Notícies | PECT ICC | Oficina de Foment de les Arts (OFA)
PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i entorn territorial
L’Ajuntament de Girona obre les convocatòries d’ajudes pel sector artístic i cultural de la ciutat
El termini de presentació de les sol·licituds és fins al divendres 10 de juliol
L’Ajuntament de Girona ha obert les convocatòries d’ajuts i programes de suport i acompanyament al sector de la cultura per a l’any 2020. Destaquen els Ajuts Girona Kreas, Amplia Cultura, els programes de suport a la creació musical de la Marfà i el nou Programa d’acompanyament a projectes audiovisuals i cinematogràfics de la Girona Film Office. El termini de presentació de les sol·licituds és fins al divendres 10 de juliol. Per resoldre qualsevol dubte que pugui sorgir a l’hora de presentar els projectes, es pot accedir a l’Oficina de Foment de les Arts.
“Hem ampliat ajudes i subvencions, hi hem destinat més recursos que mai, i així demostrem el compromís de l’Ajuntament de Girona amb el sector cultural de la ciutat. Aquest és un dels sectors que més està patint la crisi del coronavirus, i per això aquesta aposta clara per fer ajudes directes amb l’objectiu que no hagin d’aturar l’activitat. Volem que artistes, programadors, gestors i tothom qui treballa amb la cultura pugui mantenir-se en actiu de manera que tota la ciutat ens en beneficiem un cop acabin les restriccions i puguem tornar a gaudir de la seva feina amb la màxima normalitat possible”, ha explicat el regidor de Cultura, Dinamització del Territori i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas.
Els Ajuts Girona Kreas consisteixen en beques i subvencions destinades a fomentar la formació, la creació i la producció artística, vinculades a la ciutat de Girona, en relació amb els camps artístics de la música, el teatre, la dansa, el circ, la literatura, les arts visuals, els audiovisuals, els videojocs i multimèdia i la cultura tradicional i popular. Enguany, l’Ajuntament ha duplicat la partida destinada a aquests ajuts, passant dels 100.000 als 200.000 euros actuals. Amb l’augment es pretén acompanyar al sector cultural, perjudicat per la crisi del COVID-19.
La subvenció Amplia Cultura és per a activitats culturals complementàries a l’oferta municipal o amb finalitat inclusiva i d’acció social. Aquestes subvencions es destinen al suport d’activitats culturals, de promoció i exhibició, en l’àmbit de les arts escèniques, musicals, visuals, audiovisuals, literatura, cultura popular i tradicional, patrimoni cultural, que complementin l’oferta cultural municipal i que, per tant, cobreixin activitats amb poca oferta o inexistent. Aquesta subvenció també s’ha vist incrementada aquest any, passant dels 30.000 als 100.000 euros.
D’altra banda, el programa de suport a la creació de La Marfà – Centre de Creació Musical s’ha incrementat enguany en 40.000 euros, arribant a un pressupost total de 61.800 euros. Està formada per quatre modalitats. Per una banda hi ha els “Primers enregistraments”, programa que s’adreça a grups novells que es trobin en un estadi inicial de la seva carrera i sense material fonogràfic publicat. L’objectiu de la convocatòria és impulsar la creació musical emergent a Girona i es duu a terme conjuntament amb la Casa de la Música del Gironès. Es concedeixen fins a dues ajudes a grups per fer el seu primer enregistrament (entre 2 i 4 temes). El suport consisteix en la cessió gratuïta de l’estudi de gravació i l’acompanyament d’un productor musical que orienta les bandes tant en el vessant artístic com tècnic de l’enregistrament.
També hi ha el programa “Orquestra resident”, el qual consisteix en la selecció d’una formació orquestral de música moderna (big band) que rebrà suport econòmic per realitzar, del 2020 al 2022, un projecte de creació i residència a La Marfà - Centre de Creació Musical. La residència implica convertir La Marfà en l’espai d’assaig i creació dels diferents programes anuals que la formació desenvolupi.
Una altra modalitat és l’“Acompanyament artístic”, un programa especialitzat que acompanya els músics en el seu procés professionalitzador a partir d’un pla d’accions dissenyat a mida per a cada grup. Les ajudes consisteixen en la contractació de serveis de professionals que acompanyen els projectes seleccionats i els fan de mentors, així com en la cessió d'espais i de recursos.
Dins aquest paquet també hi ha les “Residències internacionals”, un programa de beques que té la voluntat de promoure la internacionalització i la mobilitat artística. Estan destinades a nous projectes que suposin la col·laboració entre músics que resideixen a diferents regions o països. S’accepten propostes inèdites i no estrenades de qualsevol estil de música, projectes que impliquin la mobilitat artística i que necessitin desenvolupar un procés creatiu internacional en format de residència. La beca consisteix en la cessió d’espais i en un ajut per finançar una estada de creació de cinc dies de durada a La Marfà - Centre de Creació Musical, que hauria de tenir lloc entre el mes de setembre de 2020 i el mes de juny de 2021. A partir de l’import atorgat, els beneficiaris seran els responsables de coordinar els detalls de la residència, com ara desplaçaments, allotjament i manutenció, entre d’altres.
Per últim, destaca el nou programa d’acompanyament a projectes audiovisuals i cinematogràfics de la Girona Film Office. Aquestes ajudes es dirigeixen a persones del sector creatiu i productores, tant professionals com emergents, que vulguin desenvolupar un projecte, o una fase d’un projecte, amb finalitat creativa dins del marc d’un acompanyament audiovisual i cinematogràfic. La tipologia de projectes podrà ser de curtmetratges, llargmetratges i pilots de sèrie de ficció, de documental o d’animació. El procés de desenvolupament o bé d’orientació professional d’aquest programa es portarà a terme a la ciutat de Girona.
També cal recordar que les convocatòries del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona segueixen obertes. Es tracta del Projecte de creació artística vinculada amb la tècnica de la ceràmica i l’Intercanvi amb Lo Pati, Centre d’Art de les Terres de l’Ebre.
Acció desenvolupada en el marc del PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial. Un projecte liderat per l’Ajuntament de Girona, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i en un 25% per la Diputació de Girona.