Notícies | Promoció Econòmica
Girona impulsa un clúster socioeconòmic que vincula ciclisme i salut
A través de “Girona Innovació Salut Ciclisme”, es vol fomentar la innovació i desenvolupament de projectes transversals i conjunts entre diferents sectors
L’Ajuntament de Girona ha impulsat la creació d’un clúster socioeconòmic del sector de la bicicleta a través del projecte “Girona Innovació Salut Ciclisme” (GISC). En el marc d’aquesta proposta, s’han definit més de vint accions a desenvolupar en els pròxims anys amb l’objectiu d’enllaçar la bicicleta recreativa i esportiva, la mobilitat sostenible, la salut i el benestar i la innovació.
Aquest migdia ho han explicat la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras, i el tinent d’alcaldia i regidor de Talent, Innovació, Salut i Comunitat, Xavier Aldeguer i Manté, juntament amb el director de Sea Otter Europe Costa Brava Girona, Albert Balcells, i la cofundadora i gerent de Wikiloc, Montserrat Jordi Bober.
“El GISC és un projecte pioner que busca reunir tots els actors d’un sector que volem que generi un impacte d’alt valor afegit a l’economia de la ciutat de Girona i la seva àrea urbana. És el començament d'una etapa durant la qual volem construir oportunitats, generar benestar i una millor qualitat de vida pels gironins i les gironines sobre la base de l’economia del coneixement”, ha subratllat la vicealcaldessa Gemma Geis i Carreras.
L’objectiu és estructurar un ecosistema econòmic i d’excel·lència que vinculi l’activitat econòmica relacionada amb el ciclisme i la salut, entesa com una activitat multisectorial que té impacte en la indústria (fabricació), indústries tecnològiques, les TIC, el comerç, l’hostaleria, la restauració o les activitats turístiques, entre d’altres. La voluntat és fomentar la innovació i desenvolupament de projectes transversals i conjunts entre els diferents sectors, així com posicionar la ciutat de Girona com un pol d’atracció econòmica, d’emprenedoria i de recerca del sector de la bicicleta i la salut, a més de contribuir a tenir una ciutat més sostenible i diversificada econòmicament.
“A Girona tenim talent, sectors professionals innovadors, un entorn que propicia la pràctica esportiva i estem projectant el campus de salut que serà transformador per a l'àrea urbana. Tots aquests components es connecten per generar un major desenvolupament econòmic i oferir més oportunitats laborals i professionals als nostres joves”, ha subratllat el tinent d’alcaldia Xavier Aldeguer Manté.
Un dels principals objectius del projecte és fomentar la salut de les persones a través del ciclisme. En aquest sentit, s’han previst accions com promoure un estudi sobre els beneficis d’aquesta pràctica esportiva o crear un perfil propi a la plataforma Wikiloc amb rutes segures i cardiovascularment aptes per a tothom. També es vol elaborar un catàleg del sector mèdic i de salut relacionat amb la bicicleta on aparegui una relació de professionals del sector i es vol crear un grup de treball de personal sanitari ciclista.
En l’àmbit de la promoció econòmica del sector de la bicicleta, es preveu crear línies d’ajuda a l’emprenedoria per a la creació d’empreses emergents que fomentin la innovació en el sector (Fons llavor) i potenciar línies de suport a la internacionalització per a les empreses del sector, així com fer un estudi per identificar i posicionar el teixit empresarial que conforma el sector de la bicicleta.
La col·laboració amb la Sea Otter Europe també té un paper important dins del projecte, ja que es vol que serveixi de palanca per promoure el ciclisme i la salut. Per això, de cara a la propera edició de l’esdeveniment, s’incorporarà un estand sobre salut i ciclisme. A més, al llarg de l’any, i fora del festival, es preveu fer una jornada sobre ciclisme i promoció de la salut en un espai de la ciutat.
Un altre eix que es vol potenciar és el foment de la innovació de les empreses del sector de la bicicleta. Per això, es proposa crear una comissió Universitat-empresa que estigui a disposició de les empreses per identificar possibles temes d’estudi que siguin d’interès per al sector i poder col·laborar amb estudiants per a la realització de treballs fi de grau o fi de màster que beneficiïn a ambdues parts. També es volen potenciar els doctorats industrials en el sector de la bicicleta; crear una xarxa de mentors/ores per donar suport als emprenedors i a les emprenedores del sector de la bici, i fer un reconeixement als millors projectes innovadors del sector.
Altres accions que es preveuen són l’actualització del Pla d’acció de desenvolupament del sector econòmic de la bicicleta (l’anterior és del desembre del 2018); elaborar un estudi de l’impacte econòmic de la Sea Otter a la ciutat de Girona; crear un document d’acollida amb informació rellevant per a cicloturistes; fer formacions al Servei Municipal d’Ocupació en mecànica, reparació i recondicionament de bicicletes, i desplegar una xarxa d’aparcaments segurs de bicicletes.
“Girona Innovació Salut Ciclisme” neix d’un grup de treball liderat per l’Ajuntament de Girona i format per empreses del sector de la bicicleta, el sector de la salut públic i privat, empreses tecnològiques i administracions públiques. Concretament, actualment en formen part la Universitat de Girona, l’Institut Català de Salut- Institut d’Assistència Sanitària, Hospital Santa Caterina, Sea Otter Europe, Wikiloc, Niche Mobility, Centre Cenit, Eurecat, Girona Next i Spin-Off Partners i Tàctic.