Notícies | Acció Climàtica
Girona, Salt i Sarrià de Ter posen en marxa els pous d’emergència del Pla de Sitjar
La mesura permetrà reduir un 40% l’aigua que s’agafa de la presa del Pasteral II i, per tant, alleujar els embassaments de Sau i Susqued. Els pous tenen una fondària de 300 metres i recullen l’aigua de l’aqüífer que hi ha a la zona
Els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter han posat en marxa un dels pous d’emergència del Pla de Sitjar, i està previst posar el segon en funcionament la setmana que ve. Això permetrà recollir de l’aqüífer que hi ha en aquesta zona un total de 10.000 m³ cada dia, entre els dos pous, el que suposa al voltant d’un 40% del consum total actual de les tres poblacions (que se situa en els 24.000 m³ a l’hivern). Dit d’una altra manera, la mesura permetrà reduir un 40% l’aigua que s’obté de la presa del Pasteral II i, per tant, alleujar els embassaments de Sau i Susqueda.
Aquest migdia, els alcaldes de Girona, Lluc Salellas i Vilar; de Salt, Jordi Viñas i Xifra, i de Sarrià de Ter, Isaac Ramió Lafuente, han explicat les mesura impulsades per l’empresa pública Cicle de l’Aigua del Ter (CATSA).
"La situació d'emergència climàtica requereix generositat i cooperació per part de totes i tots. Per això, posar en marxa aquests dos nous pous ens permet millorar considerablement l'autonomia de l'àrea urbana de Girona respecte l'aigua, reduint la pressió dels embassaments del Ter i alhora permetent que més aigua arribi també a les persones regants del Ter i a la resta de pobles que viuen gràcies al pas de la seva aigua", ha explicat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.
L’alcalde de Salt, Jordi Viñas i Xifra, ha ressaltat durant la seva intervenció “la importància de tenir aquests pous al Sitjar de Salt per pal·liar la greu sequera que patim a tot el territori”. “Complim així amb el que preveu el pla de sequera de Salt, Sarrià i Girona i es posen en marxa aquests pous durant la fase 1 de l’emergència. I, un cop més, avui a través de CATSA, és una mostra de cooperació dels municipis de l’àrea metropolitana podent aportar des de Salt el 40% de consum global dels tres municipis”, ha afegit.
“És una obligació que les administracions ens posem al capdavant de les mesures per pal·liar la greu sequera que patim. I amb la posada en marxa d’aquest pou i el que es posarà d'aquí a una setmana, és una mostra més d’aquest compromís", ha afirmat l’alcalde de Sarrià de Ter, Isaac Ramió Lafuente.
Els pous tenen una fondària de 300 metres i un diàmetre de 350 mil·límetres. Extreuen l’aigua de l’aqüífer que hi ha en aquesta zona, al Pla de Sitjar. Gràcies a unes bombes d’aigua, aquesta es transporta cap als dipòsits de Palau. Entre els dos pous s’extraurà de l’aqüífer 120 l/s, que equival a 10.000 m³/dia.
Fa una setmana, el dia 7 de març, es va posar en marxa el pou número 2, després d’obtenir l’autorització del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per als dos pous. Està previst que el pou número 1 es posi en marxa ja dilluns de la setmana que ve. Durant un mes, s’han fet proves i s’ha comprovat que amb l’extracció de l’aigua subterrània de l’aqüífer aquest es manté en el seu nivell d’aigua i que, per tant, hi ha la capacitat d’extreure 10.000 m³ cada dia.
De moment, els pous funcionaran amb un grup electrogen. L’obra d’electrificació, que va començar fa uns mesos, ja està acabada, però ara falta obtenir l’alta del servei de subministrament elèctric. Mentrestant, doncs, els pous funcionen amb grups electrògens, ja que segons estipula el Pla d’emergència per sequera del municipi de Girona aquests s’han de posar en funcionament, amb diferents rendiments, en funció de l’escenari en què ens trobem (alerta, excepcionalitat o emergència). Actualment, en fase d’emergència, el rendiment ha d’estar entre el 75 i el 100%. Fins ara no s’havien pogut activar perquè s’estaven adequant les instal·lacions.
Aquests pous es van començar a projectar a causa de la sequera de l’any 2008. En aquells moments es va realitzar una recerca dels llocs més idonis on construir-los per poder recollir aigua dels aqüífers. Els geòlegs van recomanar fer-los a la zona del Pla de Sitjar per la presència contínua d’aigua. Es van construir tres pous amb l’objectiu de poder subministrar aigua a la població en cas de restriccions en el desembassament del Pasteral. Tanmateix, un d’ells es van ensorrar i no es pot utilitzar.