Header: Llengua catalana

Llengua catalana

Ruta de navegació

La llengua al dia: Càpsules de llenguatge no sexista i inclusiu | Llengua catalana

La llengua al dia

Càpsules de llenguatge no sexista i inclusiu

Publicador de continguts

Sabríeu dir quines d’aquestes expressions són LGTBIQfòbiques?

En el nostre dia a dia s’utilitzen expressions molt arrelades i segurament inconscientment que reforcen la LGTBIQfòbia. Les sabríeu detectar en aquestes frases?

  • Mare soltera, pare solter.
  • Això és una mariconada!
  • És una persona trans.

De la mateixa manera que el llenguatge pot contenir valors sexistes i androcèntrics, també pot contenir valors LGTBIQfòbics i excloure la diversitat sexual i de gènere.

El llenguatge pot reforçar exclusions, discriminacions i violències cap al conjunt de persones amb sexualitats no heteronormatives (lesbianes, gais i bisexuals), les persones trans, intersexuals, les persones amb expressions o identitats de gènere no binàries (no s’identifiquen amb cap dels dos gèneres socialment construïts de feminitat i masculinitat). Per això, avui us volem parlar de com podem fer un ús del llenguatge no LGTBIQfòbic per trencar amb la idea que tothom és heterosexual i cisgènere (persona que s’identifica amb el gènere que se li va assignar en néixer en funció del seu sexe).

Si heu anat seguint els diferents butlletins, ja sabreu que existeixen normes que exclouen i discriminen però les podem capgirar fent un ús inclusiu del llenguatge. D’aquesta manera, podem visibilitzar les diferents formes de viure el gènere, l’atracció afectiva i sexual, la diversitat familiar i corporal.

Quan fem un ús LGTBIQfòbic del llenguatge?

  • Quan utilitzem l’orientació sexual d’una persona com a insult.
  • Quan utilitzem expressions que associen l’heterosexualitat a la normalitat.
  • Quan fem servir expressions pejoratives cap al cos, la identitat o la sexualitat de les persones.
  • Quan parlem de famílies comptant que totes estan formades per una mare i un pare.
  • Quan parlem de gais per referir-nos al moviment LGTBIQ+.

Encara que no en sigueu del tot conscients, esteu invisibilitzant i inferioritzant les persones lesbianes, gais, trans, intersexe, bisexuals, asexuals, queers, no binàries o amb expressions, identitats i sexualitats dissidents

Un ús inclusiu del llenguatge farà que ampliem imaginaris i construïm unes relacions més justes i plurals. Posem-les en pràctica!

Expressions que exclouen o són LGTBIQfòbiquesPropostes inclusivesLa reflexió
Els pares, mares i paresLes famíliesLes famílies són diverses, fem-les visibles!
Mare soltera, pare solterMare o pareNo és necessari ressaltar l’estat civil de les persones quan la persona no té parella. Les famílies monoparentals també són estructures familiars.
Que et donin pel culVes a pastar fangEstem criminalitzant una pràctica sexual generalment associada a les relacions gais i també a les dones.
Plores com una nenaCrida i plora tant com necessitisEs tracta d’una expressió sexista que considera que els homes no haurien de demostrar cap característica associada a la feminitat.
Canvi de sexeOperacions d’afirmació de gènereLes modificacions que fan les persones trans en el seu cos (re)afirmen el gènere que han escollit i amb el qual se senten bé i s’identifiquen.
HermafroditaPersona intersexual o persona amb diferències en el desenvolupament sexualHi ha plantes i animals que són hermafrodites però no utilitzem aquest terme per referir-nos a les persones.

Definicions:

  • Persones intersexuals: persones que tenen òrgans genitals ambigus.
  • Persones transgènere: són les persones que no s’identifiquen amb el gènere binari (dona o home) que els van assignar en néixer.
  • Persones cisgènere: són les persones que s’identifiquen amb el gènere binari (dona o home) que els van assignar en néixer.
  • Persones no binàries: són les persones que han transitat el gènere amb el qual se’ls va assignar en néixer. No s’identifiquen amb cap dels dos gèneres binaris (dona o home) establerts per aquesta societat com “allò normal”. Hi ha molta diversitat dins d’aquesta categoria, tant pot ser que s’identifiquin en un espectre entre aquests dos gèneres, o amb ambdós alhora o amb cap d’ells.
  • Persones trans: són les persones que transgredeixen els límits socialment construïts al voltant del gènere assignat en néixer i demanen ser reconegudes com a part del gènere amb el qual s'identifiquen, que és un altre. Aquesta categoria indica el procés de transició de gènere i/o sexe

Fonts: Guia de comunicació inclusiva. Per construir un món més igualitari de l’Ajuntament de Barcelona i Guia de comunicació inclusiva per afavorir la participació ciutadana de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà

Tornar