Podcast: Margarita. El còctel Molotov amb mirada feminista | Igualtat. Dones, feminisme i diversitat sexual
Margarita. El còctel Molotov amb mirada feminista
Cicle de pòdcast que s'emeten a la ràdio municipal Girona FM
Què us suggereix la paraula Margarita?
A través d’una combinació explosiva barrejada de flors, llimona i tequila aquest nou pòdcast sacseja l’actualitat i les contradiccions feministes.
A la Margarita parlem de sexualitats, maternitats, masculinitats, relacions de poder, activismes... per debatre aquesta mescla d’ingredients actuals.
17/10/2024 - Per unes fires feministes i LGTBIQ+
Aquest any, les fires tenen caràcter feminista amb 3 propostes que presentem a Girona FM:
- Punt lila nocturn, durant 7 nits de concerts a La Copa.
- 30 d’octubre a les 12 h, a Plaça Catalunya. Teatre feminista participatiu
- 28 d’octubre a les 18 h, a l’Espai Cívic Mercadal. Espai obert de conversa al voltant del llibre La respuesta a todo lo que preguntarías a una tía trans
Que la vergonya canviï de bàndol!
Escolta el pòdcast per unes fires feministes.
28/06/24 - Especial 28J. L’Orgull LGTBIQ+ des d’una perspectiva combativa
El 28 de juny, dia internacional per a l’alliberament afectiu, sexual i de gènere, reivindica el 28 de juny de 1969, quant a Nova York, un grup de persones en situació d’exclusió social (dones trans*, persones afrodescendents, etc.) es van enfrontar amb la policia en una batuda al pub Stonewall Inn de Nova York. Aquest establiment era dels pocs que acceptava identitats dissidents i hi eren habituals les batudes policials. Els disturbis d'Stonewall són considerats el primer acte col·lectiu en defensa dels drets LGTBIQ+.
Aquest programa de ràdio esdevé un espai de debat entorn al dia per l’alliberament afectiu sexual i de gènere, contextualitzant la lluita històrica del col·lectiu LGTBIQ+ i oferint una anàlisi de la situació actual, així com entomant una reflexió crítica referent a la mercantilització de certs moviments socials sota el sistema capitalista. Es pretén alhora reivindicar l’activisme, allunyat de l’àmbit empresarial i institucional, en la lluita per l’alliberament afectiu, sexual i de gènere, així com debatre al voltant de les diverses estratègies a través de les quals avançar en aquesta qüestió. L’activitat compta amb la participació de l’Assemblea feminista Les Metzines de la Facultat de Medicina – Infermeria de la Universitat de Girona, l’Espai LGTBI i l’Associació Trans* de Girona.
Més de la meitat de la població menstrua o menstruarà en algun moment de la seva vida. Més enllà del fet fisiològic de la regla, encara ens envolten mites i tabús al voltant de la sang menstrual associant-la a una cosa bruta, vergonyosa i dolorosa. Les dificultats d’accés a productes menstruals, el desconeixement dels cicles i les seves fases, fan necessari disposar dels mecanismes necessaris per garantir l’equitat menstrual des d’una dimensió social, econòmica i ecològica que tingui un abast comunitari, i que també impacti en les condicions laborals i de salut.
Avui, des del Centre Jove de Salut i l’Equip de Polítiques de Gènere i LGTBI, i coincidint amb el Dia Mundial de la Higiene Menstrual, parlem sobre la regla.
17/04/24 - Llegendes i tradicions amb estereotips de gènere
Els rols i els estereotips de gènere a la llegenda de Sant Jordi són clars: el protagonista és un home valent, que actua amb fortalesa i violència, per tal de rescatar a qui és el personatge secundari, una princesa, sense nom, fràgil i dèbil. En aquest sentit, la dona torna a assumir el rol de ser un simple objecte a desitjar, aconseguir o defensar.
Aprofitem el relat romàntic per parlar sobre rols i estereotips de gènere a la societat i fer recomanacions literàries sobre diversitat afectiva, sexual i de gènere.
05/03/24 - Especial 8M. La corresponsabilitat. Utopia o realitat?
El 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, és una data que es remunta al 1857 quan milers de treballadores tèxtils van sortir als carrers de Nova York, manifestant-se amb el tema “Pa i roses” per protestar per les condicions laborals i la garantia de drets.
Avui en dia, el 8M és símbol de la lluita pels drets laborals de les dones, alhora, que es posa en valor el treball reproductiu i de cures per trencar amb un sistema que perpetua les desigualtats de gènere. El mercat productiu concep les activitats pel manteniment de la vida, que passen a la llar, com unes activitats que queden al marge del sistema econòmic, invisibilitzant el treball domèstic com a necessari per sostenir-ho tot.
Així, el dia 5 de març, a la plaça de la Sardana es va organitzar un debat radiofònic amb el nom “La corresponsabilitat: utopia o realitat?” per compartir experiències sobre l’impacte del treball de cures de familiars i no familiars o com es delega la cura dins el sistema de poders socioeconòmics. També es va parlar sobre les xarxes transnacionals que s’estableixen per cobrir aquestes necessitats en el marc de la cadena global de cures i es va posar sobre la taula la incidència política pel procés de democratització de les cures i la responsabilitat pública per a la dignificació del treball reproductiu.
20/02/24 - Més espines que roses. Sexualització i LGTBI-fòbia a l’esport
El Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia en l’Esport es commemora el 19 de febrer, dia en què va néixer Justin Fashanu, primer futbolista que va fer públic que era homosexual. Britànic, d’origen nigerià i referent del futbol anglès, va arribar a jugar en més de cinc equips. Aquesta jornada rememora la seva lluita per donar visibilitat a les persones LGBTI+ a l’àmbit de l’esport.
El masclisme i la LGTBI-fòbia continuen presents a la societat, i l’esport és un àmbit que no en queda al marge. Es percep en comentaris sexistes i homòfobs a les pistes, en la sexualització dels cossos de les dones, en l’exclusió de les dones trans en l’esport federat... Sota el títol “Més espines que roses” posem a debat com l’esport, entès com una eina de competició i no d’integració, perpetua violències masclistes i LGTBI-fòbiques que s’han d’abordar i erradicar.
23/01/24 – Cosmopolitan. Grassofòbia i pressió estètica
Acompanyades de la Lucia i la Sònia, iniciem el debat sobre la pressió estètica associada a un cànon de bellesa hegemònic: dona, jove, prima i blanca, que ha de ser acceptat i desitjat a ulls de la societat. Al llarg del programa parlem de la feminitat com un negoci lucratiu del capitalisme en què la màxima expressió és el consumisme, ja sigui a través d’operacions estètiques, productes de bellesa i estètica corporal, dietes, moda..., un còctel explosiu que permet opinar de forma constant sobre els nostres cossos i sotmetre’ls a unes expectatives impossibles d’assolir.
Comencem l’any 2024 a Ràdio Girona FM presentant l’Equip de Polítiques de Gènere i LGTBI de l’Ajuntament de Girona i explicant qui forma l’equip, els principals eixos de treball i els reptes en l’àmbit de les polítiques feministes a la ciutat de Girona.
29/06/23 - Com afloren les violències masclistes?
Al llarg d’aquest programa, l’Equip en Polítiques de gènere i LGBTI+, conjuntament amb les companyes professionals del Centre Jove de Salut Integral de Girona, reflexionem al voltant de la problemàtica de les violències masclistes, posant en valor la importància d'una educació sexual adequada i digna, per transmetre una informació en aquest sentit que sigui veraç, àmplia i positiva.
Hem volgut també posar en valor la feina que desenvolupem des dels diferents àmbits de treball, trencar mites al voltant de les violències masclistes, i concretament també les violències sexuals, i reivindicar la necessitat d'una educació sexual que no es basi en la pornografia, i que, per tant, escapi d'una visió estereotipada, heteronormativa, i violenta al voltant de les relacions afectives i sexuals. Partint de la idea, com bé exposaven les companyes del Centre Jove de Salut Integral, que la sexualitat també és afectivitat, comunicació, plaer, coneixement i estima vers el propi cos...
A través del programa, es posa també el focus en combatre aquells discursos d'extrema dreta i reaccionaris, que sostinguts en un sistema capitalista i patriarcal que esdevé del tot violent, legitimen i reforcen les violències masclistes i LGTBI-fòbiques.
21/04/23 - Sacsejant la perspectiva de gènere a la literatura
De què parlem quan parlem de perspectiva de gènere? La perspectiva de gènere és una mirada sobre la realitat que considera aquelles situacions que normalment no es tenen en compte, i això genera malestars, en tant que es pren la masculinitat com a paràmetre universal. Podríem dir que la categoria gènere és de per si un factor de desigualtat i que la perspectiva de gènere ens aproxima a una crítica a qualsevol fenomen que visibilitza, analitza i aborda les desigualtats produïdes per un sistema social cisheteropatriarcal.
La perspectiva feminista aporta una aproximació crítica a partir del llenguatge, les estructures i els recursos retòrics que són capaços de donar un significat polític a la lectura.
Des de l’Equip de Polítiques de Gènere i LGTBI i Biblioteques de Girona us portem set recomanacions en clau de gènere:
- Angela Y. Davis – Dones, raça i classe (no-ficció)
- Joana Estrela – Pardaleta (novel·la gràfica, juvenil)
- Lucía Serrano – El teu cos és teu (infantil)
- Jessica Sanders – Sigues tu mateix (infantil)
- Gemma Ruiz- Les nostres mares (ficció)
- Rupi Kaur – Llet i mel (poesia)
- Txell Feixas – Aliades (no-ficció)
Escolta el pòdcast Sacsejant la perspectiva de gènere a la literatura.