Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions d'ofici (títol) | Defensora de la Ciutadania

Recomanacions d'ofici

Publicador de continguts

Recomanació d'Ofici per tal que es revisi la gestió i informació a la ciutadania pel que fa al permís d'accés i estacionament al Barri Vell. Modificació de l'Ordenança Municipal de Circulació.
2022/DCG/041 - Recomanació ACCEPTADA

Aquesta Oficina de la Defensora de la Ciutadania ha rebut moltes queixes relacionades amb les multes derivades de l’autorització d’accés i estacionament al Barri Vell imposades a ciutadans que hi viuen, o hi treballen o han d’accedir-hi per altres motius.

La problemàtica, segons ha detectat aquesta Defensora, se centra en tres aspectes:

  1. La pèrdua de forma automàtica de l’accés per baixa en el padró (que no es comunica per mitjà de cap sistema).
  2. La pèrdua d’autorització d’accés quan no hi ha avís previ, encara que es compleixin els requisits per accedir-hi.
  3. Equiparació de la multa per accés amb autorització caducada tot i tenir els requisits, amb la d’accedir-hi sense cap mena d’autorització i sense complir els requisits.

1. PÈRDUA AUTOMÀTICA PER BAIXA DEL PADRÓ

Pel que fa al problema de la pèrdua d’accés de forma automàtica per la baixa en el padró: ja hem dit en anteriors ocasions que quan es demana l’autorització d’accés es dona, en primer lloc, pel fet d’estar empadronat, al marge que a més de viure-hi, s’hi tingui un negoci o un local de lloguer, un pàrquing, etc, de manera que la preferència és l’empadronament. Tot i que en el decret de concessió de l’autorització es diu que “la pèrdua dels requisits d'acord amb els quals s’ha donat l’autorització comporta la pèrdua d’aquesta”, no deixa de ser una frase genèrica que en cap cas adverteix expressament de les conseqüències d’una baixa en el padró, i, per tant, una multa automàtica un cop esgotades les 3 vegades en 3 mesos d’accedir al Barri Vell.

En tots els casos que hem pogut examinar resulta que aquestes persones seguien complint els requisits d’accés al Barri Vell, ja sigui perquè hi tenen una propietat o un negoci, i per tant se’ls va tornar a donar autorització sense problema.

Els ciutadans i ciutadanes que s’han queixat -en un cas ja se li ha estimat la recomanació- entenen que es tracta d’una situació molt injusta atès que ells continuen tenint els requisits per accedir-hi, i que per un fet de mer tràmit que desconeixen se’ls sancioni resulta desproporcionat, opinió que aquesta Defensora comparteix plenament.

Aquest problema a l’entendre d’aquesta Defensora té fàcil solució: quan es dona autorització per accedir al Barri Vell per l’empadronament o s’hi autoritza l’estacionament, s’ha d’indicar de forma expressa al concedir-la, que la baixa en el padró causarà la pèrdua automàtica d’aquestes autoritzacions sense avís previ, i s’ha d’incloure en el decret d’autorització de forma destacada, com a continuació de la fórmula genèrica actual.

2. LA PÈRDUA DE L’AUTORITZACIÓ PER LA SEVA CADUCITAT

Un altre dels motius de queixa deriva de les sancions per la pèrdua de l’autorització d’accés i d’estacionament, a causa de la caducitat o arribada del termini de venciment.

En el cas de l’accés - en el que el vehicle no té distintiu - quan es produeix la caducitat es detecta automàticament, per la càmera de la plaça Catalunya, i se sanciona, un cop s’ha passat 3 vegades en 3 mesos, sense que l’usuari tingui coneixement d’aquest fet, llevat que hagi indicat un correu a efectes que l’Ajuntament li notifiqui, que tampoc ha de fer-ho per obligació.

En el cas de l’autorització d’estacionament no hi ha cap problema perquè tenen distintiu al vehicle on consta la data de caducitat, i sol coincidir amb la d’accés.

El fet que l’accés es controli amb màquina fotogràfica i, per tant, no es porti el distintiu amb la data de caducitat fa que molts ciutadans no tinguin present la data de caducitat i no recordin la vigència de l’autorització.

3. MATEIXA SANCIÓ PER DUES INFRACCIONS DIFERENTS

Finalment, també és cert que l’Ordenança Municipal de Circulació no distingeix una infracció de l’altra, i que finalment la sanció és la mateixa per un accés a zona restringida sense autorització, tant si la comet un ciutadà o ciutadana que no és del Barri Vell i no compleix cap requisit per obtenir aquesta autorització, com si la comet un ciutadà o ciutadana que sí que compleix els requisits per continuar accedint al Barri Vell, fet que aquesta defensora considera que s’hauria de diferenciar en el règim sancionador.

Per tots aquests motius considero que s’haurien de revisar els criteris actuals, i formulo D’OFICI la següent:

RECOMANACIÓ

  1. Millorar la informació a la ciutadania quan se’ls concedeix l’autorització d’accés al Barri Vell per tal d’incloure en el decret de concessió de manera clara i destacada que en cas de canvi d’empadronament, la pèrdua es produirà de forma automàtica i caldrà que demanin, si s’escau, l’autorització per altres motius.
  2. En els casos de caducitat de l’autorització per arribada del termini per la qual s’ha concedit, si és la d’accés únicament, comunicar abans per mail a la persona autoritzada, i establir l’obligació de l’Ajuntament de fer-ho quan el ciutadà un cop informat així ho demani. En aquells casos en què l’accés va conjuntament amb l’autorització d’estacionament és suficient la comunicació per mail, en el cas que ho demanin els ciutadans, tal com ja es fa actualment.
  3. Finalment, seria convenient que es revisi i es modifiqui l’Ordenança Municipal de Circulació en el sentit que no se sancioni igualment el fet d’accedir sense permís o el fet de fer-ho amb el permís caducat, sempre que es continuïn complint les condicions d’accés al Barri Vell.

Aquesta recomanació pretén garantir l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar