Header: Jornada de l'Esport Femení

Jornada de l'Esport Femení

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Teresa Masó i Laia Pèlachs, dues ambaixadores vinculades al piragüisme per a la Jornada de l’Esport Femení 2025

Teresa Masó és presidenta del Club de Piragüisme Salt-Ter, del qual va ser fundadora, i Laia Pèlachs, palista del Club Natació Banyoles, acumula un centenar de medalles en competicions estatals i internacionals.

Dilluns 24/02/2025 - 13.13 h

Laia Pèlachs

A finals de la setmana que ve, el 9 de març al matí, tindrà lloc al centre de la ciutat de Girona la 13a edició de la Jornada de l’Esport Femení, amb un programa d’activitats, tallers i xerrades per fer més visible l’esport femení i fomentar la pràctica esportiva entre les nenes, noies i dones. En aquesta ocasió, Teresa Masó i Laia Pèlachs seran dues de les ambaixadores i, si bé en diferents modalitats, ambdues comparteixen el vincle amb el piragüisme.

La vida de Teresa Masó (Serinyà, 1965) ha estat íntimament lligada a l’esport des de totes les vessants. Es va iniciar a Besalú com a esportista, entrenadora i, sobretot, docent. Llicenciada en Educació Física per l’INEF de Barcelona, exerceix des del curs 1988-1989 com a professora de secundària i, durant més d’una dècada, va ser professora d’atletisme a l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES) de Salt.

Impulsora de l’Escola d’Atletisme del GEiEG amb Joaquim Fontané (1988) i exentrenadora de l’atleta olímpica Encarna Granados –bronze en el Campionat del Món d’Atletisme a Stuttgart (Alemanya) el 1993–, actualment és presidenta del Club de Piragüisme Salt-Ter, entitat de la qual va ser membre fundadora el 1996.

Tot plegat li permet tenir una perspectiva molt transversal del moment que viu l’esport femení. “Segurament està millor que anys enrere, però continuem molt per sota del que s’inverteix al masculí: professionalitat; sous, premis i beques menys remunerades; poca difusió en els mitjans tradicionals, i menys esdeveniments esportius o de més curta durada. A més, hi ha poques dones entrenadores o en càrrecs directius i, sobretot, poques estudiants a CAFE (Ciències de l’Activitat Física i l’Esport) i estudis relacionats amb l’esport i l’activitat física”, explica Teresa Masó.

En aquest sentit, Masó posa de relleu la tasca que, des de fa més d’una dècada, desenvolupa la Jornada de l’Esport Femení: “És un esdeveniment que ajuda a fer visibles totes aquestes mancances i evidencia que hi ha molta diversitat d’esports on poden participar les dones”. Ella n’és un clar exemple ja que, durant la seva vida, ha practicat natació, atletisme i, actualment, piragüisme d’aigües braves.

Laia Pèlachs (Banyoles, 1998) es va iniciar en el piragüisme als set anys al Club Natació Banyoles. Durant la seva trajectòria, acumula gairebé un centenar de medalles en competicions estatals i internacionals, entre les quals destaquen una plata i un bronze en els campionats europeus absoluts en K-2 (2021 i 2022), una plata en el mundial sub-23 en K-2 (2019) i un bronze en l’europeu sub-23 en K-1 (2021).

En el Campionat Mundial absolut del 2023 a Duisburg (Alemanya), va acabar setena en K-2 al costat de la basca Begoña Lazcano, quedant-se a únicament 0,038 segons de les posicions que donaven accés als Jocs Olímpics de París de l’estiu passat. Únicament aconseguien el bitllet els sis primers bots.

Per a Pèlachs, l’esport femení cada poc va adquirint “més veu, poder i reconeixement, tant a nivell mediàtic com social”. “S’estan trencant els estereotips de relacionar una carrera esportiva amb el sexe masculí. Hem avançat moltíssim, però queden milions de passos per fer. En aquest sentit, futbolistes, nedadores i atletes estan ajudant a fer visible que és possible ser dona i seguir una carrera professional de primer nivell”, destaca Pèlachs.

“El piragüisme també està en trajectòria ascendent a l’Estat. En els passats Jocs Olímpics de París hi van participar cinc noies i en els anteriors (2021 a Tòquio) María Teresa Portela va guanyar una medalla de plata”, explica Laia Pèlachs, que ja està centrada en el repte d’aconseguir debutar en uns jocs olímpics, el 2028 a Los Angeles.

Finalment, remarca el paper cabdal de la Jornada de l’Esport Femení: “És una bona porta per donar a conèixer l’esport femení. Gràcies a les experiències personals de les que som ambaixadores, les nenes i noies poden saber que és possible ser dona, fer esport i tenir una vida totalment normal”.

La Jornada de l’Esport Femení, que va néixer el 2013, està organitzada per l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Esportiu del Gironès. 

Web de la Jornada de l’Esport Femení
Tornar