Notícies | Acció Climàtica
L’Ajuntament de Girona s’adhereix a la Setmana Internacional del Compost
Del 5 a l’11 de maig, sector agrari, ens locals i plantes de compostatge, promouen la valorització dels residus orgànics i els beneficis del compostatge. Avui, demà i dijous, de 9 a 14 h, el consistori repartirà compost quilòmetre zero i material informatiu a l’Oficina per la Sostenibilitat.
L’Ajuntament de Girona s’ha adherit a la Setmana Internacional del Compost, una iniciativa que cada any es du a terme en diferents països del món durant el mes de maig per informar i promoure l’ús del compost. Del 5 a l’11 de maig del 2024, sector agrari, ens locals i plantes de compostatge estan fent accions amb la intenció de valorar els residus orgànics i els beneficis del compostatge.
Sota el lema “Compost... campió pel clima”, aquest any l’esdeveniment es basa en la fita 13 dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (ODS), que reclama “adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus impactes”.
En el marc de la iniciativa, l'Ajuntament de Girona, a través de l’Oficina per la Sostenibilitat, esdevindrà un punt de repartiment de compost. Qui ho vulgui, en podrà recollir avui, demà i dijous, dies 7, 8 i 9 de maig, de 9 a 14 h, a la mateixa Oficina, situada al número 4 del carrer dels Ciutadans. El compost és quilòmetre zero, fet de restes vegetals a les Hortes de Santa Eugènia, i s’entregarà dins una paperina perquè la ciutadania se la pugui endur a les seves llars, juntament amb material informatiu sobre el compostatge.
“El compostatge és una gran eina per arribar al residu zero amb l'orgànica domèstica. Fomentar el compostatge a les llars ens permet tancar el cercle, reduint la petjada ecològica que generem, alhora que reduïm els costos de la gestió de residus. Apostar pel compostatge, tant individual com comunitari, també és un tema clau de la Girona Ciutat Circular”, ha explicat el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot.
El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbia de la matèria orgànica mitjançant el procés de compostatge. Es pot obtenir a partir de diferents materials i residus orgànics, com són els fems, les restes vegetals, la fracció orgànica de la recollida selectiva de residus municipals, els fangs de depuradora i residus de la indústria alimentària.
El compost s’utilitza a l’agricultura i a la jardineria com a esmena orgànica i fertilitzant, d'acord amb la legislació que regula els productes fertilitzats. Per aquesta raó, el cicle de la matèria orgànica és un dels exemples més evidents d’economia circular, on els residus que es generen, un cop tractats biològicament, esdevindran un recurs (compost) i seran retornats al sòl en forma de matèria orgànica i nutrients, que permetran el desenvolupament de cultius que seran consumits.
A Catalunya, la Setmana Internacional del Compost és organitzada per la Generalitat de Catalunya, que recull tota la informació al web de la institució. També podeu trobar la informació de l’activitat a Girona al web municipal.
Aquest projecte s'emmarca dins l’eix “Residus” de l'estratègia Girona Ciutat Circular impulsada per l'Ajuntament de Girona amb la voluntat de posicionar la ciutat com a referent en la lluita contra l'emergència climàtica.