Header: Llengua catalana

Llengua catalana

Ruta de navegació

La llengua al dia: Càpsules de llenguatge no sexista i inclusiu | Llengua catalana

La llengua al dia

Càpsules de llenguatge no sexista i inclusiu

Publicador de continguts

Usos sexistes del llenguatge (I)

Com diu la filòloga Eulàlia Lledó, el llenguatge no és sexista per si mateix, ho és el seu ús. El sexisme en el llenguatge es concreta en dos efectes: el silenci i el menysteniment. 

En els textos impregnats d’androcentrisme, és a dir, quan fem un ús indiscriminat del masculí com a genèric amb formes com els directors, els polítics, els treballadors o els professors, les dones i les persones no binàries no hi apareixen i queden ocultes. 

En els textos tacats de sexisme, les dones hi apareixen, però són presentades sota formes que les minimitzen i les desvaloren.

Sigui de forma deliberada o inconscient, l’ús sexista té els mateixos efectes: reforça imaginaris sexistes i masculinitza la nostra manera de pensar. 

A continuació mostrem diferents usos sexistes del llenguatge:

Els duals aparents

Són expressions que, quan tenen formes femenines, adquireixen significats inferiors o negatius respecte a la forma masculina. Apareixen, principalment, en dos contextos:

  1. En càrrecs i professions en els quals el femení es refereix a una professió de categoria inferior al masculí: governant/governanta.
  2. En atributs que en femení tenen connotacions negatives o pejoratives que no té el masculí: un individu / una indivídua (té un sentit despectiu).
MOT MASCULÍDefinicióMOT FEMENÍDefinició
Un governantHome que governa.Una governantaSupervisora del servei de neteja d’un hotel.
Un secretariHome que desenvolupa un alt càrrec.Una secretàriaPersona que dona suport administratiu a un directiu o una organització.
Un peixaterHome que ven peix.Una peixateraÉs un ofici però també pot ser una dona ordinària.
Un sergentMembre d’un exèrcit que s’encarrega de mantenir l’ordre i la disciplina en una companyia.Una sergentaUna manaire.
Un individuPersona que pertany a l’espècie humana.Una indivíduaUn ésser menyspreable.
Tornar