Header: La Marfà

La Marfà

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Els programes de suport a la creació de La Marfà – Centre de creació musical impulsen una quinzena de projectes artístics

La Ludwig Band, b1n0, Magalí Sare, Paula Grande o l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), són alguns dels artistes vinculats als programes d’aquesta temporada. L’equipament gironí segueix creant vincles amb festivals, equipaments i institucions del país, i ha signat un nou conveni de col·laboració amb l’Institut Ramon Llull

Fotografia de la presentació d’avui

La Marfà – Centre de Creació Musical de l’Ajuntament de Girona ha presentat avui els artistes i formacions vinculats als programes de suport a la creació i a la producció musical d’aquesta temporada, amb noms com els de Gemma Humet, La Ludwig Band, b1n0, Paula Grande, Magalí Sare, o l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya. En el desè aniversari de l’equipament, el centre impulsa una quinzena de projectes mitjançant cinc línies de suport diferents: el programa d’acompanyament artístic, les ajudes per a primers enregistraments, les residències internacionals de creació, el programa d’orquestra resident i les coproduccions d’espectacles.
 
El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Josep Calatayud; el responsable de música de l'Institut Ramon Llull, Lluc Silvestre, i el tècnic de música de La Marfà - Centre de Creació Musical, Dani Ortiz, han donat a conèixer avui totes les novetats de la temporada.
 
“A Girona volem potenciar els nous sectors creatius i els nous formats culturals, per això posem espais i equipaments especialitzats a disposició dels creadors i creadores”, ha assegurat el vicealcalde de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, qui ha afegit que “com a capital, hem d'exercir el paper de ciutat clau a les comarques gironines i en l’àmbit català, i això fa imprescindible generar sinergies amb els agents culturals tant de Girona com de l'àrea urbana”.

Per la seva banda, el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha assenyalat la importància de la creació com una de les tres potes en què se sustenta l’activitat cultural, al costat de la formació i l’exhibició. “És potser menys espectacular i a vegades es menysté, però és imprescindible”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha recalcat la importància de finançar la creació cultural des de les institucions. “No m’agraden gaire les paraules “ajuts” o “subvencions” per referir-se als estímuls a la creació. Prefereixo parlar d’inversions, perquè permeten tancar el cercle, crear no només cultura sinó també activitat econòmica”, ha indicat. 

D’altra banda, el director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Josep Calatayud  ha assenyalat que “La Marfà és, quant a creació musical, el centre de referència per al Departament de Cultura. Centres com La Marfà són imprescindibles perquè la cultura desenvolupi un dels papers més cabdals com és el de ser transmissora dels valors socials. Alhora, acompanyen els artistes en tot el recorregut del cicle cultural: creació, gestió, producció i difusió, tant dels nous talents com dels grups i músics més consolidats”.
 
Cinc línies de suport
 
D’una banda, La Marfà ofereix el programa d’acompanyament artístic, organitzat conjuntament amb la Casa de la Música del Gironès, una iniciativa adreçada a músics professionals o en vies de professionalització de les comarques gironines per oferir-los ajuda en la contractació de serveis professionals i mentoratge. En aquesta línia, enguany s’acompanyaran les propostes de Doble, un duet d’artistes gironins dedicats a les músiques urbanes; el grup empordanès La Ludwig Band, formació artística de folk-rock provinent d’Espolla, aclamada per la crítica durant l’any 2021, i la cantant Paula Grande, que presenta el seu nou treball discogràfic D.O.’s (denominación de orígenes).
 
D’altra banda, també amb la Casa de la Música del Gironès, el centre gironí ofereix ajudes a formacions de comarques gironines perquè facin el seu primer enregistrament fonogràfics, cedint-los espais i suport i acompanyament tècnic i artístic per a la producció d’una maqueta. Berta i punt (pop/indie alternatiu) i Ardèria (rock alternatiu) són els grups que aquesta temporada podran gaudir de l’ajut.
 
Pel que fa a les residències internacionals de creació, adreçades a artistes professionals i enfocades a promoure la internacionalització i la mobilitat d’artistes del país, els projectes seleccionats són Toasaves Ensemble, una proposta de músiques del món formada per cinc artistes i basada en l’esperit de l’artista flamenc Wannes Van de Velde; Irene Reig & Benjamin Sanz Quartet, una formació de jazz que fusiona les arrels catalanes i franceses dels seus components, i Lucas Martínez Project, un quintet de jazz nascut a Amsterdam i liderat pel jove saxofonista blanenc.
 
La quarta línia, la del programa d’orquestra resident, selecciona una formació orquestral professional de música moderna i li ofereix suport econòmic per realitzar un projecte de creació i residència durant tres anys a La Marfà. Actualment es dóna suport a la Girona Jazz Project Big Band.
 
Finalment, la Marfà compta amb el programa de coproduccions, que neix de la necessitat dels artistes de trobar acompanyament i finançament a l’hora de portar a l’escenari un nou disc, projecte o espectacle. Aquest treball es fa en xarxa amb diversos festivals, fires, equipaments i productores del país, com la Fira Mediterrània de Manresa, Olot Cultura, l’Auditori de Girona, o el Mercat de Música Viva de Vic, entre d’altres. Enguany, el programa compta amb set propostes que engloben diversos estils i gèneres musicals: l’espectacle Trencadís, de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC);  el projecte Ludwig de l’artista empordanès Mazoni; Nio, el projecte del cantant i compositor senegalès Momi Maiga; el nou espectacle i segon disc de Magalí Sare, que presentarà el mes de maig de 2022 a l’Auditori de Girona; la proposta de música electrònica i audiovisuals del duet empordanès b1n0, format per Malcus Codolà i Emili Bosch; la preparació de l’espectacle que acompanyarà el quart disc de Gemma Humet, una de les veus referents de l’escena musical catalana actual, i el projecte Ficus Indica, format pels artistes occitans Rodin Kaufmann i Loís Pezet, la catalana Azucena Momo i la mallorquina Maria Hein.
 
Conveni de col·laboració amb l’Institut Ramon Llull
 
En el seu desè aniversari, l’equipament gironí segueix creant vincles amb festivals, equipaments i institucions del país. Aquest any, l’Ajuntament de Girona i l’Institut Ramon Llull han signat un conveni marc de col·laboració pel període 2021-2025 per desenvolupar accions d’internacionalització d’alguns dels artistes vinculats a La Marfà. Entre altres objectius, l’acord pretén contribuir a un millor posicionament internacional de l’escena musical catalana actual, potenciar la difusió dels intèrprets i formacions del país, i difondre el repertori català a l’exterior. Aquest acord permetrà consolidar l’acció internacional que es duu a terme des de l’equipament gironí.
 
Podeu consultar el dossier de premsa en el següent enllaç.

Tornar