Glossari | SAI LGTBI Girona
Glossari
Voldríeu saber la definició d’algun terme més o voleu fer alguna apreciació sobre algun dels que ja hi ha? Escriviu-nos!
Identitats de gènere
Persona que se sent del gènere que se li va assignar en néixer.
És una persona que no s'identifica amb el gènere que li va ser assignat en néixer segons les seves característiques biològiques, sigui perquè se sent del gènere contrari o bé perquè la seva identitat no s'ajusta a les categories de gènere tradicionalment establertes.
Són les persones que tenen una identitat de gènere que se situa fora de la classificació tradicional home/dona, és a dir, fora de la divisió de gèneres fixada des de l’anomenat binarisme de gènere.
Persona que no subscriu a la divisió binària tradicional dels gèneres i no s’identifica en el binomi home/dona i que transita entre els dos gèneres.
Conceptes bàsics
Conjunt de característiques biològiques i fisiològiques d’una persona: femelles, mascles i intersexuals.
Construcció social vinculada a la cultura en la qual es crea, que articula les expectatives i les trajectòries vitals de les persones. En la cultura en què vivim, es tendeix a assignar un gènere (dona o home) en virtut de la configuració genital que presenta la persona al néixer, però hi ha altres formes que responen al no-binarisme i que no es determinen en funció del que es considera un cos femení o cos masculí.
Tasques, funcions i activitats que s’atribueixen socialment a cada un dels sexes.
Forma que tenen les persones d’expressar el seu gènere (a través de comportaments, formes de vestir...). Hi ha l’expressió de gènere masculina, femenina i andrògina, que és una combinació variable d’ambdues.
Sentiment de pertinença a un gènere determinat que pot coincidir o no amb l’expressió de gènere o el sexe biològic assignat al néixer: dona, home, gènere no-binari, gènere fluid, dona trans*, home trans*...
Desig, sentiment, tendència d’una persona a sentir una atracció afectiva i sexual per una altra persona en funció del seu gènere.
Són les sigles que agrupen les persones i comunitats i les orientacions sexuals i identitats de gènere corresponents. L de lesbianes, G de gais, T de trans*, B de bisexuals i I d’intersexuals. En alguns casos se sol afegir la Q de queer, la A d’asexual i el signe +, que agrupa la resta d’identitats i orientacions.
Orientacions sexuals
Persona que se sent afectivosexualment atreta per persones d’un gènere diferent del seu. En el sistema binari s’utilitza per designar les dones que senten atracció per homes i els homes que en senten per les dones.
Persona que se sent afectivosexualment atreta per persones del mateix gènere: lesbiana o gai.
Les persones asexuals no senten atracció sexual, però això no significa que no sentin altres tipus d’atracció o desig.
Persona que se sent afectivosexualment atreta per persones del mateix gènere i d’altres (un o diversos).
Home que se sent afectivosexualment atret per altres homes.
Dona que se sent afectivosexualment atreta per altres dones.
Conceptes relacionats
Forma d’organització social, política i econòmica basada en la dominació de l’home i de tot el que és masculí i invisibilitza i subordina a les dones.
La perspectiva interseccional ens ensenya que totes les persones estem condicionades per una infinitat d’eixos de desigualtat o de categorització social. Una persona pot ser oprimida per un eix i privilegiada per un altre al mateix temps.
Terme que pretén trencar l’estereotip que defensa que les tasques de la llar i la de la cura s’associen en funció del gènere.
Barrera invisible que es basa en les tasques i càrregues que culturalment s’associen a les dones i identitats dissidents, les quals impedeixen el desenvolupament de la seva carrera professional en igualtat de condicions que els homes.
Barrera invisible que representa les limitacions amb què es troben les dones i les identitats dissidents per ascendir en la seva carrera professional fins a càrrecs de més responsabilitat.
Por irracional, odi o animadversió a les persones LGBTI.