Actuacions | PECT ICC | Oficina de Foment de les Arts (OFA)
PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i entorn territorial
Actuacions
El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) "Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial" s’articula al voltant de les següents actuacions emmarcades en dues operacions:
Operació 2. Oficina de Gestió i Foment de les Arts
Reforma i adequació de la tercera planta de l’antic Cinema Modern com a oficina de gestió, coordinació i foment de les arts i com a laboratori de creació.
L’objectiu és proporcionar a l’àmbit de les indústries culturals i creatives una oficina de gestió i coordinació especialitzada que faciliti l’assessorament i el suport al sector, i que impulsi la creació, producció, exhibició i promoció de projectes culturals. I, alhora, facilitar un espai amb recursos i equipaments especialitzats: un plató i una sala de postproducció.
Evolució de les obres
Fotos de l'evolució de les obres
Notícies relacionades
- Finalitza la primera fase de les obres de rehabilitació de l’antic Cinema Modern
- Les obres de rehabilitació de l'antic Cinema Modern avancen a bon ritme
- Dilluns vinent comencen les obres de rehabilitació de l'antic Cinema Modern
- S'aprova definitivament el projecte de rehabilitació de l'edifici del Cinema Modern
- L'edifici del Cinema Modern serà la seu del nou centre d'arts i creació de Girona
Actuació 2. Creació d’una eina TIC transversal de coordinació del Sector de les ICC
El PECT ICC contempla la creació d’una eina TIC que serveixi d’instrument per coordinar el sector i fer-lo visible al públic general, potenciant les dinàmiques de treball col·laboratiu en línia.
L’objectiu de l’eina és, d’una banda, generar un espai digital que incrementi la connectivitat i fomenti la col·laboració entre els professionals i agents del sector cultural i creatiu de Girona i el seu entorn. I, de l’altra, augmentar el públic actiu i ampliar els seus interessos culturals.
El sistema TIC dissenyat i desenvolupat consta d’una plataforma digital de comunicació i interacció de la comunitat cultural i creativa, i d’un conjunt de webs per difondre de forma dinàmica les activitats i els agents culturals de Girona i el seu entorn.
La plataforma virtual ofereix un seguit d’eines per facilitar la coordinació i interacció de professionals, agents i empreses del sector, entre les quals destaquen una agenda de programació per evitar coincidències d’activitats dirigides a un mateix tipus de públic i un espai per publicar informacions d’interès i xatejar amb la comunitat cultural i creativa de Girona i el seu entorn.
A la vegada, permet als agents i empreses del sector publicar la seva activitat cultural – exposicions, espectacles, cursos de formació artística, residències, jornades professionals, equipaments, etc.- a les webs culturals públiques del mateix sistema TIC, ampliant-ne la difusió.
Accés a la plataforma: https://cultura-acces.girona.cat
El conjunt de webs culturals consta de 6 llocs web:
- Web d’aterratge
- Web de difusió de l’oferta cultural: Agenda
- Web de difusió de serveis i recursos per a la creació i producció artística: Creació
- Web de difusió de l’oferta formativa artística: Formació
- Web de difusió de serveis i recursos per a la producció cinematogràfica: Film Office
- Web de difusió de continguts culturals en format audiovisual: Mediateca
Com a públic, la plataforma permet escollir les activitats i cursos segons els interessos culturals i rebre recomanacions en funció d’aquests. També facilita la gestió de la targeta de Girona Cultura, la subscripció als butlletins dels diferents àmbits artístics i la valoració d’algunes de les activitats a les quals s’hagi participat.
Actuació 3. Creació de la marca i comunicació: Girona Crea
GironaCrea és una marca que visibilitza i promociona els agents del sector creatiu de Girona i el seu entorn. És un entorn de treball en xarxa, de suport i interrelació entre les persones que formen la comunitat creativa. És un espai de trobada i una plataforma de divulgació dels processos creatius, dels professionals i equipaments que col·laboren i acompanyen en aquests processos.
Instagram: https://www.instagram.com/gironacrea/
Twitter: https://twitter.com/gironacrea
Facebook: https://www.facebook.com/GironaCrea-104442954891422
Actuació 4. Creació i captació de públics en els àmbits cultural, artístic i creatiu
Disseny i execució d’accions de comunicació, assessorament i acompanyament artístic per impulsar formes d’experimentació artística i de consum cultural amb l’objectiu de fomentar la participació dels públics en les arts i la cultura, seguint el model VARC.
Projectes
Actuació 5. Foment i coordinació dels àmbits de les arts escèniques, la música i cinema audiovisual
Conjunt d’accions de suport a la creació, la producció, l’exhibició i la formació en arts escèniques, música, arts visuals i audiovisuals, que posen en comú el potencial local existent i la col·laboració professional entre els diferents àmbits artístics.
Projectes
- Servei d’assessorament al professional
- Butlletí de recursos
- Recursos per als creadors i empreses culturals
- Activitats pel desenvolupament professional de les indústries culturals i creatives
Estudis
Operació 3. Centres de creació i exhibició de les arts
Actuació 1. Banc d’equipaments especialitzat i laboratoris de les indústries culturals i creatives
L’actuació preveu donar suport als creadors i artistes emergents visuals, audiovisuals i sonors, en els seus processos de recerca, creació i producció, obrint tres nous espais dotats amb recursos especialitzats. Els espais que formaran part d’aquest Banc d’equipament especialitzat i laboratoris de les indústries culturals i creatives són els següents:
- Espai-laboratori polivalent a la Capella de Santa Llúcia destinat a residències creatives enfocades a la recerca i desenvolupament de nous formats digitals. Enllaç fotos
- Tercera planta d’El Modern on s’hi ubiquen els espais destinats a la creació audiovisual:
- Sala plató amb dos ciclorames que donarà servei a la creació de continguts de tipus audiovisual i fotogràfic equipat amb material tècnic d’il·luminació i so. Aquest plató compta amb dos espais de suport que són la sala annexa destinada a activitats vinculades als rodatges, assajos, sessions de fotografia, maquillatge i vestuari, entre d’altres, i el magatzem. Enllaç fotos
- Laboratori de postproducció dotat amb equipament informàtic necessari per a poder realitzar tasques d’edició, postproducció o retoc d’imatges.
- Espai de creació gràfica al Centre Cultural de La Mercè equipat amb material per a la creació gràfica i per a l’experimentació en 3D.
Actuació 2. Xarxa d’espais de creació i d’exhibició de les indústries culturals i creatives
L’actuació preveu la creació d’una xarxa entre tots els agents de les indústries culturals i creatives, i dels espais de cocreació i coworking, tant a nivell físic com virtual, amb el suport de l’eina TIC transversal. Amb aquest objectiu, està en procés la creació de la Mediateca, una plataforma web d’ordenació i de difusió de continguts culturals i creatius dels agents i creadors de les comarques gironines que generen en relació a la seva activitat professional. La Mediateca tindrà el seu propi espai web a l’eina TIC.
També, per tal de complementar l’activitat de creació i de foment, l’actuació preveu impulsar i dinamitzar una xarxa d’espais de creació i d’exhibició, per a la promoció i visibilitat de propostes artístiques de petit i microformat.
A prop
Cicle de petit format que porta als barris de la ciutat de Girona propostes artístiques de creadores i creadors emergents de les comarques gironines.
Reactivem-nos
“Reactivem-nos” és un projecte de reactivació econòmica i comercial del barri de Santa Eugènia a través de l’art.
Actuació 3. Prova pilot. Creadors d’Itineraris d’experimentació innovadora del patrimoni
Realització d’una prova pilot en què es desenvolupin continguts de difusió a partir de l’ús de tecnologies innovadores, amb l’objectiu de crear un itinerari que posi en valor el patrimoni cultural de la ciutat de Girona. També ha de promoure la interrelació entre gestors del patrimoni, agents turístics i professionals de les indústries culturals i creatives, per incentivar la creació de nous productes innovadors.
- Aplicació "Descobrint Girona": Aquesta aplicació permet a la ciutadania i als visitants descobrir la ciutat caminant a través del seu patrimoni cultural. Ofereix sis itineraris culturals de temàtica diversa i per a tota la família.
- Prova Pilot d’escaneig 3D a la via pública:
Col·laboració amb la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT) de l’Ajuntament de Girona per realitzar una prova pilot d’escaneig 3D d’espais mitjançant l’ús d’eines d’innovació tecnològica. Aquestes eines mesuren els espais de forma tridimensional, proporcionen una àmplia gama d’informació dels amidaments dels espais i ofereixen la visualització de la imatge dels espais en format 3D.
En el marc de la prova pilot, s’han escanejat dos espais públics, la pujada de Sant Domènec i la plaça dels Jurats, ja que corresponen a les dues localitzacions cinematogràfiques més sol·licitades per a dur-hi a terme rodatges de produccions audiovisuals.
L’escaneig d’aquests dos espais es mostra en una plataforma digital impulsada per la UMAT, la qual es posa a disposició de la ciutadania i professionals de les ICC. - Prova pilot webapp Motiv-ARCHE: En col·laboració amb l’Institut d’Informàtica i Aplicacions de la UdG es desplegarà una prova pilot d’experimentació del patrimoni cultural a través de la creació de continguts i la realització d’itineraris mitjançant un servei de webapp anomenat Motiv-ARCHE, desenvolupat per la UdG. L’eina permet crear continguts multimèdia (àudio, text, model 3D, imatge i vídeo) i visualitzar-los en una APP de realitat augmentada. El projecte es desenvoluparà en el marc del projecte de senyalització del parc d’escultures públiques de la ciutat de Girona, coordinat entre l’Ajuntament de Girona i l’associació Amics de la UNESCO de Girona.
Acció desenvolupada en el marc del PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial. Un projecte liderat per l’Ajuntament de Girona, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i en un 25% per la Diputació de Girona.