Header: Igualtat i Justícia Social

Igualtat i Justícia Social

Dia per l'alliberament LGTBI+ 28 juny | Dones, feminisme i diversitat sexual

28 de Juny. Dia per l’alliberament sexual, afectiu i de gènere

Orígens 

El 28 de juny de 1969 a Nova York, un grup de persones marginades per la societat (dones trans*, persones afrodescendents, etc.) es van enfrontar amb la policia en una batuda al pub Stonewall Inn de Nova York. 

Aquest establiment era dels pocs que acceptava identitats dissidents i hi eren habituals les batudes policials, davant l’agrupació de moltes persones amb identitats de gènere, expressions de gènere i orientacions sexuals fora de la cisheteronormativitat. Els disturbis d'Stonewall són considerats el primer acte col·lectiu en defensa dels drets LGTBI. 

Sylvia Rivera i Marsha P. Johnson van ser dues activistes trans* que van participar en aquella batuda. Juntes van fundar la STAR (Street Travestite Action Revolucionaries) i van treballar durant tota la seva vida per l’alliberament i els drets de les persones LGTBI.

Els anys 50 i 60, a l’Estat espanyol es vivia amb la Llei de Vagos y Maleantes que, sostinguda pel règim, autoritzava i perpetuava les teràpies de conversió perquè les persones LGTBI es curessin de la seva malaltia. 

La dècada dels 70 és clau per entendre la història LGTBI al nostre país. L’any 1975 s’inaugura el bar Daniel’s a Barcelona, sent el primer bar LGTBI, i el 28 de juny de l’any 1977 es va dur a terme per primera vegada, també a Barcelona, una marxa per l’orgull, que es va convertir en la primera de tot l’Estat.

L’any 1990 l’OMS va decidir deixar de catalogar l’homosexualitat com una patologia. Malgrat aquest fet, l’odi cap a les persones LGTBI no va cessar i el 6 d’octubre de 1991 es registra el primer delicte d’odi a l’estat, quan la dona trans* Sònia Rescalvo és assassinada per neonazis al parc de la Ciutadella de Barcelona.

Malgrat els avanços més actuals, com les lleis del 2014 i del 2023 per a la garantia de drets de les persones trans* i LGTBI, els creixents discursos d’odi contra la comunitat han fet que l’LGTBI-fòbia estigui en auge.

Segons les dades de l’Observatori contra l’Homofòbia, són més de 200 les incidències per aquest tipus de discriminacions registrades des de l’1 de gener de 2023.  

Les persones que solen patir més agressions són els homes gais i les dones trans*, ambdós molt estigmatitzats encara avui en dia. Tanmateix, les violències per raó d’orientació sexual, expressió de gènere i identitat de gènere són estructurals i sostingudes per la visió normativa i androcèntrica que castiga amb duresa les identitats dissidents.

La societat contemporània és diversa i la lluita contra l’LGTBI-fòbia és una qüestió col·lectiva que ens interpel·la a totes. No desistirem en la lluita per la garantia de drets i per viure en un món més digne i lliure. 

Agenda Tota | 28 de juny LGTBI+ | Dones, feminisme i diversitat sexual

Agenda d'activitats 2023