Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions d'ofici (títol) | Defensora de la Ciutadania

Recomanacions d'ofici

Publicador de continguts

Modificació de les Ordenances d'edificació per regular específicament la instal·lació de plaques solars
2024/DCG/174-O - Recomanació PENDENT

A la ciutat de Girona, com en tantes d’altres, cada vegada hi ha més instal·lacions de plaques solars als edificis, i cal esperar que en un futur immediat aquestes siguin habituals i constitueixin la font d’energia normal,  per una ciutat més neta, habitable i sostenible. 

La instal·lació d’aquestes plaques, però, no ha anat acompanyada d’una regulació específica, segons ha pogut saber aquesta defensora, i la seva instal·lació es regula aplicant per analogia les normes referents als aparells d’aire condicionat o similars, sense que hi hagi una regulació concreta per cada tipus d’edificació i per cada zona de la ciutat.

En aquest sentit, segons la informació  facilitada  a aquesta defensora, la instal·lació de plaques solars a la ciutat ve regulada per les determinacions de l’article 120 de les vigents Ordenances d’Edificació Municipals relatives a la instal·lació d’aire condicionat, bombes de calor o similars.

Així, semblaria que per analogia amb la normativa sobre els aparells d’aire condicionat, la normativa municipal prohibeix alçar les plaques solars a la teulada, o col·locar-les a la façana o damunt un tendal, i, en canvi, mentre a alguns ciutadans se’ls ha obligat a tenir les plaques solars al teulat sense alçar-les, hem vist exemples de plaques solars alçades sobre la teulada en habitatges unifamiliars i en edificis de nova construcció. 

Es pot dir que aquesta manca de regulació especial pot comportar una diversitat de criteris a l’hora d’autoritzar aquesta mena d’instal·lacions, el que provoca l’existència de diferències que no es troben justificades, de manera que trobem ciutadans a qui no s’ha autoritzat elevar les plaques instal·lades al teulat, mentre que d’altres si han pogut fer-ho, quan davant el mateix supòsit hi ha d’haver la mateixa regulació i una unificació i clarificació de criteris que impedeixin finalment que hi hagi afectacions visuals i a la imatge de la ciutat en funció de com s’instal·len aquestes plaques. 

És per aquests motius formulo D’OFICI la següent.

RECOMANACIÓ


Que es reguli mitjançant la corresponent modificació de les Ordenances de l’edificació municipals, incloent-hi a l’article 120 un apartat específic que reguli a com s’ha de portar a terme la instal·lació de plaques solars als edificis, i habitatges de Girona.

Aquesta recomanació d’ofici pretén garantir l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania. 
 

Tornar