Plan de sostenibilitat turística. Menja't Girona

Menja't Girona
Pla de sostenibilitat turística en destinació

Ruta de navegació

Tallers d'horticultura | Menja't Girona

Tallers d'horticultura

Des de l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona, en el marc del projecte PSTD "Menja't Girona", s'està duent a terme l'actuació 5, “Recuperació i posada en valor del patrimoni hortícola de Girona”, i l'actuació 15, “Implementació del producte turístic” de l'Eix 1. Transició verda i sostenible i l'Eix 4. Competitivitat, respectivament.

Entre altres accions, aquestes actuacions pretenen dur a terme un conjunt complet de tallers teòrics i pràctics sobre diferents temàtiques, coneixements i tècniques relacionades amb el patrimoni hortícola i l'horticultura. Els tallers estan oberts a tota la ciutadania.

Els objectius d'aquests tallers són múltiples: la difusió del patrimoni hortícola de les hortes de Santa Eugènia, la divulgació de coneixements i habilitats en horticultura, la promoció d'un estil de vida saludable i respectuós amb l'entorn i el foment de comunitat i vincles socials. 

Els tallers són gratuïts. Cal inscripció prèvia. Places limitades.

Inscripcions 

29/06/24 - Al pot petit, hi ha la bona confitura: reaprofitament alimentari d’excedents hortícoles

Dissabte, 29 de juny 2024
De 10 a 12 h

Aula de Can Po Vell 

Un hort ben treballat és un hort que dóna resultats. És habitual que la producció d’alguns productes de l’hort superi les expectatives i sigui més alta que el consum que en fem d’aquell aliment. També pot ser que alguns productes surtin de colors o formes estranyes i no es cullin. Aquests excedents acostumen a ser descartats o abandonats i no s’aprofiten, acte que es coneix com a malbaratament alimentari. Aquesta sessió mostra com aquests excedents es poden elaborar i convertir en nous productes, com ara melmelades i compotes, que permeten aprofitar fins a l’últim producte de la producció de l’hort.

Objectius

  • Entendre i valorar el concepte de malbaratament alimentari.
  • Demostrar els avantatges del reaprofitament alimentari.
  • Aprendre a elaborar nous productes a partir d’excedents descartats.
  • Aprendre a elaborar receptes d’aprofitament alimentari.
  • Reflexió sobre l’ús del menjar i debat.

Programa

10.00 a 10.15 h. Benvinguda
10.15 a 10.30 h. Presentació dels participants i tallerista
10.30 a 11.00 h. Presentació teòrica
11.00 a 11:30 h. Elaboració del producte de reaprofitament
11.30 a 12.00 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 15/06/24 - Les plagues i malalties més freqüents a l'hort: reconeixement in situ

Dissabte, 15 de juny 2024
De 9 a 11 h

Aula i Hort de Can Po Vell 

Les plagues són un habitual en els horts de casa nostra. Aquesta sessió mostra quines són les principals plagues i malalties que acostumen a patir els cultius dels nostres horts. Una primera part teòrica presenta les plagues per poder fer un reconeixement posterior, in situ, a l’hort de Can Po Vell. Es busca visibilitzar aquestes afectacions, reconèixer l’afectació a temps i trobar solucions a la seva presència per evitar la propagació.  

Objectius

  • Conèixer les principals malalties i plagues que afecten els horts.
  • Localitzar in situ les malalties i plagues.
  • Reconèixer les malalties i plagues a temps per evitar la seva propagació.
  • Trobar sistemes de prevenció o actuació davant les afectacions.

Programa

09.00 a 09.15 h. Benvinguda
09.15 a 09.30 h. Presentació dels participants i tallerista
09.30 a 10.00 h. Presentació teòrica
10.00 a 10.30 h. Demostració a l’hort
10.30 a 11 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 15/06/24 - Marges florals per afavorir l'aparició d'enemics naturals de plagues hortícoles

Dissabte, 15 de juny 2024
D'11.30 a 13.30 h

Aula i Hort de Can Po Vell 

Les plagues són un dels principals problemes dels horts. El treball previ de prevenció i l’actuació a temps és molt important per mantenir la producció. Aquesta sessió presenta una actuació preventiva de plagues per mitjà de marges florals que afavoreixin l’aparició d’enemics naturals de les plagues hortícoles. Algunes plantes, herbes i flors poden afavorir l’augment de la biodiversitat de l’hort i d’animals concrets que s’alimenten de plagues com el pugó o l'escarabat de la patata. L’activitat es divideix en una part inicial teòrica per a conèixer els beneficis dels marges florals en la nostra producció i una segona part de reconeixement in situ i demostració d’aquests marges.

Objectius

  • Donar a conèixer els marges florals com a sistemes preventius de plagues.
  • Mostrar quines són les plantes o flors més adequades per aquests marges florals i sobre quines plagues actuen.
  • Fer un reconeixement in situ d’aquestes plantes i flors.
  • Aprendre a elaborar un marge floral adequat i beneficiós per a l’espai de treball.

Programa

11.30 a 11.45 h. Benvinguda
11.45 a 12.00 h. Presentació dels participants i tallerista
12.00 a 12.30 h. Presentació teòrica
12.30 a 13.00 h. Demostració pràctica
13.00 a 13.30 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 25/05/24 - Plantes amigues i enemigues: les bones males herbes i les millors veïnes pel teu hort

Dissabte, 25 de maig 2024
De 10 a 12 h

Aula i Hort de Can Po Vell 

Un hort és un sistema viu que necessita interaccions amb el seu entorn natural. L’aparició de plantes al voltant dels cultius provoca, sovint, un augment de la biodiversitat de l’espai (i la conseqüent pol·linització que això provoca) i un increment de nutrients essencials al sòl, entre d’altres. Aquesta sessió introdueix als participants dins el món de les “bones males herbes” i els beneficis o desavantatges que pot tenir la seva presència en els horts. En el taller es presenten les herbes i plantes amb més presència a la zona, s’expliquen i se’n fa un reconeixement in situ.

Objectius

  • Conèixer les plantes de lliure creixement que envolten els nostres horts.
  • Entendre els conceptes de “bones males herbes”.
  • Saber reconèixer les herbes i les plantes més comunes i valorar si la seva presència ens afavoreix o no.
  • Donar a conèixer la importància d’algunes d’aquestes plantes i herbes per la biodiversitat del sistema i els beneficis directes que podem obtenir-ne.

Programa

10.00 a 10.15 h. Benvinguda
10.15 a 10.30 h. Presentació dels participants i tallerista
10.30 a 11.00 h. Presentació teòrica
11.00 a 11.30 h. Reconeixement in situ a l’hort
11.30 a 12.00 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 04/05/24 - Farmàcia viva: plantes medicinals que curen persones i altres plantes

Dissabte, 4 de maig 2024
D'11.30 a 13.30 h

Aula de Can Po Vell 

Tradicionalment, moltes de les plantes que podem trobar als nostres boscos o al voltant dels horts s’han fet servir en medicina gràcies a les seves diverses propietats essencials. En aquesta activitat es volen ensenyar les principals plantes que s’han fet servir tradicionalment com a remeis medicinals naturals, com es poden fer servir i de quina manera s’han de tractar i elaborar. El taller inclou l’elaboració demostrativa d’oli de cop i alcohol de romaní.

Objectius

  • Donar a conèixer les plantes medicinals tradicionalment més utilitzades.
  • Donar a conèixer les propietats d’algunes de les plantes que ens envolten.
  • Mostrar l’elaboració de l’oli de cop o alcohol de romaní i explicar-ne els beneficis

Programa

11.30 a 11.45 h. Benvinguda
11.45 a 12.00 h. Presentació dels participants i tallerista
12.00 a 12:30 h. Presentació teòrica
12:30 a 13.00 h. Elaboració de preparats
13.00 a 13.30 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 04/05/24 - Les plantes aromàtiques i culinàries: el seu paper a l'hort i a la cuina

Dissabte, 4 de maig 2024
De 9 a 11 h

Aula de Can Po Vell 

Les plantes aromàtiques són un conjunt de plantes que s’utilitzen en cuina i fitoteràpia pels aromes i olis essencials que se n’extreuen. A Catalunya creixen de forma natural un ampli ventall de plantes aromàtiques, algunes d’elles molt conegudes i esteses i d’altres que passen més desapercebudes. Aquesta sessió pretén ensenyar quines són les plantes aromàtiques del nostre entorn més pròxim més utilitzades en la cuina tradicional catalana. També busca donar a conèixer aquestes plantes, quin és l’ús que se’n pot fer i quines parts de la planta usem, quan i com s’utilitza, entre altres consells i resolució de dubtes.

Objectius

  • Donar a conèixer les plantes aromàtiques més habitualment utilitzades en cuina.
  • Determinar el paper que tenen a l’hort i a la cuina.
  • Donar a conèixer les propietats essencials d’aquestes plantes i la seva aplicació en cuina.
  • Mostrar totes les plantes i/o les espècies que se n’extreuen per fer-ne una valoració in situ.

Programa

09.00 a 09.15 h. Benvinguda
09.15 a 09.30 h. Presentació dels participants i tallerista
09.30 a 10.30 h. Presentació teòrica i demostració
10.30 a 11.00 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Recepta de truita Recepta de fideua

Material 25/04/24 - Llavors de les Hortes de Santa Eugènia: Què s’ha trobat, i com es fa arribar a la ciutadania

Dijous, 25 d'abril 2024
De 18 a 19.45 h

Biblioteca Salvador Allende

El Servei de Posada de recuperació i posada en valor del patrimoni hortícola de les Hortes de Santa Eugènia s’ha portat a terme des de febrer de 2023. Aquest treball ara arriba a la seva conclusió, i s’han pogut recuperar coneixements i llavors antigues locals que corrien un seriós risc de perdre’s. En aquest taller es farà un resum i una valoració de l’experiència, i s’establiran les bases per tal de que aquests coneixements es puguin ampliar encara més i arribin a la ciutadania. Es distribuirà entre els assistents algunes de les llavors trobades durant el projecte.

Objectius

  • Resum i conclusions del treball
  • Com se seguirà amb el treball després de la seva conclusions: intercanvi i préstec de llavors
  • Repartiment de llavors.

Programa

18.00 a 18.10 h. Benvinguda
18.15 a 19.15 h. Resum, conclusions i projecció futura del projecte.
19.15 a 19.30 h. Repartiment de llavors
19.30 a 19.45 h. Torn obert de preguntes

Material del taller formatiu

Material 20/04/24 - Plantes complementàries a l’hort: vímet, plantes tintòries, herba de lligar…

Dissabte, 20 d'abril 2024
De 10 a 12 h

Aula i Hort de Can Po Vell 

A l’hort poden aparèixer o podem plantar i fer servir plantes de moltes utilitats diverses. Hi ha moltes plantes amb característiques i propietats que les fan ben especials i útils pel dia a dia de l’hort. Aquesta sessió pretén informar i donar a conèixer un recull significatiu d’aquestes plantes: el vímet, les plantes nitrificants, les plantes tintòries, l’herba de lligar, entre d’altres. El taller es divideix en una primera part introductòria que presenta les diferents plantes i els seus usos i propietats; i una segona part d’identificació de les plantes in situ i una petita demostració dels esmentats usos.

Objectius

  • Conèixer les propietats i característiques de plantes habituals del nostre entorn natural o dels horts.
  • Conèixer les aplicacions de les plantes complementàries a l’hort.
  • Entendre que l’ús de plantes complementàries poden evitar l’ús de plàstics o altres residus i poden millorar la qualitat del sòl i la producció.
  • Observar i identificar algunes de les plantes complementàries per representatives

Programa

10.00 a 10.15 h. Benvinguda
10.15 a 10.30 h. Presentació dels participants i tallerista
10.30 a 11.00 h. Presentació teòrica
11.00 a 11.30 h. Demostració pràctica
11.30 a 12.00 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 13/04/24 - El reg sostenible: tipologies, gestió de l’aigua pluvial i visió de futur

Dissabte, 13 d'abril 2024
De 9 a 11 h

Aula i Hort de Can Po Vell 

La situació climàtica actual presenta llargues i profundes èpoques de sequera. En determinades zones i èpoques, l’accés a l’aigua és cada dia més complicat i els horts i jardins en pateixen les conseqüències. Fer una bona gestió de l’ús de l’aigua, tenir un bon aprofitament de l’aigua pluvial i implementar un sistema de reg sostenible és primordial. Aquesta sessió presenta diferents tipologies de reg que poden incrementar la sostenibilitat de l’hort i disminuir el consum d’aigua que s’utilitza quan es rega. A la part pràctica es mostra com implementar un sistema gota a gota eficient per complir els objectius del reg sostenible. Tenir cura dels nostres recursos i utilitzar-los de forma conscient i responsable és essencial pel futur.

Objectius

  • Informar i conscienciar sobre la situació climàtica actual.
  • Motivar a les participants a tenir hàbits més sostenibles a l’hort i en el seu dia a dia.
  • Mostrar com fer un bon aprofitament de l’aigua pluvial.
  • Conèixer diferents alternatives de reg sostenible.
  • Aprendre a implementar un sistema gota a gota senzill a l’hort.

Programa

11.30 a 11.45 h. Benvinguda
11.45 a 12.00 h. Presentació dels participants i tallerista
12.00 a 12.30 h. Presentació teòrica
12.30 a 13.00 h. Part pràctica
13.00 a 13.30 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 13/04/24 - Hotels d’insectes: afavorir la biodiversitat i combatre les plagues

Dissabte, 13 d'abril 2024
D'11.30 a 13.30 h

Aula i Hort de Can Po Vell 

Els hotels d’insectes són petites construccions que ofereixen refugi a diverses espècies d’invertebrats que en la seva activitat vital necessiten forats, galeries, fulles en descomposició o altres elements per reproduir-se o passar alguna etapa del seu cicle. La presència d’hotels d’insectes en un hort o jardí permet l’augment de la biodiversitat d’espècies en l’espai i conseqüentment a mantenir a ratlla les plagues que tant perjudiquen les plantacions. En aquest taller es mostra a les participants com construir un hotel d’insectes, quins materials i elements fer servir i es posa èmfasi en la importància que tenen els invertebrats en els nostres horts, i espais naturals per potenciar la pol·linització i combatre les plagues.

Objectius

  • Conèixer els hotels d’insectes i els seus beneficis per l’hort i l’entorn.
  • Aprendre a construir un hotel d’insectes i els elements que s’han d’utilitzar.
  • Presentar els invertebrats com a animals essencials en els nostres espais naturals.
  • Presentar els invertebrats com a possibles recursos eficients per combatre plagues.

Programa

11.30 a 11.45 h. Benvinguda
11.45 a 12.00 h. Presentació dels participants i tallerista
12.00 a 13.00 h. Explicació i construcció d’un hotel d’insectes
13.00 a 13.30 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material12/04/24 - Taller de cuina de les plantes silvestres de les Hortes de Santa Eugènia

Divendres, 12 d'abril 2024
De 18 a 20 h

Aula de Can Po Vell 

Les plantes silvestres que creixen per l’àmbit de les Hortes de Santa Eugènia passen sovint desapercebudes, però ancestralment han tingut aplicacions medicinals i gastronòmiques. Aquests usos s’estan perdent i actualment poca gent aprofita aquests recursos per desconeixement. La realització d’aquest taller permetrà a les persones participants conèixer algunes plantes silvestres comuns al nostre entorn, aprendre aplicacions tradicionals d’aquestes i assaborir-les incorporades en uns plats nutritius i  deliciosos.

Objectius

  • Conèixer les plantes silvestres de les Hortes
  • Recuperar els coneixements tradicionals sobre els usos gastronòmics de les plantes silvestres
  • Promoure uns hàbits alimentaris saludables i amb productes locals i de temporada

Programa

18.00 a 18.10 h. Benvinguda
18.10 a 18.50 h. Passejada per les hortes de reconeixement de les plantes silvestres comestibles
18.50 a 20.00 h. Elaboració i degustació de plats cuinats amb plantes silvestres i productes de temporada

Material del taller formatiu

Material 11/04/24 - Visita a les hortes per conèixer el patrimoni hortolà: el reg, les llavors i el planter

Dijous, 11 d'abril 2024
De 18 a 20 h

Escales de l’IES Vallvera (Salt)

Les hortes i deveses amaguen un passat ple d’històries i records que hem volgut recollir directament de les persones que habiten aquest entorn i que ara, seguint les pistes del patrimoni que encara persisteix al pas del temps, us volem explicar per reflexionar sobre el present i imaginar el futur d’aquest espai natural tant ric com vulnerable. Seguirem l’entramat del rec per arribar fins al mur de recés i conèixer com es feia el planter abans de l’era del plàstic.

Objectius

  • Conèixer la història de les hortes i el seu patrimoni 
  • Sensibilitzar sobre la necessitat de preservar i tenir cura de l’entorn natural periurbà 
  • Promoure el treball de la terra i la recuperació de pràctiques antigues alhora que reflexionar sobre els canvis necessaris per adaptar l’activitat hortolana al context de sequera i emergència climàtica.  

Programa

18.00 a 18.10 h. Benvinguda
18.10 a 20.00 h. Passejada per les hortes i visita al mur de recés

Material de la visita formativa

Material 23/03/24 - Com fer un bon compost: decàleg i posada en pràctica

Dissabte, 23 de març 2024
D'11.30 a 13.30 h

Aula i Hort de Can Po Vell

El compostatge és un procés biològic que, sota condicions de ventilació, humitat i temperatura controlades transforma els productes orgànics en compost. El procés es dona gràcies a la descomposició de matèria orgànica que realitzen certs organismes durant la seva activitat vital. La sessió dona les bases per a realitzar un bon compostatge a les llars o horts, mostra quins són els condicionants que s’han de tenir en compte i controlar i dona consells i idees per a tenir un millor compost.

Objectius

  • Conèixer el procés del compostatge i els seus condicionants.
  • Entendre el compost com a alternativa d’adob verd.
  • Aprendre a elaborar el propi compost i amb quins mitjans.
  • Resoldre dubtes i qüestions del procés del compostatge: quines restes aplicar, com aplicar-les, què afegir per l’acceleració del procés, etc.

Programa

11.30 a 11.45 h. Benvinguda
11.45 a 12.00 h. Presentació dels participants i tallerista
12.00 a 12.30 h. Presentació teòrica
12.30 a 13.00 h. Demostració pràctica
13.00 a 13.30 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Vídeo

Material 23/03/24 - Jardins i horts verticals

Dissabte, 23 de març 2024
De 9 a 11 h

Aula de Can Po Vell i pràctica a l'hivernacle

Un jardí o hort vertical és, com el seu nom indica, una construcció perpendicular al terra que busca optimitzar al màxim l’espai per plantar i sembrar flors i verdures. Si es volen cultivar productes propis, però no es disposa d’un terreny extens, un hort vertical és la millor opció. Els jardins i horts verticals s’han convertit en una pràctica molt habitual a les ciutats a causa de la seva comoditat i beneficis. Aquesta sessió busca motivar al participant a construir el seu propi hort o jardí vertical, mostra quins són els seus beneficis i quins condicionants s’han de tenir en compte i, en la part pràctica, ensenya a construir un jardí o hort vertical propi.

Objectius

  • Presentar els jardins i horts verticals com a opció vàlida en espais reduïts.
  • Motivar la construcció de jardins i horts verticals a les terrasses de la ciutat.
  • Donar a conèixer els beneficis de la presència d’horts i jardins verticals a les llars. 
  • Ensenyar quins són els condicionants que s’han de tenir en compte per la instal·lació d’un hort o jardí vertical.
  • Mostrar diverses alternatives vàlides d’horts i jardins verticals.
  • Aprendre a elaborar un jardí o hort vertical fàcil i resolutiu. 

Programa

09.00 a 09.15 h. Benvinguda 
09.15 a 09.30 h. Presentació dels participants i tallerista 
09.30 a 10.00 h. Presentació teòrica 
10.00 a 10.30 h. Demostració i construcció 
10.30 a 11.00 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 22/03/24 - Introducció a l'horticultura 3: Les verdures d'estiu i les seves necessitats

Divendres, 22 març 2024
De 16 a 18 h

Can Po Vell

Sessió informativa i pràctica que introdueix les principals verdures d’estiu que es poden sembrar i plantar en terres gironines. Aquest taller permet entendre i aplicar els calendaris de sembra i plantació del pagès, alhora que entendre quines són les necessitats específiques en el manteniment de les verdures d’estiu. Es divideix la sessió en una part inicial teòrica per ordenar i entendre l’etapa d’estiu i una posterior aplicació pràctica a l’hort per mostrar la metodologia adequada en la sembra o plantació de les verdures d’estiu.

Objectius

  • Treballar i entendre els calendaris de sembra i plantació.
  • Conèixer les verdures d’estiu i les seves necessitats en el creixement i la producció.
  • Conèixer i donar solucions a les problemàtiques que puguin sorgir a la producció de l'estiu.
  • Posar en pràctica a l’hort la metodologia anteriorment explicada. 

Programa

16.00 a 16.15 h. Benvinguda
16.15 a 16.30 h. Presentació dels participants i tallerista
16.30 a 17.00 h. Presentació teòrica
17.00 a 17.30 h. Part pràctica
17.30 a 18.00 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 20/03/24 - Plagues i malalties als cultius de les Hortes de Santa Eugènia. Quines hi trobem i com evitar-les?

Dimecres, 20 de març 2024
De 18 a 19.30 h

Aula de Can Po Vell

La lluita biològica en agricultura i espais verds és el conjunt de recursos biològics per a la prevenció, reducció o eliminació de plagues (insectes, àcars i malalties de les plantes). Conèixer bé les interseccions entre la biodiversitat i els cultius així com els productes fitosanitaris adequats és bàsic per a prevenir-ne i disminuir els danys.

En aquest taller s’explicarà les plagues més habituals de les Hortes de Santa Eugènia, com preveure-les, prevenir-les i evitar-ne els danys de manera respectuosa amb l’entorn.

Objectius

  • Conèixer quines plagues hi ha a les Hortes i com identificar-les.
  • Conèixer com prevenir-les, mitigar-les i reduir-les a partir de productes fitosanitaris i control biològic. 

Programa

18.00 a 18.05 h. Benvinguda i presentació. 
18.05 a 18.10 h. Resum del projecte.
18.10 a 18.45 h. Les plagues més habituals de les Hortes.
18.45 a 19.15 h. Prevenció, mitigació i reducció de les plagues. 
19.15 a 19.30 h. Dubtes, precs i preguntes.

Material del taller formatiu

Material 16/03/24 - Introducció teòrica dels empelts de pua

Dissabte, 16 de març 2024
De 9 a 11 h

Aula de Can Po Vell

L'empelt és una tècnica ancestral de reproducció de plantes. Amb ella es permet multiplicar varietats d'arbres fruiters, conservant el seu genotip, la qual cosa es coneix com a reproducció asexual. A diferència de l'esqueix que no funciona bé en la majoria d'espècies fruiteres, l'empelt permet reproduir fruiters sobre portaempelts. En aquesta aproximació teòrica, s'abordarà l'empelt de pua que es practica a finals d’hivern i les seves principals tècniques —fenedura simple i doble, de corona, d’esquerda modificat i anglès amb llengüeta— com a mètode de reproducció asexual, la diferència entre reproducció sexual i vegetativa, les dates i condicions òptimes perquè tingui èxit, la fisiologia de la connexió entre empelt i portaempelt i la compatibilitat entre espècies fruiteres centrant-nos en les de poma i pera.

Objectius

  • Saber diferenciar reproducció sexual o per llavor de la reproducció asexual o vegetativa.
  • Conèixer la tècnica de l'empelt com a mètode de propagació de fruiters.
  • Entendre la unió entre portaempelt i empelt.
  • Aprendre el marc teòric de les diverses tècniques d'empelt de pua.
  • Adonar-se de les condicions ambientals òptimes per realitzar l'empelt de pua.

Programa

09.00 a 09.15 h. Benvinguda
09.15 a 09.30 h. Presentació dels participants i tallerista
09.30 a 10.30 h. Presentació teòrica
10.30 a 11.00 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 16/03/24 - Taller pràctic d'empelts de pua

Dissabte, 16 de març 2024
D'11.30 a 13.45 h

Exterior Can Po Vell

L'empelt és una tècnica ancestral de reproducció de plantes. Amb ella es permet multiplicar varietats d'arbres fruiters, conservant-ne el genotip, la qual cosa es coneix com a reproducció asexual. A diferència de l'esqueix que no funciona bé en la majoria d'espècies fruiteres, l'empelt permet reproduir fruiters sobre portaempelts. En aquest taller pràctic, es practicarà l'empelt de pua de finals d’hivern, concretament les tècniques d’esquerda modificada i d’anglès amb llengüeta, distingirem i aprendrem a fer servir les eines com són la navalla d’empeltar, el màstic i la cinta i s’aconsellarà sobre com gestionar l’arbre empeltat de cara a la primavera.

Objectius

  • Saber diferenciar reproducció sexual o per llavor de la reproducció asexual o vegetativa.
  • Conèixer la tècnica de l'empelt com a mètode de propagació de fruiters.
  • Entendre la unió entre portaempelt i empelt.
  • Esdevenir hàbil a l’hora de fer servir la navalla i d’embolicar.
  • Practica la tècnica d’empelt d’esquerda modificat i d’anglès amb llengüeta sobre un portaempelt.
  • Adonar-se de les condicions ambientals òptimes per realitzar l'empelt de pua.
  • Aprendre la gestió de l’arbre empeltat en els mesos següents a l’empelt.

Programa

11.30 a 11.45 h. Benvinguda
11.45 a 12.00 h. Presentació dels participants i tallerista
12.00 a 13.15 h. Pràctica de l’empelt de pua
13.15 a 13.45 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Vídeo : Empelt a l'anglesa amb llengüeta

Vídeo: Empelt de costat o d'esquerda modificat

Vídeo: Empelt de fenedura

Material 09/03/24 - Preparem el planter i fem sembra directa a l’hort urbà

Dissabte, 9 març 2024
D'11.30 a 13.30 h

Aula i hort de Can Po Vell

Un hort productiu requereix d’un treball previ. Poder seleccionar llavors pròpies i poder fer un planter propi és una d’aquestes feines. Aquest taller dona consells i informació sobre la sembra directa i l’elaboració d’un planter per a un hort, urbà o no, per a una millor producció. L’activitat s’inicia amb una breu xerrada informativa i posteriorment s’elabora un planter propi i es realitza una sembra directa de verdures que ho requereixin a l'hort de Can Po Vell.

Objectius

  • Aprendre a preparar i cuidar un planter propi.
  • Conèixer quines verdures són millors per a la sembra directa o pel planter. 
  • Conèixer diferents metodologies d’elaboració de planter.
  • Demostració in situ.

Programa

11.30 a 11.45 h. Benvinguda
11.45 a 12.00 h. Presentació dels participants i tallerista
12.00 a 12.30 h. Presentació teòrica
12.30 a 13.00 h. Part pràctica
13.00 a 13.30 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 06/03/24 - Fertilització del sòl adaptada a les Hortes de Santa Eugènia

Dimecres, 6 de març 2024
De 18 a 19.30 h

Aula de Can Po Vell

El sòl ens aporta serveis ambientals de gran valor: és un reservori d’aigua i de nutrients i, alhora, és l’hàbitat d’una gran varietat d’organismes implicats en la descomposició de la matèria orgànica i el reciclatge dels nutrients. Aprendre a identificar l’estat del sòl ens ajuda a poder millorar-lo per tal d’obtenir millor rendiment del cultiu i a la vegada preservar els seu bon estat. 

En aquest taller s’explicaran els factors més importants a tenir en compte per a identificar l’estat i naturalesa del sòl, i per millorar-ne la fertilitat tenint en compte les característiques del sòl de les Hortes.

Objectius

  • Conèixer els tipus bàsics de sòl i descripció del sòl de les Hortes.
  • Detectar problemes de fertilitat en el sòl característic de les Hortes.
  • Explicar l’aplicació de la fertilització adequada i d’esmenes orgàniques i minerals. 

Programa

18.00 a 18.05 h. Benvinguda i presentació.
18.05 a 18.10 h. Resum del projecte.
18.10 a 18.40 h. Com és el sòl de les Hortes de Santa Eugènia? Avantatges i desavantatges del tipus de sòl de les Hortes.
18.40 a 19.15 h. Aplicació de la fertilització adequada i d’esmenes orgàniques i minerals. Com fer-ho i què tenir en compte?
19.15 a 19.30 h. Dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 28/02/24 - Presentació i inici del programa de préstec de llavors de varietats locals de les Hortes de Sta Eugènia

Dimecres, 28 de febrer 2024
De 18 a 20 h

Aula de Can Po Vell i pràctica a l'hivernacle

Les varietats locals de les Hortes de Santa Eugènia estan desapareixent tot i estar arrelades al territori i formar part de la selecció de diverses generacions. La seva biodiversitat és un valor ecològic i cultural que cal preservar. És per aquest motiu, que es vol iniciar un programa de préstec de llavors de varietats locals cultivades pels hortolans de les Hortes; amb l’objectiu fer-les accessibles a la ciutadania, per tal de gaudir-les i preservar-les.

Objectius

  • Resum del projecte “Servei de recuperació i posada en valor del patrimoni hortícola de les Hortes de Santa Eugènia”.
  • Presentació del programa de préstec de llavors de les Hortes i explicació del seu funcionament.
  • Iniciar amb els assistents interessats el préstec de les llavors. 

Programa

18.00 a 18.10 h. Benvinguda i presentació.
18.10 a 18.20 h. Resum del projecte.
18.20 a 19.10 h. Presentació del programa de préstec de llavors, dels seus objectius i de les varietats locals a repartir. 
19.10 a 19.40 h. Repartiment de llavors.
19.40 a 20.00 h. Dubtes, precs i preguntes.

Material del taller formatiu

Material 24/02/24 - Sostenibilitat a l’hort: varietats autòctones resistents al canvi climàtic i a l’escassetat hídrica

Dissabte, 24 de febrer 2024
De 10 a 12 h

Aula de Can Po Vell

El canvi climàtic i les seves conseqüències cada dia ens afecten més. Un dels grans problemes de l’agricultura actual és l’escassetat hídrica pràcticament a arreu. En aquesta sessió es mostren i es debaten les problemàtiques actuals i busca alternatives i opcions per a poder tenir un hort més sostenible. A més, a la sessió es presenten aquelles varietats autòctones que han aconseguit ser resistents a la forta pressió climàtica.

Objectius

  • Potenciar tècniques sostenibles en el treball a l’hort
  • Generar debat sobre la viabilitat i efectivitat de les alternatives sostenibles
  • Mostrar l’aigua com a element essencial a cuidar (afavorir sistemes de rec sostenibles)
  • Presentar varietats autòctones resistents al canvi climàtic i escassetat hídrica

Programa

10.00 a 10.15 h. Benvinguda
10.15 a 10.30 h. Presentació dels participants i tallerista
10.30 a 11.30 h. Presentació teòrica
11.30 a 12.00 h. Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 17/02/24 - La tècnica de l’esqueix

Dissabte, 17 de febrer 2024
De 9 a 11 h

Aula de Can Po Vell i pràctica a l'hivernacle

L’esqueix és una tècnica de reproducció asexual que permet aconseguir nous individus genèticament idèntics als originals. Aprendrem la tècnica de l’esqueix en plantes hortícoles, fruiters i plantes aromàtiques i medicinals, així com en rosers i vímets: llargada, talls, gemmes que s’han de deixar, particularitats i curiositats i trucs. Posarem en pràctica tot allò que s'ha après a la part teòrica i cadascú es podrà endur un esqueix.

Objectius

  • Conèixer què és la tècnica de l’esqueix i aprendre en què consisteix.
  • Comprendre els detalls tècnics per tal que l’esqueix tingui èxit.
  • Adonar-se dels principals errors.
  • Distingir les particularitats de l’esqueix en diversos cultius.

Programa

09.00 a 09.15 h. Presentació dels participants
09:15 a 10.00 h. Teoria a l’aula
10.00 a 10.45 h. Pràctica a l’hivernacle
10.45 a 11.00 h. Recollida i cloenda

Material del taller formatiu

Material 17/02/24 - Iniciació a la fructicultura amateur

Dissabte, 17 de febrer 2024
D'11.30 a 13.30 h

Aula de Can Po Vell i pràctica a l'hivernacle

Qui ho ha dit que no és possible recollir fruita d’una terrassa o balcó? En aquesta sessió, es tractarà la possibilitat de cultivar fruita o petits fruits en espais especialment reduïts, tot i que el taller també és apte per les persones que disposen d’un espai més ampli.

Es parlarà de les possibilitats de tenir arbres fruiters que ocupin poc espai, empeltats sobre peus nans, l’opció dels petits fruits com varietats de mores, gerds, híbrids de mora i gerd, groselles, groselles espinoses, xuclamel de fruit, entre d’altres i les principals tècniques de cultiu, reproducció i poda. També es farà èmfasi en el cultiu de maduixeres, els grans grups que existeixen i com poder delectar-les a l’hort particular.

A la part pràctica, veurem com podem reproduir un esqueix de grosella i plantarem una maduixera a rel nua en un test.

Objectius

  • Descobrir la possibilitat de cultivar fruiters nans o petits fruits en espais reduïts.
  • Conèixer els principals portaempelts nans.
  • Aprendre sobre els principals petits fruits que existeixen: els més comuns i els més rars.
  • El cultiu de la maduixa.

Programa

11.30 a 11.45 h. Presentació dels participants
11.45 a 12.30 h. Teoria a l’aula
12.30 a 13.15 h. Pràctica a l’hivernacle
13.15 a 13.30 h. Recollida i cloenda

Material del taller formatiu

Material 14/01/24 - Introducció teòrica de la poda de fruiters

Diumenge, 14 de gener de 2024
De 9 a 11 h

Aula de Can Po Vell

Podar un arbre sempre genera dubtes i qüestions. És l’època ideal per fer-ho?, faig bé els talls?, estic fent patir l’arbre?, etc. I la pregunta més important: per què podo? En aquesta sessió teòrica es resoldran aquestes preguntes i s’ensenyaran les bases de la poda de formació, la poda de fructificació i la poda en verd.

Objectius

  • Èpoques de poda.
  • Particularitats de la poda segons espècie, portaempelt i edat.
  • Formacions de poda segons espècie.
  • Els talls.
  • Els diferents tipus de poda: poda de formació, poda de fructificació, poda de rejoveniment, poda en verd.

Programa

09.00 a 09.15 h - Benvinguda
09.15 a 09.30 h - Presentació dels participants i tallerista
09.30 a 10.45 h - Presentació teòrica
10.45 a 11.00 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 14/01/24 - Taller pràctic de poda de fruiters

Diumenge, 14 de gener de 2024
D'11.30 a 13.30 h

Can Po Vell i voltants

En aquest taller es posaran en pràctica els coneixements obtinguts durant la sessió teòrica. Es podaran arbres joves (poda de formació) i arbres adults. També es projectarà la forma que anirà agafant l’arbre i si cal fer una poda d’estiu en verd. És molt recomanable haver assistit a la part teòrica. En cas que els participants no hagin assistit a la part teòrica se’ls convidarà a participar al taller com a oients.

Objectius

  • Destresa amb les tisores de podar.
  • Particularitats de la poda segons espècie, portaempelt i edat.
  • Formacions de poda segons espècie.
  • Els talls.
  • Els diferents tipus de poda: poda de formació, poda de fructificació, poda de rejoveniment, poda en verd.

Programa

11:30 a 11.45 h - Presentació dels participants i tallerista
11.45 a 13:15 h - Taller pràctic de poda de fruiters als voltants de Can Po Vell
13.15 a 13:30 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Vídeo

Material 02/12/23 - Prevenció ecològica de plagues: elaboració de preparats naturals

Dissabte, 2 de desembre de 2023
D'11.30 a 13.30 h

Aula de Can Po Vell

Un hort és un sistema viu que ens fa estar sempre atentes. Una bona planificació temporal i espacial de l’hort ens aconsegueix una millor productivitat, però aquesta pot ser afectada per l’aparició de plagues que la malmetin. Aquesta sessió presenta les principals plagues (pugó, cotxinilla, aranya roja…) i algunes alternatives ecològiques per prevenir-les i combatre-les. El taller ensenya a preparar purí d’ortiga i un repel·lent natural d’all.   

Objectius

  • Conèixer les plagues més comunes a l’hort
  • Conèixer alternatives ecològiques per a la prevenció i eliminació de plagues
  • Elaborar i preparar dos preparats naturals per la prevenció de plagues.

Programa

11.30 a 11.45 h - Benvinguda
11.45 a 12 h - Presentació dels participants i tallerista
12 a 12. 30 h - Presentació teòrica
12.30 a 13 h - Elaboració dels preparats
13 a 13.30 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 02/12/23 - Adob verd: cobertures vegetals vives i mulching

Dissabte, 2 de desembre de 2023
De 9 a 11 h

Aula de Can Po Vell i Hort de Can Po Vell

L’adob verd és una tècnica agrícola que es basa a fer un cultiu de vegetació ràpida que posteriorment es talla i se soterra en el mateix lloc de la sembra. Aquest procés augmenta la quantitat de matèria orgànica en el sòl; a més protegeixen al sòl de l’erosió i limiten el desenvolupament de males herbes, entre altres beneficis. Aquesta sessió ens introdueix l’adob verd, els seus beneficis diversos i dona consells per aplicar-lo en els horts.  

Objectius

  • Presentar el concepte d’adob verd. 
  • Presentar els beneficis d’una cobertura vegetal viva a la productivitat d’alguns cultius.
  • Donar a conèixer el mulching i els seus beneficis pel substrat de l’hort.
  • Observar un procediment de mulching en l’hort de Can Po Vell.

Programa

9 a 9.15 h - Benvinguda
9.15 a 9.30 h - Presentació dels participants i tallerista
9.30 a 10 h - Presentació teòrica
10 a 10.30 h - Demostració a l’hort 
10.30 a 11 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu    Vídeo

Material 25/11/23 - La planificació temporal i espacial d'un hort: marcs de plantació, temporalitat, rotacions i associacions

Dissabte, 25 de novembre de 2023
De 10 a 12 h

Aula de Can Po Vell

La planificació temporal i espacial d’un hort és essencial per una major eficiència i productivitat. Aquesta sessió informativa pretén aclarir els principals dubtes sobre els marcs de plantació, la temporalitat, les rotacions i les associacions de plantes per a una major productivitat del nostre hort. Una sessió que busca resoldre dubtes i proposar propostes de cara a la primavera.  

Objectius

  • Entendre la planificació temporal i espacial d’un hort.
  • Ensenyar els marcs de plantació adequats per a una major productivitat.
  • Mostrar la importància de les rotacions en els cultius i les associacions amb les altres plantes.
  • Resoldre dubtes i qüestions per una millor planificació de l’hort de cares a la primavera.

Programa

10 a 10.15 h - Benvinguda
10.15 a 10.30 h - Presentació dels participants i tallerista
10.30 a 11. 30 h - Presentació teòrica
11.30 a 12 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 15/11/23 - Com el manteniment de marges, de flors i de la biodiversitat ajuden a la producció agrícola a les Hortes

Dimecres, 15 de novembre de 2023
De 18 a 19.30 h

Centre Cívic Santa Eugènia

Els espais no productius dins de l'hort sempre s'han menystingut, i s'han considerat com a espais perduts sense valor. Tanmateix, els marges no cultivats de l'hort i els espais de separació entre cultius tenen una gran importància, no només des del vessant ambiental, sinó també productiu: una gran biodiversitat dins de la finca, correctament fomentada, implica un augment de la pol·linització dels cultius, i una major activitat de la fauna "amiga", que controlen les plagues. L'objectiu del taller és aprendre petites actuacions que amb poc cost i temps, poden augmentar de forma important la producció de l'hort.

S'aplicaran els conceptes apressos en casos pràctics de les persones participants que portin una imatge del seu hort. 

Objectius

  • Conèixer els fonaments de la biodiversitat agrícola i la seva importància
  • Adquirir-ne els coneixements pràctics per a la seva posterior aplicació sobre casos reals de les persones que participin

Programa

18 a 18.10 h - Benvinguda
18.10 a 18.50 h - Base teòrica de la importància del manteniment de la biodiversitat
18.50 a 19.30 h - Aplicació pràctica dels conceptes tractats en un hort

Material del taller formatiu

Material 11/11/23 - La permacultura com a base d’un hort familiar o semiprofessional

Dissabte, 11 de novembre de 2023
De 9 a 11 h
Aula de Can Po Vell

La permacultura o agricultura permanent és el disseny i manteniment conscient d’espais agrícoles o hortícoles per assolir un equilibri positiu entre la producció i la sostenibilitat ambiental i de l’espai. És un model que busca reproduir els patrons i característiques dels ecosistemes naturals per fer l’espai de producció més harmònic, eficient, resilient i adaptable, ecològic i autònom. En aquesta sessió teòrica, s'aborda el concepte de permacultura, les seves bases i principis i els avantatges que representa envers la producció i l’entorn natural. Es mostraran representacions que serveixin d’exemple i referència.

Objectius

  • Conèixer el concepte de permacultura i les seves bases i principis.
  • Entendre la permacultura com a eina eficient per aconseguir un espai resilient, adaptable, productiu, eficient i sostenible.
  • Conèixer els avantatges de la permacultura en el disseny d’un hort familiar.

Programa

 9.00 a 9.15 h - Benvinguda
 9.15 a 9.30 h - Presentació dels participants i tallerista
 9.30 a 10.30 h - Presentació teòrica
10.30 a 11 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 11/11/23 - Taller pràctic sobre permacultura: dissenyem un hort des de zero

Dissabte, 11 de novembre de 2023
D'11.30 a 13.30 h
Hort demostratiu

La permacultura o agricultura permanent és el dsseny i manteniment conscient d’espais agrícoles o hortícoles per assolir un equilibri positiu entre la producció i la sostenibilitat ambiental i de l’espai. És un model que busca reproduir els patrons i característiques dels ecosistemes naturals per fer l’espai de producció més harmònic, eficient, resilient i adaptable, ecològic i autònom. En aquesta sessió pràctica, es visitarà un disseny de permacultura per poder valorar in situ els beneficis d’aquesta pràctica, els seus avantatges i complicacions i poder tenir un model de referència eficient.

Objectius

  • Conèixer i entendre la permacultura amb un model real i productiu
  • Obtenir informació i recursos en la implementació d’un disseny de permacultura a les hortes de Santa Eugènia

Programa

11.30 a 11.45 h - Benvinguda
11.45 a 12.00 h - Presentació dels participants i tallerista
12.00 a 13.00 h - Visita a un disseny de permacultura a les hortes de Santa Eugènia
13.00 a 13.30 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Vídeo

Material 21/10/23 - Introducció a l’horticultura 2: les verdures d’hivern i les seves necessitats

Dissabte, 21 d'octubre de 2023
De 9 a 11 h
Aula i Hort de Can Po Vell

Sessió informativa i pràctica que introdueix les principals verdures d’hivern que es poden sembrar i plantar en terres gironines. Aquest taller permet entendre i aplicar els calendaris de sembra i plantació del pagès, alhora que entendre quines són les necessitats específiques en el manteniment de les verdures d’hivern. Es divideix la sessió en una part inicial teòrica per ordenar i entendre l’etapa d’hivern i una posterior aplicació pràctica a l’hort per mostrar la metodologia adequada en la sembra o plantació de les verdures d’hivern.

Objectius

  • Treballar i entendre els calendaris de sembra i plantació.
  • Conèixer les verdures d’hivern i les seves necessitats en el creixement i la producció.
  • Conèixer i donar solucions a les problemàtiques que puguin sorgir a la producció de l'hivern.
  • Posar en pràctica a l’hort la metodologia anteriorment explicada.

Programa

    9.00 a 9.15 h - Benvinguda
    9.15 a 9.30 h - Presentació dels participants i tallerista
  9.30 a 10.00 h - Presentació teòrica
10.00 a 10.30 h - Part pràctica
10.30 a 11.00 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 21/10/23 - Hort urbà: què tenir i com cuidar-lo

Dissabte, 21 d'octubre de 2023
D'11.30 a 13.30 h
Aula i Hort de Can Po Vell

Els horts urbans cada dia són més presents en les nostres urbanitzacions. Passejant per pobles i ciutats es poden veure petits (i no tan petits) espais dedicats a l’horticultura al bell mig de les balconades, terrasses, patis o inclús a l’interior d’alguns habitatges. En una inicial explicació teòrica es valoren les diferents alternatives d’horts urbans que existeixen, què s’hi pot plantar i com s’hauria de cuidar. Posteriorment, es disposarà d’un petit hort urbà de mostra per posar en pràctica el comentat anteriorment i per resoldre dubtes dels hortolans i hortolanes. 

Objectius

  • Donar a conèixer els horts urbans com a una alternativa real de producció en zones urbanes.
  • Oferir alternatives d’horts urbans per diferents tipus d’espais i recursos disponibles.
  • Mostrar què podem plantar a un hort urbà i com tenir-ne cura. 
  • Ensenyar un exemple d’hort urbà construir prèviament per comentar i solucionar dubtes.

Programa

11.30 a 11.45 h - Benvinguda
11.45 a 12.00 h - Presentació dels participants i tallerista
12.00 a 12.30 h - Presentació teòrica
12.30 a 13.00 h - Posada en pràctica
13.00 a 13.30 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 18/10/23 - Troballes de varietats hortícoles tradicionals en la prospecció de les Hortes de Santa Eugènia

Dimecres, 18 d'octubre de 2023
De 18 a 19.30 h
Aula de Can Po Vell

Tot i la importància de les Hortes de Santa Eugènia, els cultius hortícoles que s’hi porten a terme són relativament poc coneguts. En la prospecció efectuada aquest any, s’ha pogut conèixer de primera mà les espècies hortícoles i les varietats tradicionals que s’hi cultiven. S’han trobat varietats que es porten cultivant a les Hortes ininterrompudament des de fa generacions. Això té un gran valor agrícola, ambiental i cultural que convé divulgar i no deixar perdre. L’objectiu de la jornada és exposar aquestes troballes: descripció de la tipologia d’espècies existents, varietats tradicionals trobades, i també noves varietats presents a les Hortes en fase de naturalització.

Objectius

  • Conèixer el projecte i la feina feta de recerca de varietats locals de les Hortes de Santa Eugènia i els seus resultats actuals. 
  • Conèixer les principals espècies i varietats tradicionals presents a les Hortes, incloent-hi varietats antigues implantades a les Hortes des de fa generacions.

Programa

18.00 a 18.10 h - Benvinguda
18.10 a 18.25 h - Presentació del projecte.
18.25 a 19.30 h - Explicació de la prospecció: varietats trobades i possibilitats d’obtenció de llavors.

Material del taller formatiu

Material 07/10/23 - Introducció teòrica dels empelts d'ullet

Dissabte, 7 d'octubre de 2023
De 9 a 11 h
Aula de Can Po Vell

L'empelt és una tècnica ancestral de reproducció de plantes. Amb ella es permet multiplicar varietats d'arbres fruiters, conservant el seu genotip, la qual cosa es coneix com a reproducció asexual. A diferència de l'esqueix que no funciona bé en la majoria d'espècies fruiteres, l'empelt permet reproduir fruiters sobre portaempelts. En aquesta aproximació teòrica, s'abordarà l'empelt d'ullet o d'escudet dorment com a tècnica de reproducció asexual, la diferència entre reproducció sexual i vegetativa, les dates i condicions òptimes perquè tingui èxit, la fisiologia de la connexió entre empelt i portaempelt i la compatibilitat entre espècies fruiteres centrant-nos en les de pinyol.

Objectius

  • Saber diferenciar reproducció sexual o per llavor de la reproducció asexual o vegetativa.
  • Conèixer la tècnica de l'empelt com a mètode de propagació de fruiters.
  • Entendre la unió entre portaempelt i empelt.
  • Aprendre el marc teòric de la tècnica de l'empelt d'ullet o d'escudet dorment.
  • Adonar-se de les condicions ambientals òptimes per realitzar l'empelt d'ullet o d'escudet dorment.

Programa

   9.00 a 9.15 h - Benvinguda 
   9.15 a 9.30 h - Presentació dels participants i tallerista
  9.30 a 10.30 h - Presentació teòrica
10.30 a 11.00 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Material 07/10/23 - Taller pràctic d'empelts d'ullet

Dissabte, 7 d'octubre de 2023
D'11.30 a 13.45 h
Exterior de Can Po Vell

L'empelt és una tècnica ancestral de reproducció de plantes. Amb ella es permet multiplicar varietats d'arbres fruiters, conservant el seu genotip, la qual cosa es coneix com a reproducció asexual. A diferència de l'esqueix que no funciona bé en la majoria d'espècies fruiteres, l'empelt permet reproduir fruiters sobre portaempelts. En aquest taller pràctic, es practicarà la tècnica de l'empelt d'ullet o d'escudet dorment com a tècnica de reproducció asexual, distingirem i aprendrem a fer servir les eines com són la navalla d’empeltar i la cinta i s’aconsellarà sobre com gestionar l’arbre empeltat de cara a l’any següent.

Objectius

  • Saber diferenciar reproducció sexual o per llavor de la reproducció asexual o vegetativa.
  • Conèixer la tècnica de l'empelt com a mètode de propagació de fruiters.
  • Entendre la unió entre portaempelt i empelt.
  • Esdevenir hàbil a l’hora de fer servir la navalla i d’embolicar.
  • Practica la tècnica d’empelt d'ullet o d'escudet dorment sobre un portaempelt.
  • Adonar-se de les condicions ambientals òptimes per realitzar l'empelt d'ullet o d'escudet dorment.
  • Aprendre la gestió de l’arbre empeltat en els mesos següents a l’empelt.

Programa

11.30 a 11.45 h - Benvinguda
11.45 a 12.00 h - Presentació dels participants i tallerista
12.00 a 13.15 h - Pràctica de l’empelt d’ullet o d’escudet dorment.
13.15 a 13.45 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Vídeo

Material 04/10/23 - Taller pràctic de selecció, manipulació, tractament i conservació de llavors

Dimecres, 4 d'octubre de 2023
De 18 a 20 h
Aula de Can Po Vell

La sobirania de les llavors és un factor crucial per la supervivència de les diverses varietats locals. La biodiversitat cultivada ha patit una forta davallada des de la revolució verda, ja que s’ha reduït el nombre de varietats comercialitzades, prioritzant les més atractives pel consumidor i productives. Per tal de reproduir la planta, moltes persones hortolanes opten per a comprar planter, però aquest fet limita molt la varietat a plantar. És en aquest context que en aquest taller teòric i pràctic s’abordarà el procés de selecció, manipulació, tractament i conservació de diversos tipus de llavor, centrant-nos en les hortalisses més comunes a les Hortes de Santa Eugènia. 

Objectius

  • Conèixer el projecte i la feina feta de recerca de varietats locals de les Hortes de Santa Eugènia i els seus resultats actuals. 
  • Conèixer els principals tipus de llavor i les seves parts.
  • Aprendre a seleccionar, manipular i tractar les llavors, així com mètodes de conservació.

Programa

18.00 a 18.15 h - Benvinguda i presentació 
18.15 a 18.30 h - Presentació teòrica del projecte i resultats actuals
18.30 a 19.00 h - Presentació teòrica llavors i el seu maneig
19.00 a 19.50 h - Taller pràctic de selecció, manipulació, tractament i conservació de llavors
19.50 a 20.00 h - Cloenda

Material del taller formatiu

Material 30/09/23 - Introducció a l’horticultura 1: posem les bases i expliquem el cicle d’un hort

Dissabte, 30 de setembre de 2023
De 10 a 12 h
Aula de Can Po Vell

La sessió d’Introducció a l’horticultura 1 és un primer contacte al món de l’horticultura. Una sessió que presenta les bases i conceptes més significatius d’aquesta pràctica, es donen a conèixer els elements i condicionants que s’han de tenir en compte a l’hora de desenvolupar un hort i s’explica el cicle d’un hort per aquells que s’inicien en la pràctica. És una sessió per a totes aquelles persones que hagin començat o vulguin començar a treballar un hort, tant si és urbà com al camp, i vulguin resoldre els seus dubtes i qüestions. 

Objectius

  • Motivar la pràctica de l’horticultura a la població.
  • Entendre el cicle d’un hort i el seu funcionament i necessitats.
  • Explicar com preparar la terra i el substrat per a la sembra o plantació.
  • Mostrar diferents maneres d’elaborar un hort segons l’espai i/o recursos disponibles.
  • Resoldre dubtes i qüestions a les hortolanes i hortolans en iniciació.

Programa

10.00 a 10.15 h - Benvinguda
10.15 a 10.30 h - Presentació dels participants i tallerista
10.30 a 11.30 h - Presentació teòrica
11.30 a 12.00 h - Debat, dubtes, precs i preguntes

Material del taller formatiu

Text peu pàgina logos | Menja't Girona


Projecte finançat pel Pla de recuperació, transformació i resiliència – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.