Notícies | Acció Climàtica
Girona assaja el nou sistema de recollida de residus de les àrees temporals del Barri Vell i part del Mercadal
Aquest matí s’ha fet una prova a les noves ubicacions de les zones de contenidors, que estrenaran un sistema de plataformes mòbils a partir del 18 de novembre.
L’Ajuntament de Girona i Girona+neta han organitzat aquest matí una prova per testejar el nou sistema de recollida de residus de les àrees temporals del Barri Vell i part del Mercadal que entraran en funcionament a partir del 18 de novembre. S’ha pogut assajar tant el recorregut com les noves localitzacions i la maquinària que es posarà en marxa d’aquí a dos mesos.
Amb el nou sistema de recollida de residus de les àrees temporals se substituiran els bujols de les diferents fraccions que es posaven i es treien cada dia a la via pública per unes plataformes mòbils que incorporaran contenidors amb les diferents fraccions. El transport d’aquestes illes es farà amb un vehicle adaptat a les característiques del Barri Vell i del Mercadal que les remolcarà als diferents espais.
“La implementació d'aquest nou model al Barri Vell i Mercadal serà més net i pràctic per a les veïnes i veïns dels dos barris. Aquest assaig ens permetrà definir millor les ubicacions òptimes i, un cop parlat amb les associacions veïnals, poder concretar on les ubicarem definitivament”, ha assegurat el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella.
Amb aquest nou model, es passarà de les 30 illes de cubells que hi havia fins ara a una vintena de punts d’aportació de residus. Gran part d’aquests nous espais han format part del circuit que s’ha fet aquest matí per verificar els llocs exactes on s’ubicaran les plataformes mòbils i la maniobrabilitat dels vehicles que les han de transportar.
Un dels principals avantatges d’aquest nou sistema és que es millorarà l’espai públic i la neteja viària dels punts on s’ubicaran les àrees temporals. El funcionament de les noves àrees temporals serà similar a l’actual: cada dia que hi hagi recollida de residus s’instal·laran les plataformes i la ciutadania podrà anar a dipositar les deixalles dins dels horaris establerts (de les 20 a les 23 h). Un cop hagi acabat aquest horari, es retiraran les plataformes fins a la pròxima franja horària prevista.
Els residus es lliuraran als contenidors de les plataformes a través d’unes boques, que s’obriran amb una targeta electrònica o a través d’una aplicació mòbil. Les àrees temporals es posaran els dilluns, dimecres, divendres i diumenges. Es recollirà orgànica tres dies a la setmana; envasos dos dies a la setmana, i paper, vidre i resta, un dia a la setmana.
Aquest canvi de model, juntament amb la implementació del porta a porta i dels contenidors intel·ligents a la resta de barris de la ciutat, busca millorar els índexs de reciclatge del municipi, que el 2022 se situaven al 52%, i a la vegada apostar per la reducció i la reutilització com a mesures. D’aquesta manera es busca complir amb les directrius estatals i europees que marquen un 60% de reciclatge per a l’any 2030, fita que només és possible si s’arriba a un percentatge de recollida selectiva del 70%. Cal recordar que aquests nous sistemes de recollida formen part del contracte que es va licitar i adjudicar l’any 2022 arran de l’aprovació dels serveis de neteja viària, recollida i trasllat de residus sòlids urbans i de les deixalleries de la ciutat de Girona, que té una durada prevista de 8 anys.
Aquesta acció s'emmarca dins l’eix “Residus” de l'estratègia Girona Ciutat Circular impulsada per l'Ajuntament de Girona amb la voluntat de posicionar la ciutat com a referent en la lluita contra l'emergència climàtica.