Header: Llengua catalana

Llengua catalana

Ruta de navegació

La llengua al dia: Càpsules de llenguatge no sexista i inclusiu | Llengua catalana

La llengua al dia

Càpsules de llenguatge no sexista i inclusiu

Publicador de continguts

Com incorporar la diversitat als formularis?

Vetllar per reconèixer la pròpia identitat, la diversitat dels gèneres i les relacions familiars és un repte que podem assolir quan elaborem formularis en què sol·licitem dades a la ciutadania. 

Per donar-hi resposta us proposem 3 elements que podeu revisar de la documentació administrativa que genereu des de les àrees:

1.    EL NOM SENTIT

El nom sentit és el reconeixement de la identitat personal a través del nom. Les persones trans han de ser tractades i anomenades d'acord amb el nom amb què s'identifiquen, encara que siguin menors d'edat i, sempre que sigui possible, fins i tot mentre no estigui reconegut legalment en el seu document d'identitat personal. Per aquest motiu, la casella nom sentit s’ha d’incloure en una categoria específica que sigui correlativa al nom.

La proposta per a la seva incorporació seria la següent:
Nom i cognoms:
Nom sentit (*):
(*) Aquest espai s'ha d'emplenar en cas que la persona trans* o intersexual s'identifiqui amb el nom sentit.

2.    ELS GÈNERES

Els gèneres són les construccions socials sobre les quals ens identifiquem les persones, generalment s’han fet sobre el binarisme de gènere (home/dona), però per ampliar la mirada, existeixen altres categories. El gènere no és el mateix que el sexe; aquest respon a les categories biològiques de la persones (mascle/femella/intersexual)

La proposta per a la seva incorporació seria demanar sempre la categoria GÈNERE i no la categoria sexe, amb les següents opcions:
Dona
Home
No-binari
Altres
Prefereixo no contestar

Aquest camp només s'ha d'incloure en els formularis en què sigui imprescindible per a l'objecte de la recollida de dades.

3.    EL NUCLI FAMILIAR

D'altra banda, és important tenir en compte la diversitat familiar per garantir la igualtat de tracte i la no-discriminació dels diferents models de família. Concretament, cal preveure el supòsit que una o dues progenitores o progenitors, o tutores o tutors puguin signar un document administratiu, per tal que esdevingui inclusiu per a les famílies monoparentals, sense especificar mare/pare, i atendre a les diverses orientacions sexuals i identitats de gènere, però també representar models de convivència familiar de les persones que componen una família.

La proposta per a la seva incorporació seria modificar el camp mare/pare per incorporar-hi la diversitat familiar de la manera següent:

Representant o representants legals (mares, pares, tutores o tutors):

Aquest camp només s'ha d'incloure en els formularis en què sigui imprescindible per a l'objecte de la recollida de dades sense que sigui obligatori omplir les dues opcions per adequar-se a la realitat de les famílies monoparentals.

L'Equip de Polítiques de Gènere i LGTBI+ ofereix el seu suport en els processos de canvi de la documentació a través de la comunicació per l'a/e  mariona.salvador@ajgirona.cat
La Igualtat de Tracte i no-discriminació

Tornar