Header: Promoció Econòmica

Promoció Econòmica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona estrena aquestes Fires l'Espai Calma per a persones neurodiverses a la Fira de Mostres

L'espai ocuparà prop de 200 m2 i estarà situat al segon pis del Palau Firal.

Imatges de la roda de premsa amb la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras; la regidora de Benestar Emocional i de Salut; Sílvia Bosch Agustí, el director de la Càtedra d’Autisme de la Universitat de Girona (UdG), Mario Montero, i representants de les entitats que han col·laborant en la confecció de l’Espai Calma.  

Les Fires de Sant Narcís disposaran aquest any d’un Espai Calma per a persones neurodiverses. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament de Girona i la Càtedra d’Autisme de la Universitat de Girona (UdG), que compta amb la participació de diferents empreses i entitats que hi han col·laborat de manera altruista. L’espai ocuparà prop de 200 m2 i estarà situat al segon pis del Palau Firal, dins la Fira de Mostres.

Segons la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis, la proposta té un doble objectiu: “Per una banda, oferir un espai de calma, amable i lliure de les interferències sensorials que pot representar per a aquestes persones assistir a una festa major d’una gran ciutat com Girona, i per l’altra, donar visibilitat al trastorn de l’espectre autista (TEA), una condició sovint estigmatitzada i desconeguda per gran part de la població”.

L’espai, que Fira de Girona ha cedit gratuïtament, estarà dividit en dues sales, una de 120m2 i una altra de 80m2. Les empreses Kave Home i Incatis convertiran els dos espais en punts de relaxació davant dels sorolls de les Fires. La regidora de Benestar Emocional de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Bosch, ha explicat que “les diferents zones que s’hi crearan estaran convenientment senyalitzades amb pictogrames perquè ràpidament les persones usuàries puguin identificar-les”. “També hi haurà auriculars que minimitzen el so per si alguna persona en necessita”, ha afegit.

La primera zona que es trobaran les persones visitants estarà destinada a infants i hi haurà espais amb jocs sensorials i de lectura, principalment amb llibres il·lustrats. Tot el material ha estat aportat per Abacus. La segona, la més gran, estarà dividida en dos espais: un totalment aïllat amb molt poca llum, i un altre amb diferents espais per al descans.

El projecte compta amb el suport de la Federació Catalana d’Autisme i de l’associació Viu Autisme, que juntes agrupen milers de famílies de tot Catalunya amb persones amb autisme, i que donaran a conèixer l’Espai Calma a les famílies tant de Girona com de la resta de Catalunya, ja que les Fires de Sant Narcís són visitades per gent d’arreu. La iniciativa també compta amb l’orientació i l’expertesa tant de la Càtedra com de la Federació i Viu Autisme, per fer que l’Espai Calma s’ajusti realment a les necessitats del col·lectiu. 

Dins l’Espai Calma hi haurà a totes hores un servei d’hostes i hostesses que explicaran a les persones usuàries com funciona l’espai i que en controlaran l’aforament per garantir-ne la finalitat. També hi haurà voluntariat de les entitats de famílies de persones amb autisme que donaran informació i suport quan se’ls demani, a més de voluntariat de CaixaBank. Aquest projecte compta amb la participació també de l’Eumes i Rocambolesc. 

Tornar