Header: Acció Climàtica

Acció Climàtica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona preveu reduir l’emissió de 150 tones de Co2 amb la instal·lació de plaques solars en edificis municipals

Els equips de generació elèctrica s’emplaçaran a les cobertes del Mercat del Lleó, al Pavelló municipal de Vila-roja, a l’Escola Font de la Pólvora, a la Piscina Municipal de Palau i a la Piscina Municipal de Santa Eugènia

L’Ajuntament de Girona ha iniciat la licitació per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a cinc edificis municipals: el Pavelló municipal de Vila-roja, l’Escola Font de la Pólvora, la Piscina Municipal de Palau i la Piscina Municipal de Santa Eugènia - Can Gibert del Pla. L’import de licitació dels equips de generació elèctrica i el seu corresponent manteniment per un període de tres anys ascendeix a 508.138,87 euros (IVA inclòs).

El projecte d’instal·lació de les plaques solars dotarà els edificis de capacitat per produir electricitat pel seu propi consum. La previsió és que els cinc edificis generin 376 kW d’energia. Desglossat per instal·lacions, les dues que generarien més energia són les del Mercat del Lleó i la de la Piscina Municipal de Palau, amb 100 kW cadascuna; seguit de la del Pavelló municipal de Vila-roja (80 kW) i de la de l’Escola Font de la Pólvora (60 kW). Per últim hi hauria la instal·lació de la Piscina Municipal de Santa Eugènia - Can Gibert del Pla, que en generaria 36, tenint en compte que el complex ja disposa d’una instal·lació d’energia solar per a l’aigua calent sanitària. La producció d’aquesta energia per mitjà d’una font renovable faria reduir la petjada ecològica del consistori en 150 tones de Co2 per any.

El regidor d’Urbanisme i Activitats del consistori, Lluís Martí, ha destacat que amb aquest pas endavant, el projecte està més a prop de ser una realitat els pròxims mesos: “És important tenir operatives altres fonts de subministrament d’energia, i més en l’actual context de lluita contra el canvi climàtic; per això des del govern som proactius en aquest impuls de les energies renovables des del compromís de ser més eficients energèticament. A més, també volem destacar, per una banda, que aquestes instal·lacions d’energia verda permetran garantir l’autoconsum dels equipaments i, fins i tot, arribar a compartir-lo amb altres edificis propers en funció de les necessitats i, per altra banda, que hem planificat l’actuació en barris diferents, de manera que l’impacte d’aquestes instal·lacions es notin en el conjunt de la ciutat”.

Els criteris seguits a l’hora d’escollir els edificis on instal·lar les plaques han estat, per un costat, l’eficiència fotovoltaica de la coberta -que ofereixi una orientació òptima i sense zones d’ombra- i, per l’altre, el consum energètic de les mateixes instal·lacions. En aquest cas es tracta d’espais amb una demanda d’electricitat molt elevada i, per tant, es preveu reduir significativament la seva despesa energètica.

Aquesta intervenció s’emmarca dins el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) de Girona pel foment de les fonts d’energia renovables i les tecnologies de millora de l’eficiència energètica.

Tornar