Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions d'ofici (títol) | Defensora de la Ciutadania

Recomanacions d'ofici

Publicador de continguts

Mesures per la conservació, manteniment i neteja dels patis de Can Gibert del Pla
2024/DCG/142-O - Recomanació PENDENT

L’Associació de Veïns de Can Gibert fa temps que es queixa de la situació dels patis interiors de Can Gibert per la deixadesa en la seva neteja i manteniment, malgrat l’existència d’un conveni que l’obligava a fer-ho. 

Aquesta associació s’ha adreçat moltes vegades a l’Ajuntament per trobar-hi una solució, però no ha acabat de trobar la resposta adequada. D’altra banda, l’Ajuntament no considera vigent l’antic conveni en virtut del qual es netejaven aquells espais i, davant la incertesa de la condició d’aquests espais privatius, però d’ús públic, no s’aconsegueix aclarir qui ha de fer-se càrrec i com de la neteja i manteniment dels patis interiors de Can Gibert, tot i que  sempre s’havien assumit per part de la corporació municipal el seu manteniment i neteja. 

Davant aquesta incertesa i la incomoditat que va generar temps enrere la decisió de deixar de netejar aquests espais, l’Ajuntament va accedir -mentre no hi hagués  una solució definitiva- a assumir la neteja d’aquests espais per tal d’evitar un perjudici per tots els veïns, corregint així una situació totalment injusta i discriminatòria, però sense aclarir fins quan i en quins termes i condicions s’assumia aquesta funció.

Des d’aquesta Institució fa temps que es recomana a l’Ajuntament -existeix ja una recomanació sobre l’espai interblocs de Sant Narcís- que prengui una decisió sobre la cessió d’aquests espais i l’assumpció del seu manteniment, o la privatització definitiva i la prohibició d’ús públic, per tal que els espais siguin només pels veïns i amb càrrec als veïns. De moment, i en relació amb l’espai  interblocs es va estimar una anterior recomanació d’aquesta Defensora per tal que l’Ajuntament assumís la neteja del passadís privat, però d’ús públic, que comunica l’avinguda de Sant Narcís amb el carrer Oviedo.  

Aquesta Defensora ha insistit doncs en la necessitat de trobar una solució definitiva a aquesta situació, i entén que s’ha de posar fi a aquesta problemàtica que no pot allargar-se més. En aquest sentit, aquesta Defensora considera que l’administració ha de definir-se clarament per assumir les conseqüències que genera l’ús públic dels espais de la ciutat,  encara que siguin de titularitat privada, o facilitar als propietaris d’aquests espais les mesures adients per impedir l’ús públic d’espais privatius.

Per aquest motiu, i amb relació als patis interiors de Can Gibert, que tenen clarament un accés i ús públic, entenc que resulta impossible delegar en les comunitats dels edificis aquesta obligació de manteniment d’uns espais que són utilitzats públicament per altres ciutadans i no únicament els veïns de la zona,  motiu pel qual l’Administració ha d’assumir la neteja i manteniment d’aquests espais, com havia fet en el seu moment, per mitjà dels corresponents instruments jurídics que corresponguin. 

En aquest sentit, doncs, i atenent el Dret a la ciutat i a un urbanisme harmoniós i sostenible, i al Principi d’Eficàcia dels serveis públics, contemplats en la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, aquesta defensora formula D’OFICI la següent: 

RECOMANACIÓ

Que l’Ajuntament assumeixi les obligacions derivades del manteniment i neteja dels espais privatius d’ús públic de Can Gibert - patis interiors de les illes de cases- per mitjà dels corresponents instruments jurídics que ho permetin, per tal d’evitar la degradació del barri i la discriminació envers altres espais de la ciutat.

Aquesta recomanació d’ofici pretén garantir l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania. 

Tornar