Header: Acció Climàtica

Acció Climàtica

Ruta de navegació

Com estalviar aigua | Sostenibilitat

Com estalviar aigua

Ens aixequem i anem al bany a prendre una dutxa. Obrim l'aixeta i en surt aigua. Hem de rentar plats després de dinar, obrim l'aixeta de la cuina i en surt aigua. Premem el botó d'engegar la rentadora i el primer soroll que sentim és el de l'aigua que entra a la màquina. A continuació us oferim alguns consells per estalviar aigua.

  • Dutxem-nos en comptes de banyar-nos, n'estalviarem fins a 90 litres en cinc minuts.
  • Si l'aigua de la dutxa triga a estar calenta, utilitzem un cubell per recollir l'aigua freda i utilitzem-la després per altres usos, per exemple per fregar, per al lavabo, o per regar. Quan esperem a la dutxa que l’aigua surti calenta deixem d’aprofitar des de 5 a 10 litres aproximadament.
  • Canviem la carxofa de la dutxa per una de moderna i eficient en la despesa d’aigua.
  • Una bona part de l’aigua que utilitzem a la cuina la fem servir per netejar i rentar aliments, bullir o cuinar al vapor. Aquesta mateixa aigua podrem fer-la servir per regar les plantes sempre que sigui apta (que no estigui salada o se li hagi afegit algun producte) o altres usos.
  • Tanquem l'aixeta mentre rentem els plats, mentre ens ensabonem a la dutxa i mentre ens rentem les dents, deixarem de llençar 20 litres d'aigua.
  • Evitem utilitzar el lavabo com una paperera.
  • En comprar un electrodomèstic mirem l'etiqueta d'eficiència. Triem aparells que tinguin la categoria A, ens ajudaran a estalviar aigua i energia i ho notarem a les factures.    
  • Els electrodomèstics ens fan més fàcil la vida. Per estalviar aigua i energia omplim bé el rentaplats i la rentadora.
  • Si tenim balcó o jardí, procurem de plantar flors i plantes que siguin del nostre clima mediterrani. Podem cultivar plantes aromàtiques per després utilitzar-les a la cuina (julivert, menta, romaní, etc.) o perquè espantin els mosquits a l'estiu, com ho fa l'alfàbrega, per exemple.
  • Tinguem cura de les instal·lacions, evitem que hi hagi aixetes que degotin.
  • Si disposem de dispositius de reducció de cabal podem arribar a consumir un 50% menys d’aigua.
  • Amb la implementació de les noves mesures per l’estat d’excepcionalitat per sequera, només es poden dur a terme regs de supervivència d'arbres o plantes. Si recollim l’aigua apta pel reg de les activitats quotidianes en galledes o altres recipients podem aprofitar per regar els arbrers propers a casa nostra i ajudar a mantenir la flora i fauna de Girona.  

Polítiques municipals per l'estalvi d'aigua | Sostenibilitat

Actuacions municipals per l'estalvi d'aigua

L'Ajuntament de Girona ha proposat una sèrie de mesures encaminades a l'estalvi d'aigua i l'eficiència en el consum en el conjunt d'edificis municipals i en els serveis. En concret les actuacions engegades són:

  • Repartiment d’airejadors (2024 i 2008)
    En el marc del Dia Muncial de l'Aigua 2024 l'Ajuntament de Girona va repartir de forma gratuïta 900 airejadors per a les aixetes i les dutxes per ajudar la ciutadania a reduir el consum d’aigua. També va aprofitar l’acció per informar a la població sobre l’estat de sequera en el qual ens trobem i per difondre consells per estalviar aigua a casa. Els punts informatius es van instal·lar al Mercat del Lleó i varius dies als mercats de la Devesa i Can Gibert del Pla.
    + INFO

    Durant la sequera de 2008 es van repartir als domicilis més de 33.000 airejadors estalviadors d'aigua per a les aixetes. A les oficines de les Aigües a Girona se'n van repartir cap a 5.000 i uns 3.000 directament des de l'Ajuntament. Amb aquests airejadors s'aconsegueix un cabal menor amb la mateixa eficiència.
  • Obligació de tancar de les escomeses independents d'aigua potable a les piscines privades (2024)
    L'Ajuntament de Girona ha decretat el tancament de les escomeses independents que subministren aigua potable a les piscines privades i al reg de jardins de més de 300 m2.  Es tracta d’una mesura que té per objectiu garantir un ús responsable de l’aigua i que està inclosa en el Pla d’emergència per sequera del municipi de Girona i en el Reglament del servei municipal d’abastament i distribució d’aigua potable.  
    + INFO.
  • Posada en marxa dels pous d’emergència del Pla de Sitjar (2024)
    Aquesta mesura permetrà reduir un 40% l’aigua que s’obté de la presa del Pasteral II i, per tant, alleujar els embassaments de Sau i Susqueda. Aquests pous es van començar a projectar a causa de la sequera de l’any 2008. En aquells moments es va realitzar una recerca dels llocs més idonis on construir-los per poder recollir aigua dels aqüífers i els geòlegs van recomanar fer-los a la zona del Pla de Sitjar per la presència contínua d’aigua. Es van construir amb l’objectiu de poder subministrar aigua a la població en cas de restriccions en el desembassament del Pasteral. 
    + INFO.
  • Limitació dels usos de les dutxes dels equipaments esportius municipals i el reg dels camps de futbol (2024)
    Mesures d'estalvi d'aigua als equipaments esportius que busquen fer front a l’escenari de sequera que viu la ciutat i tot Catalunya. Es tracta d’una acció proactiva que ha decidit dur a terme l’Ajuntament de Girona davant dels futurs escenaris que pot situar-se el municipi de Girona pel que fa a la sequera. Aquestes accions han estat impulsades des del Comitè Municipal de l’Emergència per Sequera de Girona, constituït el passat mes de desembre. 
    + INFO || nota de premsa
  • Plantació d'espècies mediterrànies (2020)
    Substitució progressiva de les plantes i flors de temporada dels parcs i jardins de la ciutat per plantes mediterrànies. D'aquesta manera estalviem aigua, pel fet que estan adaptades al nostre clima, i recursos econòmics, ja que són més resistents i no cal canviar-les cada any.
    + INFO
  • Tractament d'aigua de piscines amb rajos ultraviolats
    Amb aquest tractament es depura l'aigua sense necessitat d'afegir-hi clor. A més té l'avantatge que no cal buidar la piscina un 5% del seu volum cada dia com amb el sistema anterior, amb l'estalvi d'aigua que això comporta tenint en compte que es tracta de grans volums d'aigua. Aquest tractament s'està aplicant a la piscina municipal de Santa Eugènia - Can Gibert del Pla.
  • Sistemes reductors de pressió
    Amb aquests sistemes es redueix el consum amb l'aplicació de mesures com disminuir la pressió de la xarxa a l'interior dels habitatges, segons l'article 7.1.2 del Reglament del servei municipal d'abastament i distribució d'aigua potable.
  • Promoció de l'estalvi i ús racional de l'aigua
    En el sistema de Girona s'incorporen els objectius de "promoció de l'estalvi i ús racional de l'aigua" i de "millora d'informació a l'usuari en els aspectes del consum i qualitat d'aigua".
  • Sistemes d'estalvi en el reg
    Qui no ha vist mai uns aspersors regant mentre plou? Progressivament es van substituint els sistemes de reg en parcs i jardins per uns que reguen tenint present el grau d'humitat que detecten automàticament a la zona a regar. Aquests sistemes incorporen un control remot a través d'internet que permet controlar-los i detectar fuites.