Header: School Chance Girona

School Chance Girona

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona fa balanç del primer curs del pla pilot de la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar de la ciutat

Durant l’acte d’avui s’han presentat els resultats del projecte corresponents a aquest any de funcionament.

Girona ha celebrat avui l’acte de tancament del primer curs del pla pilot de la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar de la ciutat amb la participació de diverses de les escoles involucrades en el projecte. La iniciativa, que es va posar en marxa a finals del 2020, té per objectiu establir una figura de referència en cada centre educatiu que serveixi d’enllaç entre l’escola, les famílies, l’alumnat, l’Ajuntament de Girona i tots els agents implicats per tal de fomentar una mobilitat autònoma, segura, sostenible i saludable al voltant dels centres.

“Aquest és un projecte que neix des de la base, perquè al govern tenim clar que si volem modificar i millorar els nostres hàbits en la mobilitat a la ciutat i, per tant, aconseguir una Girona més tranquil·la i adaptada als vianants, necessitem incidir en la gent més jove, els nens i nenes que van a l’escoles i que poden fer de prescriptors a casa seva, difonent la necessitat de canviar els hàbits en mobilitat, apostant per desplaçaments sostenibles”, ha destacat la regidora de Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament de Girona, Marta Sureda.

Per la seva banda, el regidor d'Educació Infància i Esports, Àdam Bertran, ha explicat que “els resultats evidencien que el pla de la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar de Girona ha tirat endavant amb la realització de les tasques previstes malgrat les restriccions per la pandèmia, que han dificultat el desenvolupament d’un projecte nou molt lligat a la creació d’una comunitat de persones”. “Hem de procurar fer una mirada d'infant en totes les accions públiques que posem en marxa des de l’Ajuntament”, ha afegit Bertran.

Al llarg d’aquest curs s’han celebrat 14 reunions de treball i 16 reunions tècniques i de coordinació, que han permès treballar en les diverses línies del projecte. D’una banda, s’han dut a terme accions formatives i de difusió, així com l’elaboració de material didàctic per a les escoles, que han dotat els centres de coneixements i recursos per capacitar adequadament els coordinadors i coordinadores de la mobilitat i que han donat a conèixer el projecte.

D’altra banda, s’han organitzat als centres escolars tres recursos educatius relacionats amb la mobilitat sostenible i segura: la creació del vídeo animat “Com ens desplacem a l’escola?”, elaborat per l’escola Pla de Girona; la xerrada participativa “Caminem! Una manera de moure’t saludable, sostenible i segura”, celebrada a les escoles Joan Bruguera, FEDAC-Sant Narcís, El Bosc de la Pabordia, CEE Font de l’Abella, i Migdia, i l’activitat “Joc de la Serp”. Aquest darrer recurs, que promou els desplaçaments de casa a l’escola a peu, en bicicleta o transport públic; el cotxe compartit, o un desencotxament àgil, ha comptat amb la participació de 986 infants al llarg del curs, de les escoles Joan Bruguera, FEDAC-Sant Narcís, El Bosc de la Pabordia, Migdia, Domeny, Dr. Masmitjà, i Pla de Girona. Un cop acabada la campanya, s’ha percebut un lleuger augment dels desplaçaments sostenibles de les famílies respecte l’inici del curs, que caldrà potenciar amb noves accions de cara al futur. 

A més, també s’ha tirat endavant el Pla Pilot “Comerç Amic” amb l’escola Dr. Masmitjà, una xarxa d’establiments de proximitat que ofereixen atenció als infants si ho necessiten i que ja compta amb 40 establiments adherits i resultats positius.

Finalment, la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar de la ciutat ha treballat en la projecció de camins segurs per arribar als centres educatius. S’han executat 5 camins segurs –els de les escoles Dr. Masmitjà, Pla de Girona, Joan Bruguera, Annexa Joan Puigbert i Migdia-; s’ha agilitzat l’execució d’alguna de les accions prevista a l’estudi per fer un camí segur a l’escola Domeny, i s’ha iniciat el procés de creació d’un camí segur per al centre FEDAC-Sant Narcís.

L’acte d’avui ha acabat amb una dinàmica grupal per reflexionar sobre les sensacions de cada centre envers el projecte i amb l’agraïment del consistori a tots els centres participants. En aquest sentit, s’ha fet entrega a cada escola d’un obsequi de reconeixement per la seva participació i col·laboració en el projecte i d’una subscripció de Girocleta d’un any. “Des del consistori volíem aprofitar aquesta trobada presencial per reconèixer la vostra dedicació, esforç i implicació, ja que sense vosaltres no hagués sigut possible engegar i portar a terme aquesta Xarxa”, ha dit Sureda.

La Xarxa de coordinadors i coordinadores de mobilitat escolar s’inclou dins el Pla d’acció regional 2020-2021 sobre mobilitat escolar de Catalunya, emmarcat en el projecte School Chance, actiu a la ciutat des de l’any 2017, i forma part del programa Interreg Europe, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El projecte School Chance té per objectiu aprendre les bones pràctiques en mobilitat escolar dels participants i la xarxa de coordinadors/ores és una bona pràctica que s’està transferint des de la ciutat agermanada Reggio Emilia.

Els centres que participen en el projecte són les escoles Domeny, Migdia, Joan Bruguera, Dr Masmitjà, FEDAC-Sant Narcís, El Bosc de la Pabordia, CEE Font de l’Abella, Pla de Girona i Annexa Joan Puigbert.

Infografia resum del projecte
Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar
Tornar