Notícies | Acció Climàtica
La Fundació Pi i Sunyer reconeix el projecte Gironat com a bona pràctica municipal en l’àmbit del medi ambient
L’objectiu de la iniciativa és convertir Girona en una ciutat més verda, saludable i resilient al canvi climàtic.
La Fundació Pi i Sunyer ha reconegut aquest 2024 el projecte Gironat com a bona pràctica municipal en l’àmbit del medi ambient i l’ha incorporat al banc d’iniciatives destacades dels governs locals de Catalunya (Banc de Bones Pràctiques (bbp.cat)). L’objectiu de GiroNat és convertir la ciutat de Girona en una població més verda, resilient al canvi climàtic, saludable, i social i ambientalment justa fent un gir cap a la naturalesa, la resiliència, la salut preventiva, la transformació social i econòmica, i la innovació.
GiroNat és un projecte compartit de ciutat, perdurable i demostratiu, que impulsa la biodiversitat i la infraestructura ecològica. El projecte proposa una transformació urbana que doni resposta als reptes i oportunitats que afronta Girona com a ciutat mediterrània, universitària i educadora, socialment diversa, fluvial i pròxima a la natura.
La iniciativa, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation a través de la Fundación Biodiversidad, està coordinat per l’Ajuntament de Girona i compta amb el suport de la Universitat de Girona i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA).
L’Ajuntament de Girona compta actualment amb tretze propostes dins del Banc de Bones Pràctiques de la Fundació Pi i Sunyer. A més del projecte Gironat, hi ha també l’escape room “Endinsa’t en la teva salut”; “La grada suma”; la cessió gratuïta de bicicletes a entitats; el Centre Jove de Salut Integral; el “Joc de la serp”; la Xarxa Gironina per a la Reforma Horària; l’eficiència dels equipaments públics; el segell Compromís de Puntualitat; el pressupostos participats el Natur’acc; el suport a l’orientació als instituts d’educació secundària i la proposta “Compartint accions per la inclusió social”.
El Banc de Bones Pràctiques és una iniciativa de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals, que compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya. Les propostes que s’hi recullen volen ser un document de treball i consulta dirigit a qui treballa en l’àmbit de les polítiques municipals.
El projecte GiroNat compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.