Header: Dones, feminisme i diversitat sexual

Dones, feminisme i diversitat sexual

Ruta de navegació

Glossari LGTBI | Dones, feminisme i diversitat sexual

Glossari

Afectivosexualitat

Conjunt d’experiències vitals, emocions, creences, coneixements,... entorn a l’afectivitat i la sexualitat, ja sigui amb la pròpia persona o compartides amb altres.

Binarisme de gènere

Construcció social de tipus binari que organitza a les persones i les seves trajectòries vitals en funció de la configuració genital que presenten. Aquest sistema, que categoritza a les persones en dones i homes, limita el desenvolupament personal de totes les persones, i s’articula entorn a jerarquies de desigualtat per raó de gènere, orientació afectivosexual, sexe...

Bisexual

Persona que es sent afectivosexualment atreta per persones del mateix gènere i d’altres (un o varis).

Cisgènere

Persona que se sent del gènere que se li va assignar al néixer.

Gai

Home que es sent afectivosexualment atret per altres homes.

Gènere

Construcció social vinculada a la cultura en la que es crea, que articula les expectatives i les trajectòries vitals de les persones. En la cultura en la que vivim, s’assigna un gènere (dona/home) en virtut de la configuració genital que presenta la persona al nèixer, la qual cosa exclou a les persones intersexuals. No es correspon amb el sexe.

Heterosexual

Persona que es sent afectivosexualment atreta per persones d’un gènere diferent al seu. En el sistema binari en el que estem, s’utilitza per designar a les dones atretes pels homes i als homes que ho són per les dones.

Intersexual

Persona que al néixer presenta una anatomia reproductiva o sexual que no s’adiu a les definicions normatives dicotòmiques: home o dona. De manera natural poden tenir un desenvolupament tant complex com el de les persones no intersexuals; p.ex. característiques físiques pròpies de dona i d’home o no. El col·lectiu intersexual és molt divers i sovint es patologitza la seva vivència. Les persones intersexuals poden ser cis o trans.

Lesbiana

Dona que es sent afectivosexulment atreta per altres dones.

Persona no binària

Persona amb una vivència del gènere que no encaixa amb el binarisme de gènere.

Sexe

Configuració genital d’una persona. No es correspon amb el gènere.

Trans

Persona que no és del gènere que se li va assignar al nèixer. En aquesta societat l’assignació es sol fer d’acord a les normes del binarisme de gènere. També s’utilitza com a terme paraigües que engloba diferents realitats, com pot ser transgènere i transsexual.

Transgènere (trans)

Persones que se senten del gènere (identitat psicològica) diferent al que se’ls ha atribuït en néixer segons llurs característiques del cos físic i a les persones que no s’identifiquen exactament ni amb un home ni amb una dona segons la concepció tradicional dels gèneres, tant de forma estable com temporal, tot això amb independència que aquestes s’hagin sotmès o no a un trànsit corporal, p.ex. una intervenció quirúrgica. En aquesta societat l’assignació es sol fer d’acord a les normes del binarisme de gènere: home o dona com les dues úniques possibilitats, complementàries i excloents. Les persones transsexuals, doncs, resten incloses dins la denominació de persones transgèneres (o ‘trans’ per abreviar)

Transidentitat

Designa la condició o la qualitat de transgènere.

Trànsit

Les persones trans, al no ser del gènere que les van assignar, poden transitar pel gènere de múltiples formes d’acord a la seva vivència personal. Per exemple, hi ha persones que s’hormonen per adequar certes característiques físiques al que socialment s’entèn com a pròpies d’un gènere determinat d’acord a les normes del binarisme (cosa que no és exclusiva de les persones trans).

Transsexual (trans)

Persona transgènere que fa un determinat tipus de trànsit, que implica la modificació del seu cos físic (hormonal, quirúrgic...); l’espectre de trànsits que podria realitzar és molt ampli. Resta inclosa en transgènere i transidentitat.

 

 

Voldríeu saber la definició d’algun terme més o voleu fer alguna apreciació sobre algun dels que ja hi ha? Escriviu-nos!