Presentació | Jornada de l’Esport Femení
Presentació
La Jornada de l’Esport Femení és un esdeveniment esportiu per fer visible l’esport femení, buscar un reconeixement social i una igualtat d’oportunitats per a totes les esportistes i futures esportistes.
La Jornada es va iniciar el 2013 i va néixer al centre de la ciutat de Girona. Amb un treball intens, emocionant i participatiu, i gràcies a l’esforç de moltes entitats i institucions s’ha consolidat al calendari de la ciutat com un acte que dona l’oportunitat a un gran nombre d’esportistes, petites i grans, perquè ens ensenyin el resultat del seu esforç, els reptes assolits i a la vegada ens convidin a participar amb elles en un munt de disciplines esportives i a gaudir-ne.
L’esport és un gran vehicle educatiu. Aporta unes experiències que impliquen un creixement personal, atès que transmet valors i habilitats que ajuden a formar-se com a persona, tant en l’àmbit emocional, físic com social. També dona a les persones practicants uns hàbits saludables que repercuteixen en una millor qualitat de vida.
Els estudis d’investigació ens alerten que la percepció que tenen els nens i les nenes de si mateixos en relació amb l’esport, el seu interès per iniciar-se en la pràctica esportiva o les seves preferències a l’hora d’escollir quin esport es vol practicar, responen a uns estereotips definits pel gènere. Uns estereotips socials i culturals que consideren la dona inferior a l’home, que alguns esports són apropiats per a elles i altres no, que fer esport implica la masculinització del cos, etc.
Per què s’ha de plantejar la pràctica esportiva en termes comparatius entre homes i dones?
Per què la dona ha de respondre a uns cànons estètics que no són compatibles amb la pràctica de l’esport?
Per què quan un noi fa una errada esportiva li diuen “sembles una nena”? O a una esportista físicament forta se li diu que “sembla un noiot”?
La Jornada és una plataforma per trencar estereotips i difondre la pràctica esportiva femenina, per donar a conèixer grans esportistes i esportistes que comencen, per reconèixer l’esforç de les persones i entitats que donen suport a l’esport femení, i amb l’objectiu d’afavorir la igualtat i l’equitat a l’hora d’accedir a la pràctica esportiva.