Notícies | Acció Climàtica
Girona celebra la Setmana de la Natura Urbana amb més de 90 activitats sobre la renaturalització
L'Aplec dels 4 Rius i la Jornada Voltaica obren i tanquen la programació respectivament i entremig es duran a terme activitats familiars, debats i tallers. Per primera vegada se celebrarà un acte institucional amb motiu del Dia Internacional del Medi Ambient
La ciutat de Girona celebrarà de l’1 al 8 de juny més de 90 activitats sobre la renaturalització per celebrar la Setmana de la Natura Urbana. L'Aplec dels 4 Rius i la Jornada Voltaica obren i tanquen la programació respectivament. Entremig, es duran a terme activitats familiars, debats i tallers. Totes aquestes propostes s’emmarquen en la commemoració del Dia Internacional del Medi Ambient, que anualment té lloc el 5 de juny, i han estat organitzades per l’Ajuntament de Girona i diferents entitats del municipi.
Aquest matí, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella; la tècnica i coordinadora de projectes de La Sorellona, Carla Juvinyà Gonzàlez, i l’investigador del grup LEQUIA de la Universitat de Girona (UdG) i coordinador de La Volta, Enric Cassú Camps, han presentat les propostes.
"Aconseguir que arrelin propostes i activitats que fomentin la renaturalització de la ciutat i fer-ho, a més, amb la col·laboració d'entitats i associacions ecologistes i veïnals és el camí a seguir. Això també és Girona Ciutat Circular", ha afirmat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.
“La Setmana de la Natura Urbana és un intent per reconnectar la natura, la ciutat i les persones en un context d’incertesa i d’emergència climàtica. Des de Girona busquem unir esforços amb aquells col·lectius i entitats que estan treballant per una ciutat més verda, ecològica i justa, proveint-los d'un context més festiu i reivindicatiu. Girona té un entorn natural privilegiat que es pot connectar i potenciar per enfortir la trama verda de la ciutat i de l’àrea urbana i que repercuteix directament en el benestar de les persones", ha afirmat el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot i Cantalosella.
La Setmana de la Natura Urbana sorgeix de la coincidència en el temps de l’Aplec dels 4 Rius de La Sorellona (1 i 2 de juny), de l’efemèride del Dia Internacional del Medi Ambient (5 de juny), de la Jornada d’Art, Decreixement i Renaturalització de La Volta (8 de juny) i d’una gran varietat de projectes i associacions de la ciutat que treballen amb una mirada ecològica i sentit d’urgència. També s’hi suma la Festa Major de Sant Narcís, barri on s’agrupen gran part de les activitats com a espai singular i representatiu de la ciutat, i com un primer impuls perquè la Setmana creixi i arreli en el futur. Des del projecte GiroNat, i gràcies a l’aposta de l’Ajuntament per la transformació urbana i la transició ecològica, s'ha volgut cosir totes aquestes propostes amb mirades diverses i que tenen un objectiu comú.
La programació arrencarà amb la cinquena edició de l’Aplec dels 4 Rius que tindrà lloc el cap de setmana de l’1 i 2 de juny al parc de la Devesa. Durant dos dies es duran a terme diferents itineraris per descobrir l’entorn natural, tallers de natura, música i jocs populars.
Tot i això, l’acte d’obertura de la Setmana tindrà lloc el dimarts 4 de juny a la sala d’actes d’El Modern, a partir de les 18.30 h, amb l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella. Aquesta serà la primera vegada que es durà a terme un acte institucional per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient. La jornada comptarà també amb dues ponències a càrrec del doctor en Biologia i Medi Ambient i president de l’associació Silene, Josep Maria Mallarach, i la professora de Dret Públic de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora del Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT), Aitana de la Varga. A més, també es presentarà l'Assemblea Ciutadana per la Transició Ecosocial de Catalunya (acTe) a càrrec de les seves portaveus Eva Vilaseca i Mireia Bosch.
Entre la resta de propostes també destaca la projecció dels documentals Gràcies per la pluja (4 de juny, Cinema Truffaut) i Menja’t el món (6 de juny, plaça de l’Assumpció); el circuit de renaturalització de la ciutat (5 de juny, plaça de l’Assumpció); activitats d’horticultura urbana (6, 7 i 8 de juny, plaça de l’Assumpció); un taller per la constitució de l’Observatori de l’Aigua (7 de juny, Centre Cívic Sant Narcís) i la tercera Trobada Xarxa d’Horts Urbans (7 de juny, Centre Cívic Sant Narcís).
La programació finalitzarà el dissabte 8 de juny amb la Jornada Voltaica Art, Decreixement i Renaturalització, a la plaça de l’Assumpció. Durant tota la jornada es duran a terme tallers de natura, jocs de ciència, itineraris de renaturalització i exposicions, i alhora hi haurà música, creacions artístiques, un dinar popular i una taula rodona sobre renaturalització a càrrec del regidor Sergi Cot i Cantalosella; l’urbanista i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona Angelos Varvaroussis; l’arquitecta experta en participació ciutadana i urbanisme Itziar González, i la investigadora i membre del Grup de Recerca de LEQUIA de la UdG Alexandra Popartan.
Aquesta iniciativa s’engloba dins el GiroNat, un projecte compartit de ciutat, perdurable i demostratiu, que impulsa la biodiversitat i la infraestructura ecològica com a eixos vertebradors d’un gir de 180 graus cap a una renaturalització urbana, transformant Girona en una ciutat més verda, resilient i saludable. El projecte proposa una transformació urbana que doni resposta als reptes i oportunitats que afronta Girona com a ciutat mediterrània, universitària i educadora, socialment diversa, fluvial i pròxima a la natura.
El projecte, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation, està coordinada per l’Ajuntament de Girona i té el suport de la Universitat de Girona i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA).
El projecte GiroNat compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.