Notícies | La Marfà
Girona i Perpinyà col·laboren en un projecte de residències creuades per a músics
A través del projecte Ganta 5, La Marfà i el centre cultural Flashback busquen promoure la creació i difusió d’obres i artistes dins el territori de l'Euroregió. Durant el mes d'abril es publicarà una convocatòria artística adreçada a músics i compositors per participar en el projecte.
Girona i Perpinyà han posat en marxa un projecte conjunt de residències creuades adreçat a creadors i creadores de música actual. La Marfà - Centre de Creació Musical de Girona i el centre cultural Flashback de Perpinyà han anunciat l'inici de la seva col·laboració amb l’acollida de dos artistes catalans de banda i banda de la frontera, per realitzar una residència de creació i una actuació que es presentarà a les dues ciutats. A través del projecte Ganta 5, Flashback i La Marfà posen en comú les seves xarxes i recursos amb la voluntat de promoure la creació i difusió de noves obres originals i artistes dins el territori de l'Euroregió.
Aquest projecte, que s’allargarà d'abril a desembre de 2022, ofereix una oportunitat d'intercanvi entre músics i compositors d'ambdós costats de la frontera catalana, per tal de fomentar la recerca i la creació musical actual. El projecte vol fer possible la difusió d’obres musicals creades utilitzant les noves tecnologies i que actualment tenen poca presència en l'espai transfronterer.
Aquesta nova cooperació entre Flashback i La Marfà arrenca amb l’objectiu de promoure noves creacions en l’àmbit de l'art sonor, així com per descobrir compositors, artistes i creadors amb talent que treballen en l’actualitat en aquests àmbits. També pretén estimular una col·laboració duradora i desenvolupar produccions artístiques, així com altres accions culturals i cursos de formació per a estudiants i públics.
“Potenciem la creació musical en tots els àmbits i, en aquest cas en concret, amb una noció clara de Països Catalans. Aquest projecte de residències creuades ens permet compartir artistes i peces d’aquí amb els de la Catalunya Nord. Perquè la cultura és fonamental pel nostre estil de vida i per la qualitat de vida dels gironins i gironines”, ha explicat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.
Per tal de seleccionar els dos artistes participants, durant el mes d'abril es publicarà una convocatòria artística adreçada a músics i compositors de totes les edats residents a la demarcació de Girona (Catalunya Sud) i al departament dels Pirineus Orientals francès (Catalunya Nord). Cal que aquests artistes treballin en l'àmbit de la música electroacústica en tots els seus gèneres, i que vulguin donar-se a conèixer i potenciar la seva trajectòria participant en un esdeveniment comissariat de manera professional.
Durant una residència de 10 dies, els artistes seleccionats compondran una peça original d’entre 20 i 25 minuts que serà creada a les instal·lacions de Flashback a Perpinyà, en el cas del compositor gironí, i a La Marfà, en el cas del creador nord-català. Els equips de les dues ciutats també proposaran als artistes seleccionats conduir una classe magistral o activitat formativa de dues hores adreçada a escoles, estudiants universitaris o a un públic més ampli. Quan hagi finalitzat l’estada de residència, cada centre cultural acollirà un concert de 35 minuts amb els dos artistes seleccionats, tant a Perpinyà com a Girona.
Flashback / Le Labo
Situat a Perpinyà, el centre cultural Flashback es posiciona en la cruïlla de la música actual, les arts visuals i la recerca sobre noves eines digitals en la pràctica de l'art. L’equipament fomenta la creació, les trobades i intercanvis internacionals, la innovació social i l'emprenedoria d'avantguarda. Des del 2017, Flashback ha acollit prop de 50 projectes en producció, que s'han beneficiat d'una residència i d'una xarxa interdisciplinària que combina arts digitals, ciència i tecnologia, alhora que genera múltiples col·laboracions.
La Marfà - Centre de Creació Musical
La Marfà és un equipament públic de l'Ajuntament de Girona. El centre cultural està especialitzat en música moderna, és obert a tots els gèneres i estils, i treballa en tres àmbits principals: el suport a la creació (incloent-hi residències, acompanyament d'artistes i coproducció de nous projectes i espectacles); la formació (cursos i tallers en els àmbits artístics, tècnics i de gestió cultural); i la divulgació i exhibició musical. La Marfà va obrir les portes l'any 2011, arran de la rehabilitació d'una antiga fàbrica tèxtil. El projecte s'adreça tant a artistes emergents del territori com a músics professionals d'arreu de Catalunya. Des de la seva obertura, ha finançat i acompanyat uns 60 artistes i projectes musicals en el marc del seu Programa de suport a la creació.
Podeu consultar més informació sobre el projecte Ganta 5 al web municipal.