Header: Promoció Econòmica

Promoció Econòmica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona dona a conèixer les plantes silvestres d’ús alimentari i les hortalisses més rellevants de les hortes de Santa Eugènia

S’han elaborat dos catàlegs per tal de posar en valor el patrimoni hortícola d’aquest espai natural i de cultiu de la ciutat. Aquesta actuació forma part del projecte “Menja’t Girona” i té per objectiu identificar i potenciar la flora autòctona, recollir les varietats hortícoles més implantades a les Hortes i les pràctiques agrícoles que es porten a terme

L’Ajuntament de Girona ha elaborat un catàleg de les hortalisses locals i adaptades i un altre de les plantes silvestres d’ús alimentari per tal de posar en valor i donar a conèixer el patrimoni hortícola de les hortes de Santa Eugènia. Tots dos documents es poden trobar en format digital a la web Menja’t Girona i en format físic per consultar als centres cívics, a les biblioteques de la ciutat i a l’associació d’hortolans de les Hortes en els propers dies. 

Aquesta actuació forma part del projecte “Menja’t Girona” i té per objectiu identificar i potenciar la flora autòctona, recollir les varietats hortícoles més implantades a les hortes i les pràctiques agrícoles que s’hi porten a terme. D’aquesta manera es pretén reivindicar l’existència de les hortes amb les seves funcions ambientals, socials, culturals i de salut, i també salvaguardar una part d’aquest patrimoni que està caient en l’oblit.

"Iniciatives com aquesta posen en valor els nostres barris i els posen al mapa des d'un aspecte tan important com el coneixement. S'ha fet una feina extraordinària que mostra una Girona compromesa amb la sostenibilitat i amb el nostre patrimoni natural", ha afirmat la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras. 

Per una banda, s’ha dissenyat un catàleg amb 37 hortalisses locals i adaptades que hi ha a les hortes de Santa Eugènia. D’aquestes, s’han ressaltat les 14 més representatives: albergínia, all, bleda, carbassa, ceba, col, enciam, mongeta, fava, patata, pebrot, pèsol, salsifí i tomàquet. De cada una d’elles es descriu la informació tècnica del cultiu, les varietats, la història i la informació etnobotànica. En algunes de les espècies hi ha un apartat anomenat “Des de les Hortes”, on es detalla una varietat particularment interessant de les hortes explicada pels hortolans i hortolanes. 

També es descriuen 15 espècies existents a les hortes que no es consideren especialment rellevants (moniato, bròquil, cacauet, carbassó, carxofa, cogombre, escarola, espinac, maduixa, meló, nap, pastanaga, porro, remolatxa i síndria) i 8 espècies naturalitzades, és a dir, d’origen forà i d’introducció relativament recent, però que ja es cultiven aquí i, per tant, hi són adaptades (sequi, giló, ocra, cogombre tropical, mandioca, yagatú, bleda xinesa  i rave cua de rata). 

Per l’altra banda, s’ha elaborat un catàleg de les plantes silvestres d’ús alimentari de les hortes de Santa Eugènia. De les 43 espècies que s’hi han detectat, s’ha fet una selecció de les 20 més abundants i que tenen diverses propietats. Aquestes són: amargot, blet blanc, borraina, bossa de pastor, card marià, xicòria, dent de lleó, esbarzer, lami purpuri, lletsó, llúpol, malva comuna, matallums, parietària, ortiga, plantatges fulla estreta, ravenissa blanca, colitxos, tàrrec comú i verdolaga. De cada una de les plantes, s’explica les seves característiques, propietats, quan es poden recol·lectar, què i com es poden menjar, altres usos, les contraindicacions i la viabilitat i conservació de les llavors.

L’elaboració d’aquests catàlegs s’ha fet  a partir de recerca bibliogràfica, però especialment amb prospeccions de terrenys i 20 entrevistes fetes a persones hortolanes. S’ha comptat amb l’experiència prèvia de l’Associació Milfulles i el suport de la Fundació Emys que ha treballat en la seva elaboració.


_______________________________________________________________________________
 Aquesta acció s’emmarca dins de l’actuació 5 “Recopilació i posada en valor del patrimoni hortícola de Girona” de l’eix 1 –Transició verda i sostenible. El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació “Menja’t Girona” s’emmarca dins la convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (Exp. SED091/22/000001), finançada amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del govern espanyol, a través de fons europeus NextGenerationEU. En concret, el programa representa la submesura 2 del component 14 Inversió 1 (C14.I1), Transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de modernització i competitivitat del sector turístic.


Projecte finançat pel Pla de recuperació, transformació i resiliència – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Tornar