Notícies | Promoció Econòmica
La Fira de Mostres de Girona continua creixent i tindrà un 6% més d’ ocupació respecte a l’any passat
Del 28 d’octubre a l’1 de novembre 295 expositors participaran al saló multisectorial organitzat per Fira de Girona, que ocuparà més de 8.000 m2 a la zona del Parc de la Devesa.
La 61a edició de la Fira de Mostres de Girona, organitzada per Fira de Girona i novament inclosa al programa d’actes de les Fires de Sant Narcís, tindrà un 6% més d’ocupació respecte a l’any passat i d’aquesta manera manté el seu creixement. El saló multisectorial tindrà lloc entre el dissabte 28 d’octubre i el dimecres 1 de novembre. Comptarà amb un total de 295 expositors del món del sector serveis, mobilitat elèctrica, emprenedoria, alimentació, construcció, decoració, habitatge, tecnologia i motor, entre d’altres, mentre que la xifra del 2022 va ser de 278. Durant aquests dies també hi ha programades activitats, xerrades, tasts, taules rodones i tallers en els espais Escenari Girona Excel·lent i Saló de l’Emprenedoria. La Fira de Mostres d’aquest 2023 s’ha presentat aquest matí a la Sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona i ho ha fet amb la presència de Gemma Geis i Carreras, vicealcaldessa, 1a tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona; Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç de Girona i del Comitè Executiu de Fira de Girona, i Coralí Cunyat, directora de Fira de Girona.
La Fira de Mostres, el saló multisectorial amb més participació d’empreses i afluència de visitants de les comarques gironines, continua creixent els últims anys des de l’aturada del 2020 per la pandèmia del coronavirus. Dels 257 expositors del 2021 s’ha passat als 295 d’aquesta 61ª edició, el que significa una mitjana de creixement d’uns 20 expositors per any. Malgrat perdre algunes de les companyies de maquinària industrial i d’obra pública que hi havia situades a la zona de la Devesa, la Fira continua captant noves empreses i l’índex de fidelitat d’aquestes és proper al 80%, el que vol dir que la majoria d’expositors hi ha assistit amb anterioritat i han decidit repetir l’experiència. Aquest 2023 també creix la superfície del saló, passant dels 7.782 m2 de la passada edició als 8.090 m2 actuals. Coralí Cunyat, directora de Fira de Girona, ha destacat aquesta tendència a l’alça: “Continuem creixent i tot i que encara no atrapem les xifres d’abans de la pandèmia, poc a poc ens hi estem acostant. Som la fira multisectorial per excel·lència de les comarques de Girona i ha quedat demostrat que aquest model funciona. Comptem amb 300 empreses i bona part d’elles repeteixen, pel que la seva fidelitat i lleialtat és un fet”. Amb la voluntat d’acollir companyies de “molts sectors diferents”, la Fira de Mostres gaudeix de bona salut malgrat el parèntesi del 2020: “Ens trobem aproximadament a un 70% del nombre d’expositors prepandèmia. Això és molt positiu, tenint en compte quina ha sigut la recuperació en el sector de les fires. Alguns salons han desaparegut i d’altres han perdut un important gruix de participació, però nosaltres mantenim un bon ritme de creixement”.
En aquest sentit, s’ha expressat Jaume Fàbrega , qu i ha subratllat que la Fira de Mostres continua essent la gran fira de la nostra demarcació. No n’existeix cap altra d'així de grossa, amb tanta participació d’empreses ni una afluència de visitants tan elevada. És la fira més important i així ho serà durant molt de temps”. El president de la Cambra de Comerç de Girona i del Comitè Executiu de Fira de Girona ha demanat que l’activitat firal tingui “el màxim suport per part de les perquè es tracta “d’una font d’ingressos per a molts sectors”, alhora que “genera un impacte econòmic molt important en tots els àmbits”.
Gemma Geis i Carreras ha definit la Fira com “un gran actiu de la ciutat i per la ciutat que representa un equipament i un element imprescindible que cal modernitzar i adaptar a la Girona del futur. Això passa per donar-li una nova mirada, actualitzada i oberta a la societat, al teixit econòmic i a la ciutadania”.
El benestar emocional i la salut, molt presents
Coincidint amb la creació de la regidoria de Benestar Emocional i Salut, liderada per la psicòloga i infermera Sílvia Bosch, l’Ajuntament de Girona disposarà d’un espai de 30 m2 per donar a conèixer a la ciutadania les diferents accions en matèria de salut i benestar emocional que duu a terme el consistori. A partir d’imatges i de diversos materials de caràcter divulgatiu, a l’estand s’explicarà què és el benestar emocional, quina és la relació entre la part física i psíquica en la salut de les persones i què és i quina tasca té la taula de salut mental. L’Ajuntament compta amb aliances amb d’altres entitats que treballen aquests aspectes i algunes d’elles estaran presents al Palau de Fires. És el cas, entre d’altres, d’AFATRAC (Associació de Familiars d’Afectats per Trastorns per Conducta), ABI Girona (Associació de persones amb trastorn bipolar de les comarques gironines), el centre de desintoxicació Mas Ferriol, ATART (Associació Tramuntana d'Ajut i Reinserció del Toxicòman), l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, i el programa Ocell de foc – EcoJove, que atén jovent d’entre 16 i 30 anys, especialment aquell que pateix una problemàtica de salut mental. També s’inclourà una exposició interactiva per interpel·lar a la ciutadania sobre l’ús de les pantalles.
N’ha parlat Gemma Geis i Carreras, que ha explicat que “per primera vegada unim la Regidoria de Promoció Econòmica amb la de Benestar Emocional per modernitzar i enfortir la Fira amb una mirada cap a la salut mental, connectada amb la societat que ens necessita. Volem liderar aquesta problemàtica actual, és important que hi hagi una mirada nova i reconèixer la diversitat de les persones. Amb aquest compromís a l’edició d’enguany dediquem tot un estand a aquesta nova regidoria”.
Seguint amb el fil de la salut i el benestar, també estan programats sis tallers de 45 minuts cadascun per aprendre a utilitzar els desfibril·ladors externs automàtics (DEA), una activitat impulsada per la Diputació de Girona.
El 68,12% dels expositors, de les comarques gironines
Ubicada al Palau Firal i a la zona del Parc de la Devesa, la Fira de Mostres es manté com la gran cita anual del sector econòmic de les comarques gironines i durant cinc dies hi seran presents la majoria dels sectors del teixit empresarial del territori. Creix la presència d’aquelles empreses que pertanyen als serveis, l’emprenedoria i la mobilitat elèctrica (37,55%); i també del sector de l’alimentació (22,27%). Es mantenen en xifres similars el sector de la decoració i construcció (27,07%), i la indústria i tecnologia (13,1%). El 68,12% de les companyies que hi participen provenen de les comarques gironines, un 10% menys respecte a l’edició de l’any anterior. D’aquestes, més d’un 26% són de la ciutat de Girona. Del total d’expositors, al voltant d’un 16% prové de la demarcació de Barcelona, un 0,44% ho fa de la província de Tarragona i gairebé un 14% són de fora de Catalunya.
Paral·lelament als expositors, la 61a edició de la Fira de mostres oferirà als seus visitants diverses activitats, com ara xerrades, tasts, taules rodones i tallers. Es dividiran en dos espais. Un d’ells serà l’Escenari Girona Excel·lent, on es presentaran novetats relacionades amb el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, que reconeix els millors productes de les comarques gironines. Els assistents podran degustar-los en diversos tastets. També s’hi durà a terme un taller gastronòmic patrocinat pel projecte Menja’t Girona, un Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació finançat amb fons europeus Next Generation amb el qual Girona busca diversificar l’oferta turística cap a altres barris, potenciar els productes de circuit curt i reforçar la cohesió social a la zona de Santa Eugènia. S’hi suma l’emissió en directe de L’Arca d’en Nogué, del programa El Suplement, de Catalunya Ràdio. L’altre espai destacat de la Fira de Mostres és el Saló de l’Emprenedoria, impulsat per l’Associació d’Empresaris i Emprenedors de Girona (AEEG) i que oferirà cada dia presentacions, xerrades i sessions de networking.
La Fira de Mostres d’aquest 2023 tindrà les seves portes obertes des de les 10 del matí fins a les 8 del vespre. El preu per accedir al recinte és de 4,5 euros (2,5 euros el dimarts 31 d’octubre). La inauguració serà el dissabte de la setmana vinent, 28 d’octubre, a partir de les 10 hores. Tota la informació del saló es pot consultar al web firademostres.firagirona.com
Més de sis dècades en funcionament
L’any 1932 va néixer la Fira de Mostres amb el nom de Fira Agrícola i Comercial de Girona i no va ser fins al 1962 que aquest esdeveniment va passar a celebrar-se cada any. Durant l’època de la segona república a l’Estat i en l’etapa de la postguerra van tenir lloc algunes edicions esporàdiques, mentre que al 2020 es va haver d’aturar degut a la pandèmia. En un primer moment, la Fira tenia com a emplaçament l’avinguda de Jaume I, abans de traslladar-se al parc de la Devesa. Va ser a finals de la dècada dels 80 quan es va ubicar a l’actual espai, el Palau Firal. La Fira de Mostres de l’any passat va comptar amb una exposició que repassava les 60 edicions de l’esdeveniment a partir d’un recorregut des dels seus inicis fins a l’actualitat.
Font: comunica.cat // @firadegirona