Notícies | Acció Climàtica
L’Ajuntament de Girona obre una enquesta perquè la ciutadania decideixi les primeres accions del Pla de transició ecosocial
De les 135 accions que es van definir dins el procés participatiu per a l’elaboració del pla, s’han d’escollir les propostes prioritàries per fer front a l’emergència climàtica
L’Ajuntament de Girona ha obert una enquesta a la plataforma Girona Participa perquè la ciutadania esculli les primeres accions que es duran a terme del Pla de transició ecosocial de la ciutat. Aquest pla, que s’està elaborant de forma participativa amb les entitats i els veïns i veïnes del municipi, té per objectiu fer front a l’emergència climàtica.
“Com a ajuntament tenim molt clar que les mesures que prenem en la lluita contra el canvi climàtic han de ser el màxim de socialment consensuades possible, perquè estem convençuts que seran molt més efectives si la ciutadania se les fa seves i les aplica. Tots tenim responsabilitat en aquesta lluita, i amb l’enquesta volem precisament motivar aquesta implicació per tal d’aconseguir millors resultats. El procés participatiu està sent una eina clau en el desenvolupament del pla, i amb aquesta mesura ho volem potenciar encara més”, afirma el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.
Durant les sessions de treball del pla es van marcar 13 eixos estratègics principals, i en 11 d'ells es van definir els objectius a aconseguir i les accions. Posteriorment, el personal municipal va avaluar quines de les propostes eren viables tècnicament, competencialment i econòmicament. Ara, a través de l’enquesta, es demana la col·laboració de la ciutadania perquè doni la seva opinió en la priorització de les propostes per fer front al canvi climàtic.
En total hi ha 135 accions dividides en 11 eixos temàtics: mobilitat; biodiversitat; model econòmic; urbanisme i habitatge; energia; residus; tecnologia i digitalització; aigua; salut pública; justícia social, global i climàtica, i educació. Pel que fa als dos eixos restants, que són governança, democràcia i decisió comunitària, i administració, aquests es treballaran de forma participativa més endavant.
Les persones que vulguin participar-hi poden fer-ho a través de l’enquesta publicada el 21 de juliol a la plataforma Girona Participa, que continuarà oberta durant el mes de setembre. Paral·lelament, es preveu la realització d'una sessió participada per tal de debatre i definir la priorització final de les propostes, que complementi els resultats de l'enquesta i la valoració tècnica prèvia.
Aquesta és la quarta fase del procés participatiu per a l’elaboració del pla. La primera va consistir en la diagnosi i l’audiència pública; la segona, en la definició dels objectius i els eixos estratègics; i la tercera, en la definició de les mesures per assolir els objectius. Tot seguit, en la cinquena i última fase, es durà a terme el seguiment i control del pla.
La idea de l’elaboració del Pla de transició ecosocial va néixer el 5 novembre de 2019, quan una vintena d’entitats i ciutadania a títol individual agrupades a la plataforma Girona pel Clima, van presentar una moció al Ple ordinari de l’Ajuntament de Girona que va ser assumida per tots els grups municipals amb una declaració institucional d’emergència climàtica. Des de llavors, un grup motor format per representants de les entitats i de l’Ajuntament de Girona han dissenyat un procés participatiu que ha de portar a l’elaboració de l’estratègia de ciutat per fer front a l’emergència climàtica.