Header: Oficina de Foment de les Arts

PECT ICC – Oficina de Foment de les Arts

Ruta de navegació

Arts i Barris | Oficina de Foment de les Arts (OFA)

Arts i Barris

Arts i Barris són creacions artístiques comunitàries a l’espai públic en diferents barris de Girona. És un programa que convida els veïns i veïnes de la ciutat a construir de forma col·laborativa una producció artística.

Els Centres Cívics i l’Estació Espai Jove actuen de connectors culturals entre entitats de dinamització sociocultural, artistes i la comunitat de cada barri.

Arts i barris busca tant apropar la cultura a la ciutadania com la ciutadania a la cultura, amb el propòsit de convertir-la en agent cultural activa. És una aposta per dinamitzar l’ús dels espais urbans de manera col·lectiva a partir de diversos llenguatges artístics i fomentar el consum cultural mitjançant l’arrelament i interès per les pràctiques culturals.

En aquesta primera edició de 2020, s’han desenvolupat 7 creacions artístiques comunitàries a diferents barris de Girona. 

Creacions artístiques comunitàries 2020

Arts i Barris 2020 Creacions artístiques comunitàries | Oficina de Foment de les Arts (OFA)

+ar’T | Santa Eugènia de Ter – Can Gibert del Pla

Amb la finalitat de continuar portant l’art als carrers i fer visible la riquesa i la diversitat cultural que hi ha als barris, +ar’T proposa tres iniciatives: la gestió de parets lliures, constants i inclusives, la participació en la iniciativa projectem art i la creació d’un mural de les cultures de gran format que dona protagonisme a una entitat cultural del territori.

Dinamitzat per l’ASSOCIACIÓ D’ART BLAUBLAU

Ubicacions:

  • Parets lliures: mur lateral exterior del camp de futbol municipal de Sta Eugènia, al costat de la riera del Masrocs, i a la part que segueix de darrera el Parc Mas Masó.
  • Projectem art (mapping): Mur de la Marfà (es va projectar durant el Monart)
  • Mural de les cultures: c/Montseny, 52

MEMÒRIA I VISIONS | Sant Narcís 

Memòria i visions és una intervenció artística a la Plaça Empúries per dinamitzar l'espai i les relacions socials a través d'una acció comunitària. Mitjançant eines de la investigació i l'experimentació artística, s’ha intervingut la plaça per dotar-la de la personalitat, el color i la riquesa d'aquells que l'habiten.

Dinamitzat per l’ASSOCIACIÓ CULTURAL LA VOLTA

Ubicació: Plaça Empúries

TERRA ROJA | Girona Est

Terra Roja és un projecte social i educatiu de millora d'un espai públic amb una intervenció artística basada en la bioconstrucció. Per la realització del projecte, s’han utilitzat materials naturals, en part extrets del propi entorn d'intervenció (terra, canyes...). Terra Roja fa descobrir a la comunitat participant la capacitat de construir amb les pròpies mans i de millorar el seu entorn.

Dinamitzat per l’ASSOCIACIÓ ORÍGENS ESCOLA TALLER DE BIOCONSTRUCCIÓ

Ubicació: al costat del CAP de Vila Roja

SOTA LA PELL DELS CAMINS | L’esquerra del Ter 

Sota la pell dels camins és un procés participatiu per a la definició i presentació d’una proposta de noms per als carrers del Grup Germans Sàbat, per part de l’Associació de Veïns de Germans Sàbat, a la Comissió de Nomenclàtor de l'Ajuntament de Girona, incorporant una posada en escena basada en el teatre i gravada en format de pel·lícula per posar en relleu el valor de la memòria històrica del veïnat.

Dinamitzat per l’ASSOCIACIÓ CONARTE INTERNACIONAL

Ubicació: carrers del Grup Germans Sàbat

  

FESTEGEM EL CARRER | Pont Major

Festegem el carrer és una proposta d’intervenció artística, participativa i comunitària, amb els veïns i veïnes del barri de Pont Major. Una acció de co-creació a l’espai públic, a partir de la deliberació oberta i col·lectiva i la relació intercultural. Ela resultats es plasmen en pintures murals a diferents llocs del barri.

Dinamitzat per ARTESANIA INNOVACIÓ CREACIÓ

Ubicacions:

  • Textos de Roser Garcia: Passeig Joan Bosco, 59 - Illa Gomera
  • “Pont Major, des de sempre”: Pont Major, 129

EL NOSTRE BARRI | Pla de Palau – Sant Pau 

El Nostre Barri és un projecte d’intervenció artística comunitari que se centra en la participació activa dels veïns i veïnes del barri Pla de Palau-Sant Pau per a la creació d’un mural artístic a la façana del Centre Cívic Pla de Palau amb l’objectiu de fomentar la convivència de la ciutadania i la identitat del territori a través de l’art urbà, entès com a eina de transformació social i de l’espai públic.

Dinamitzat per REBOBINART

Ubicació: Centre Cívic Pla de Palau

TEIXINT LA MEMÒRIA COL·LECTIVA | Barri Vell – Mercadal 

Teixint la Memòria Col·lectiva és una producció artística, participativa i comunitària, feta de les històries i vivències dels veïns i veïnes del barri. La memòria de les transformacions del barri s’ha plasmat en dibuixos d’un nou Tapís de la Creació. Un tapís teixit de forma col·laborativa per reflectir els records, anhels i projeccions de la gent que hi viu i conviu.

Dinamitzat per ARTESANIA INNOVACIÓ CREACIÓ

Ubicació: exposat al Centre Cívic Barri Vell del 29 d’octubre al 29 de novembre

Logos (amb el suport PECTICC) 2021 Generalitat + FEDER + Diputació de Girona

Aquest projecte compta amb el suport del PECT Indústries culturals i creatives de Girona i el seu entorn territorial
  • Unió Europea. Fons Europeu de Denvolupament Regional
  • Generalitat de Catalunya
  • Diputació de Girona