Header: Llengua catalana

Llengua catalana

Ruta de navegació

La llengua al dia: Càpsules de llenguatge no sexista i inclusiu | Llengua catalana

La llengua al dia

Càpsules de llenguatge no sexista i inclusiu

Publicador de continguts

Com ens hem d’adreçar a una persona trans o no-binària?

Aquest any 2023, s’ha aprovat la Llei trans que defensa la igualtat real de les persones trans i garanteix els drets de les persones LGTBI. 

Totes les persones en menor o major mesura hem sentit a parlar de les persones trans, però com ens hi adrecem? Com les podem acompanyar?

En primer lloc, farem un breu aclariment de conceptes. 

  • Persona trans: és una persona que no s’identifica amb el gènere (dona/home/no-binari) que li va ser assignat al néixer segons les seves característiques biològiques (femella/mascle/intersexual).
  • Persona no-binària: és una persona amb una identitat de gènere que se situa fora de la classificació binària home-dona.

Sovint els nostres propis prejudicis i temors ens juguen una mala passada. Per eliminar barreres de discriminació proposem idees molt senzilles per combatre-les.

  1. Preguntar el nom. És possible que la persona a la qual ens adrecem no tingui encara tramitat el canvi de nom i gènere en el registre civil. Tanmateix, pot ser que utilitzi el seu nom sentit, que és el nom amb el qual s’identifica més enllà de si coincideix o no amb els seus documents d’identitat.
  2. Preguntar el pronom. Si preguntem a la persona com vol que ens hi dirigim, eliminem els malentesos o malestars que es poden donar. Aquella persona, doncs, ens dirà quin és el seu pronom, ell, ella o elli*, i ens permetrà identificar-la com a home, dona o no-binària.

* El pronom acabat amb i s’utilitza per referir-nos a les persones no-binàries, fora de la lògica masculí-femení, és a dir, ni o ni a. Tot i que aquesta paraula no es recull al diccionari LGTBI Termcat, es proposa des del reconeixement dels drets i de la pròpia identificació de les persones.

D’aquesta manera col·loquem la persona al centre, mostrant que està en un espai de seguretat perquè tenim en compte la seva voluntat i necessitats en relació amb la seva identitat de gènere.

Des del respecte i l’educació podrem preguntar qüestions sobre aquest tema per voler saber-ne més, ara bé, hem d’entendre que no totes les persones ni tampoc tots els dies les persones trans i no-binàries tindran ganes de fer pedagogia. Seria ideal que prèviament ens informéssim a través de la lectura d’articles o formacions, i després, preguntéssim a les persones del col·lectiu LGTBI. A la pàgina web de Dones, feminismes i diversitat sexual, podeu trobar informació sobre la clarificació de conceptes. 

Tornar