectacle Madame Lumière, destinat a infants de 0 a 3 anys (10 de març); Reggae per Xics, amb la preestrena del nou espectacle, El cuc quàntic (12 de maig), i amb dues propostes per a tots els públics: Marvel VS DC Simfònic, amb les millors BSO de superherois a càrrec de la Franz Schubert Filharmonia (24 de febrer) i el concert El cor del Mediterrani, a càrrec de les Corals Joves de Catalunya (21 d'abril).

Una trentena d'activitats de formació i divulgació a La Marfà- Centre de Creació Musical

La programació de La Marfà del primer semestre de 2024 oferirà un total de 29 activitats obertes al públic i enfocades a la formació i la divulgació musicals. Amb aquesta programació, el centre de creació musical de l'Ajuntament de Girona persegueix potenciar la música com a disciplina artística en el territori gironí, i donar eines de creixement tècnic i artístic als músics, i també a les persones professionals de la gestió cultural.

Diferents artistes vinculats als programes de suport a la creació de La Marfà participaran en l'oferta d'activitats del centre. Per exemple, Xavi Lloses, Núria Andorrà o Carles Viarnès són els protagonistes del nou cicle "Fondejar en la música", una sèrie de trobades amb creadors/ores que situen el seu treball en l'àmbit de l'experimentació sonora i la recerca de nous llenguatges musicals. També hi haurà una sessió amb la mallorquina Maria Hein per compartir detalls sobre la creació i producció del seu darrer disc "Tot allò que no sap ningú", abans de la seva presentació al Festival Strenes, o amb el compositor garrotxí Dani López, responsable de la partitura de Crui, la darrera producció de l'OMAC (Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya) i que es presentarà a l'Auditori de Girona el 20 de gener.

Altres de les activitats destacades són un curs d'expressió artística amb Enric Montefusco, músic, productor i fundador de Standstill, o el curs de tècniques narratives per a lletristes amb el músic i escriptor Martí Sales. També es manté una nova edició del Curs de gestió en el sector musical, un recorregut en 12 sessions per les matèries clau del sector adreçat a tothom que es vulgui iniciar en l'àmbit de la gestió musical.

En l'àmbit de la divulgació musical la programació de La Marfà ha previst noves Sessions LP, cicle d'audicions comentades d'àlbums, on els músics Aleix Turón (Cala Vento), Koko Jean Davis i Adrià Cortadellas (Fetus), comentaran discos d'Els Pets, Etta James i The Pogues, respectivament, així com una Sessió LP km 0, centrada en la divulgació d'àlbums d'autoria gironina, amb el músic empordanès Jordi Serradell.

Com és habitual, el programa d'activitats de La Marfà es tracta d'una iniciativa construïda en xarxa i amb la col·laboració de diferents institucions i agents del sector cultural de la ciutat, com són la Casa de la Música del Gironès, Biblioteca Salvador Allende, EUMES - Escola de Música Avançada i So de Girona, Auditori de Girona, Teatre Municipal de Girona, Fundació Prudenci Bertrana, Black Music Festival, Festival Strenes, o Girona A Cappella Festival.

Les inscripcions a les activitats es poden realitzar a través del web de La Marfà - Centre de Creació Musical

Tornar