Header: Llengua catalana

Llengua catalana

Ruta de navegació

La llengua al dia: Càpsules de llenguatge no sexista i inclusiu | Llengua catalana

La llengua al dia

Càpsules de llenguatge no sexista i inclusiu

Publicador de continguts

La Mirada Interseccional

Què és la mirada interseccional?
La interseccionalitat és un concepte clau per dissenyar polítiques inclusives amb la diversitat de la ciutadania i explica que totes les persones estem situades en diferents eixos d’igualtat/desigualtat que configuren la nostra experiència. Segons on ens situem, podem estar en una posició de privilegi i, per tant, ser anomenades, o en una posició de discriminació i restar invisibilitzades. 

Com podem incorporar una mirada interseccional a la nostra feina?
Moltes persones gaudim d’un rang de privilegi però ens n’oblidem perquè podem pensar que això forma part de la “normalitat”. Per exemple, no és el mateix ser un home, blanc, de classe social alta i sense cap discapacitat que una dona d’ètnia gitana o un home en situació administrativa irregular i amb trastorn de l’espectre autista.

Tradicionalment, en la representació de les persones no s’ha tingut en compte la diversitat de gènere, ètnica, cultural, funcional, etc. Per això parlem de la necessitat d’introduir en la nostra tasca diària, no només una comunicació no sexista, sinó també una comunicació inclusiva amb l’objectiu de fer visibles i reconèixer la diversitat de persones i d’experiències.

Què podem fer des de la nostra feina per comunicar-nos amb una mirada interseccional?
En els textos, cartells, pàgines web, xarxes socials, díptics i altres suports comunicatius podem tenir en compte el següent:

  • Incorporar la diversitat en les imatges.
  • Representar tot tipus de persones i creuar la diversitat, ja que no totes les persones que tenen una discapacitat són blanques. Les persones migrades també són diverses quant al gènere, les persones LGTBI també són funcionalment diverses...


Algunes mirades i actituds sense la mirada interseccional es poden definir com: 

*Sexisme: és l’actitud que menysprea i desvalora el que són o fan les dones.

*Androcentrisme: és una forma de veure el món que situa l’home, els seus interessos i la seva mirada en el centre. D’aquesta manera la normalitat s’avalua amb els paràmetres i els valors masculins i tot allò associat a la feminitat es relaciona amb allò particular, i se li assigna un caràcter complementari.

*Etnocentrisme: és l’acte d’entendre, jutjar o avaluar un altre grup ètnic i/o grup social d'acord amb els estàndards i valors de la cultura o grup propis.

Tornar