Header: Acció Climàtica

Acció Climàtica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona identifica 17 espècies invasores a les hortes de Santa Eugènia 

S’ha redactat un pla d’actuacions per a la gestió d’aquestes plantes per tal de preservar la qualitat de l’espai natural i convertir-lo en un atractiu turístic dins la marca “Menja’t Girona”

Dues imatges de les hortes de Santa Eugènia

L’Ajuntament de Girona ha identificat 17 espècies invasores a les hortes de Santa Eugènia. Es tracta d’un estudi que s’ha impulsat per conèixer i preservar la qualitat de l’espai natural i convertir-lo en un atractiu turístic sostenible, gastronòmic i de natura dins la marca “Menja't Girona”. Davant d’aquests resultats, el consistori ha redactat el Pla d’actuacions per la gestió de la flora exòtica invasora de les hortes de Santa Eugènia

“Aquesta actuació contribueix a generar un nou espai natural i hortícola, amable, respectuós i resilient al canvi ambiental global, tant per a les persones visitants i hortolanes, com per a la fauna i flora autòctona. D'aquesta manera, es garanteix i es fomenta l'equilibri entre el bon estat de la biodiversitat i els ecosistemes de les hortes amb les diferents activitats hortícoles, lúdiques, divulgatives i turístiques que s'hi desenvolupen”, explica la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis. 

Els principals resultats de la diagnosi mostren la identificació de 17 espècies invasores, entre les quals 7 es consideren que són flora exòtica invasora. Pel que fa a la resta, 8 són flora ornamental i 2 són considerades com altra flora exòtica. 

Atenent aquesta identificació, el consistori ha establert un pla de gestió amb tres nivells. La primera prioritat és l'erradicació de l'Ailant (Ailanthus altíssima) reconegudament invasora i preocupant d’acord amb la normativa europea. La segona prioritat és realitzar accions de control sobre el Miraguà de jardí (Araujia sericifera), el Plomall de la pampa (Cortaderia selloana); la Budleia (Buddleja davidii) i la Figuera de moro (Opuntia spss). Finalment, la tercera prioritat és el control de 7 espècies ornamentals. 

L’objectiu de l’elaboració d’aquest pla és realçar el patrimoni natural i paisatgístic de les hortes. Aquest document ha de contribuir a arrelar activitats hortícoles sostenibles i promocionar un turisme de natura de qualitat. A més, el pla ha d'esdevenir una eina de coneixement, identificació, planificació i gestió de la flora exòtica invasora a fi de millorar el seu control i reduir els seus impactes sobre la biodiversitat, els ecosistemes, els equipaments i les infraestructures de l’espai de les hortes.

Els treballs efectuats, tant la diagnosi com la redacció del pla d’actuacions, han estat desenvolupats per l’empresa Galanthus Natura. Aquesta acció s’emmarca dins l’actuació 1 “Millora de la zona de les hortes de Santa Eugènia” de l’eix 1 “Transició verda i sostenible” del projecte “PSTD Menja’t Girona”. A més, el desenvolupament del pla, contribueix a l’assoliment de l’objectiu “15. Vida d’ecosistemes terrestres” dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per les Nacions Unides. 

El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació “Menja’t Girona” s’emmarca dins la convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions, finançada amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del govern espanyol, a través de fons europeus NextGenerationEU. En concret, el programa representa la submesura 2 del component 14 Inversió 1 (C14.I1), Transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de modernització i competitivitat del sector turístic.

Tornar