Header: La Marfà

La Marfà

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Grans figures nacionals i internacionals, i propostes emergents per descobrir, en la temporada hivern - primavera 2023 de l’Auditori de Girona

La reconeguda coreògrafa i ballarina Sol Picó és l’artista convidada de la nova temporada de l’Auditori de Girona.
La Marfà – Centre de Creació Musical de Girona ofereix 31 activitats centrades en la formació i la divulgació per potenciar la música com a disciplina artística.

Imatge de la roda de premsa

L'Auditori de Girona ha presentat aquest matí la programació de la nova temporada, de gener a juny del 2023, que comptarà amb 30 propostes d'estils diversos, entre grans noms internacionals, concerts únics a Catalunya, grans concerts de clàssica i novetats d'artistes de l'escena catalana. Rufus Wainwright, Ara Malikian, Brad Mehldau Trio, Adriana Calcanhotto, Lady Blackbird, Jordi Savall, Mahler Chamber Orchestra & Pablo Heras-Casado, Midori, The Temptations Review feat. Glenn Leonard, Núria Graham o El Pony Pisador són algunes de les propostes que s'hi podran veure. En aquesta nova temporada, l'Auditori comptarà amb la reconeguda coreògrafa i ballarina Sol Picó com a artista convidada. Les entrades ja s'han posat a la venda a www.auditorigirona.org.

Aquest matí ha tingut lloc la presentació a càrrec del vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el director de la Fundació Auditori Palau de Congressos, David Ibáñez; el director artístic de música clàssica de l'Auditori, Víctor García de Gomar, i el tècnic de música de La Marfà - Centre de Creació Musical, Dani Ortiz.

"Girona, l'Auditori i la Marfà som referència arreu. Enguany comptem amb artistes de gran renom internacional que oferiran concerts únics a Catalunya. A més, és un programa que està connectat i arrelat al territori, sent aparador de les novetats de l'escena catalana i mantenint el compromís amb la creació", ha afirmat el vicealcalde Quim Ayats.

"Des de la Diputació de Girona hem apostat per l'Auditori des del seu naixement, com a membres del patronat. En la nostra tasca de difusió i promoció de la cultura, estem molt orgullosos de participar en una institució clau en l'espai sociocultural a les comarques gironines i al conjunt del país. La programació, de nou, és un luxe i reforça la capitalitat cultural de les comarques gironines", ha exposat el vicepresident Albert Piñeira.

Amb la voluntat d'acostar-se a noves realitats i trencar l'hermetisme que sovint impregna les institucions culturals, l'Auditori de Girona segueix explorant la relació de la música amb altres disciplines, mitjançant la figura de l'artista convidat. Si l'any passat celebrava la relació entre la paraula i la música amb el poeta gironí Narcís Comadira, enguany, l'equipament gironí vol acostar-se a la dansa amb la coreògrafa, ballarina i generadora d'estímuls Sol Picó (Alcant, 1967). L'artista oferirà tres espectacles de diferents temàtiques i formats, en què el públic podrà descobrir els seus diferents registres escènics. El diumenge 22 de gener, durà a terme una performance prèvia al concert de Jordi Savall; el 13 de maig, la conferència il·lustrada i ballada Perseguir un somni; i, el dissabte 3 de juny, l'espectacle Cita a cegues, amb Toni Comas. 

El cartell d'hivern-primavera de 2023 té present el caràcter de servei públic de l'equipament i manté una vinculació amb els principals agents de l'entorn, com La Marfà - Centre de Creació Musical, els festivals Neu!, Black Music Festival i Girona A Capella, i diverses formacions corals i orquestrals de la ciutat.

Pel que fa als grans noms internacionals i estatals, en molts casos l'únic concert que oferiran a Catalunya serà el de l'Auditori. Es tracta de propostes diverses i adreçades a diferents públics amb el denominador comú de la qualitat, com el cas d'Ara Malikian, que arribarà a Girona en el marc de The Ara Malikian World Tour, en què explora el creixement personal que ha experimentat en veure créixer el seu fill (10 de febrer), o  l'únic concert a Catalunya del Brad Mehldau Trio, amb la interpretació del pianista nord-americà, una de les veus més líriques i íntimes del piano de jazz contemporani (24 de febrer).

També arribarà a Girona Lady Blackbird, que actuarà per primera vegada a Catalunya en un concert coorganitzat amb el Black Music Festival. La cantant oferirà les cançons del disc Black Acid Soul, en una proposta amb una sensibilitat i mestria dignes de les grans veus del jazz (11 de març). També en el marc d'aquest festival es podrà veure The Temptations Review feat. Glenn Leonard, un concert d'homenatge únic a l'Estat amb la veu del tenor principal del mític grup (25 de març). El cantant i compositor canadenc Rufus Wainwright serà un altre dels plats forts de la temporada, amb l'únic concert a Catalunya de la gira en què repassarà en solitari les seves darreres composicions, sense oblidar les grans cançons de la seva influent discografia (22 d'abril). Finalment, destaca l'estrena del nou disc d'Adriana Calcanhotto, una de les veus més reconegudes de la música del Brasil, en un concert únic al país (9 de juny).

Pel que fa als grans concerts de clàssica, la nova temporada compta amb noms de gran prestigi i trajectòria. A més de les propostes ja avançades, com el Rèquiem de Mozart de Jordi Savall: (22 de gener), Mahler Chamber Orchestra & Pablo Heras-Casado (17 de febrer), i La Segona de Brahms, amb l'OBC (5 de març), l'Auditori de Girona ha programat formacions i repertoris molt diversos. A principis d'any s'oferirà l'estrena absoluta del nou projecte de la GIO Symphonia, que en aquesta ocasió s'uneix a Kebyart amb el programa Beethoven meets Glass (29 de gener). Així mateix, actuarà a Girona el reconegut pianista Javier Perianes, en l'únic concert que realitzarà a Catalunya i que s'emmarca en el centenari Alicia de Larrocha (26 de març). També destaca la violinista japonesa Midori, una intèrpret que s'ha dedicat a explorar i construir connexions entre la música i l'experiència humana i que actuarà amb la Franz Schubert Filharmonia, amb un programa que explora Txaikovski i Brahms (28 d'abril).

En l'àmbit de la música clàssica, completen la programació l'homenatge a la dona compositora catalana, Bufa-Musa Mía, amb el contratenor Víctor Jiménez Díaz i la pianista Marta Puig, a més d'una conferència prèvia amb tres figures molt representatives de la composició actual: Mariona Vila, Concepció Ramió i Carlota Baldris (10 de març), i els concerts de la Cobla Ciutat de Girona amb Col·legues. Memorial Jesús Ventura i Barnet (25 de febrer), i l'Adagio. Elogi de la lentitud, de l'Orquestra de Girona i la Camerata Eduard Toldrà de Vilanova (4 de juny).

Pel que fa a l'escena catalana, la nova programació comptarà amb l'estrena a tot l'Estat del nou disc de Núria Graham, Cyclamen, un concert que obrirà la nova temporada (20 de gener). També hi presentarà el nou disc Ernest Crusats (La iaia), amb el treball que porta per títol La font gelada, en un concert coorganitzat amb el festival Neu! (27 de gener). Un altre artista que oferirà en primícia les seves noves cançons en solitari és el cofundador i un dels compositors de Txarango, Sergi Carbonell (18 de març).

L'Auditori també comptarà amb l'actuació d'El Pony Pisador + convidat especial, un quintet que s'acosta a les músiques tradicionals amb un estil viu i desenfadat, i que ja té nombrosos seguidors arreu del país (7 de maig). Finalment, també es durà a terme la celebració del desè aniversari de Blaumut, amb un concert en format simfònic que aplegarà 50 músics a l'escenari (13 de maig).

En aquesta nova temporada, la programació dirigida al públic familiar compta amb Les millors BSO de Disney, un concert amb una orquestra simfònica de 70 músics que repassaran el més destacat de les músiques dels films per a tots els públics (3 de febrer). Així mateix, s'hi podrà veure l'espectacle del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya & Metropolitan Union, un projecte en què les harmonitzacions de cançó popular i tradicional catalana es mesclen amb l'estil barbershop (6 de maig). I, per acabar, l'estrena del nou espectacle a les comarques gironines d'El Pot Petit (11 de juny).

L'Auditori de Girona segueix apostant pels nous formats, les propostes de risc i el foment de la curiositat i la descoberta per part del públic. I ho fa consolidant un espai a la seva programació amb el nom de Descobert@. Sota aquest paraigua, hi tindran cabuda l'estrena oficial a les comarques gironines del nou disc d'Alba Careta Group (4 de febrer), Teia, i l'actuació de Carles Viarnès & Alba G. Corral, que estrenaran oficialment Hyper_O, una proposta de piano contemporani i arts visuals (19 de maig). Es tracta de dues coproduccions amb La Marfà - Centre de Creació Musical de Girona.

Finalment, cal mencionar l'Auditori Obert, el projecte social de l'Auditori de Girona que engloba diverses iniciatives amb la voluntat d'ampliar la base social de la música a Girona, obrir l'equipament a la ciutat i facilitar l'accés universal a la cultura. En aquesta ocasió, comptarà amb Canta Gran!, una proposta que pretén incrementar el rol actiu de les persones més grans a la societat (26 de febrer).

Trenta activitats de formació i divulgació, a La Marfà

La programació de La Marfà del primer semestre de 2023 oferirà un total de 31 activitats de formació i de divulgació musicals. Amb aquesta programació, el centre de creació musical de l'Ajuntament de Girona persegueix potenciar la música com a disciplina artística en el territori gironí a través de les seves tres línies principals d'actuació: el suport a la creació, la formació i la divulgació.

En l'àmbit formatiu, s'han organitzat 26 activitats amb l'objectiu de donar eines de creixement tècnic i artístic als músics, i també als professionals de la gestió cultural. El programa s'adreça a tot tipus de músics i públics, i inclou tant activitats d'especialització per a professionals com activitats d'iniciació per a tothom interessat en la pràctica musical.

Es tracta d'una programació construïda en xarxa i amb la col·laboració de diferents institucions i agents del sector cultural de la ciutat. En aquest sentit, hi destaquen les diferents classes magistrals obertes al públic que organitza l'escola EUMES i que comptaran, entre d'altres, amb la participació de Lildami, el raper gironí Doble o el productor musical Dani Trujillo. També el curs coorganitzat amb la Fundació Prudenci Bertrana sobre tècniques narratives per a lletristes, que anirà a càrrec del poeta Josep Pedrals i de Quim Carandell, compositor i cantant de La Ludwig Band, formació guanyadora del Premi Cerverí 2022 a la millor lletra de cançó en català.

També s'acollirà la presentació del llibre Jazz Trombone Ballads i una classe magistral d'Albert Costa coorganitzada amb La Moderna, Escola de Música Moderna de Girona, o la sessió de percussió corporal amb Santi Serratosa sobre el repertori de tradició oral de les comarques gironines, realitzat en col·laboració amb Harmony Games i Càntut. Cançons de tradició oral.

El programa d'activitats formatives inclou també una nova edició del curs de gestió en el sector musical, un recorregut en 12 sessions per les matèries clau del sector adreçat a tothom que es vulgui iniciar en l'àmbit de la gestió musical, o també entre d'altres, la sessió sobre la creació i la interpretació de música electrònica en directe amb el duet b1n0, formació bisbalenca vinculada al programa de suport a la creació de La Marfà.

En l'àmbit de la divulgació musical, el cicle Sessions LP d'audicions comentades d'àlbums coorganitzat entre La Marfà, la Casa de la Música del Gironès i la Biblioteca Salvador Allende arriba a la seva audició número 50 amb la participació del reconegut músic i productor Joan Pons (El Petit de Cal Eril) i comptarà també amb la participació de Gessamí Boada i Enric Montefusco, comentant discos de Pau Riba, Rosalía i Fugazi, respectivament.

També s'enceta amb David Mauricio una nova línia de divulgació, les Sessions LP Km 0, centrades en la divulgació d'àlbums d'autoria gironina on és el propi artista qui comparteix i explica en primera persona la seva obra. De cada Sessió LP Km 0 se'n farà també una càpsula audiovisual.

Les inscripcions a les activitats es poden realitzar a través de la web de La Marfà - Centre de Creació Musical.

Per a més informació podeu consultar el dossier de premsa

Tornar