Header: Acció Climàtica

Acció Climàtica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona apagarà demà els llums de l’Ajuntament, la Catedral i  la basílica de Sant Feliu amb motiu de l'Hora del Planeta

El consistori s’ha adherit, un any més, a la campanya que organitza l'ONG WWF que té per objectiu conscienciar sobre els efectes del canvi climàtic. 

Girona apagarà demà dissabte, dia 23 de març, els llums exteriors de l’Ajuntament de Girona, de la Catedral i de la basílica de Sant Feliu. El motiu és l'adhesió de la ciutat a la campanya l’Hora del Planeta de l’ONG WWF, la qual té com a objectiu que la població prengui consciència sobre els efectes del canvi climàtic. Igual que Girona, diferents ciutats i pobles d’arreu del món apagaran els llums dels principals edificis i monuments durant una hora, de les 20.30 h a les 21.30 h. Amb aquesta acció es convida a tothom a apagar els llums i els electrodomèstics de les llars per així reduir significativament el consum elèctric durant aquesta hora.

Com en altres anys, l'entitat WWF Espanya ha sol·licitat a l'Ajuntament de Girona si es vol adherir a la campanya "L'Hora del Planeta 2024", per tal de mostrar la preocupació per la degradació ambiental del planeta (escalfament global, pèrdua de natura, contaminació, etc) i ressaltar la urgent necessitat d'actuar. 

En aquest sentit, l'Ajuntament de Girona fa seus els principis que mouen l'acció "L'Hora del Planeta" promoguda per WWF, i recolza també el que diu la ciència. Aquesta dècada ha de ser el punt d'inflexió on reconeguem el valor de la natura prioritzar-ne la seva recuperació juntament amb el nostre clima. Cada vegada hi ha més desastres naturals que degraden el nostre planeta i la nostra qualitat de vida. Cal actuar per mantenir-nos sota el llindar dels 1,5 ºC  i així evitar en la mesura del que sigui possible una degradació ambiental irreversible i un escalfament global desbocat amb les implicacions socioeconòmiques que comporta. L'any passat va ser l'any més càlid de la història des que se'n tenen registres. Aquest augment de la temperatura global s'ha traduït en fenòmens meteorològics extrems com ara inundacions, onades de calor, i incendis devastadors cada vegada més freqüents. Sobren evidències de la crisi climàtica i en aquest context l'Hora del Planeta brinda a les persones de tot el món l'oportunitat de demostrar la seva preocupació per la degradació ambiental del planeta (escalfament global, pèrdua de natura, contaminació) i ressaltar la necessitat d'actuar.

El Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible aprovat l'any 2017 recull  27 accions de mitigació al canvi climàtic i 17 accions d'adaptació, que al llarg d'aquest temps s'ha anat seguint i actualitzant. En aquest sentit, i per a fer front a l'emergència climàtica, s'ha iniciat l'elaboració del Pla de Transició Ecosocial per tal de vertebrar de manera transversal les polítiques públiques municipals, integrant consideracions climàtiques i socials en totes les àrees estratègiques i mesures. El Pla es va iniciar a partir de consensuar un Pacte de ciutat per la Transició Ecosocial que havia d'assolir 5 horitzons. Com a estratègia de ciutat que pretén anar més enllà dels temes mediambientals. Un grup motor format per representants de les entitats i de l'Ajuntament, han dissenyat un procés participatiu amb la ciutadania que ha de portar l'elaboració de l'estratègia de ciutat. En aquests moments ens trobem a la fase 4 al final del procés participatiu. 

En el passat any 2022 es va aprovar amb fons europeus el projecte Gironat, un projecte compartit de ciutat, perdurable i demostratiu, que impulsa la biodiversitat i la infraestructura ecològica com a eixos vertebradors d'un gir de 180 graus cap a una renaturalització urbana, transformant Girona en una ciutat més verda, resilient i saludable. 

Més recentment, el 14 de febrer es va aprovar per Decret d'Alcaldia un plec de mesures per pal·liar l'emergència climàtica i ser més eficients energèticament en l'àmbit més concret dels edificis municipals. Amb aquesta acció l'Ajuntament de Girona pretén ser més eficient en l'ús dels recursos energètics, disminuint el consum de derivats del petroli i carbó en la producció d'energia elèctrica. Com a administració pública, l'Ajuntament de Girona vol ser exemple per a la ciutadania i les empreses, en el camí cap a la transició energètica.  Aquesta acció és coherent amb el Pla de Transició Eco Social. 

Enguany l'Ajuntament de Girona vol, amb una acció senzilla i carregada de simbolisme com l'apagada de llum conjunta, mostrar la preocupació per la degradació ambiental del planeta (escalfament global, pèrdua de natura, contaminació, etc) i resaltar la urgent necessitat d'actuar.

Tornar