Plan de sostenibilitat turística. Menja't Girona

Menja't Girona
Pla de sostenibilitat turística en destinació

Ruta de navegació

Eix 4. Competitivitat | Menja't Girona

Eix 4. Competitivitat

Actuació 15. Implementació del producte turístic

L’actuació d'implementació del producte turístic “Menja’t Girona” es basa en la creació d’un nou producte turístic sostenible, responsable i desestacionalitzador a partir dels següents recursos tangibles i intangibles de la ciutat: patrimoni hortícola, productes gastronòmics Km0, comerços, restauradors locals i entorn natural.

Dades bàsiques
Objectius
  • Dinamitzar i reactivar l’economia local.
  • Descongestionar les zones més turístiques de Girona.
  • Posar en valor el patrimoni natural.
  • Incrementar competitivitat.
  • Millorar la sostenibilitat del destí.
Resultats previstos
  • Oferta turística diversificada de la ciutat i el seu atractiu de cares a l'atracció de visitants.
  • Pernoctacions a hotels i estances més llargues.
  • Desestacionalització de la temporada turística.
  • Incrementa del nivell de sostenibilitat del destí.
  • Valorització del producte local, la gastronomia Km0 i els establiments de restauració.
Vinculació a etiqueta climàtica/digitalEtiqueta climàtica 40% per la Comissió Europea en l'àmbit de la transició verda i sostenible
Pressupost total180.000,00 €
Cost Subvencionat NGEU148.760,33 €

Accions

AccióEstat
Nou producte turístic sostenible, responsable i desestacionalitzador "Menja't Girona"Finalitzat
Organització de tallers sobre patrimoni hortícolaFinalitzat
Creació de la marca de producte Km0Finalitzat
Creació de material promocionalFinalitzat
Jornades gastronòmiques productes Km0 amb productors i restauradors de la ciutatFinalitzat
Renovació de la zona d'exposició i venda directa de productes hortofrutícoles de proximitatNo iniciat
Creació de rutes guiades a l'entorn natural del Ter i a les zones de les HortesFinalitzat
Creació d'itineraris de descoberta de la naturalesaFinalitzat

Actuació 16. De l'hort al plat

MercaGirona és un dels centres més importants de la cadena d'abastament alimentari a la demarcació de Girona i pot ser un referent pel foment de l'economia circular en el camp alimentari. Amb la creació i consolidació de dinàmiques dirigides a l'aprofitament de fruites i verdures es pot reduir l'impacte ambiental i contribuir a la sostenibilitat alimentària

Dades bàsiques
Objectius
  • Promoció de l'economia circular a la cadena de valor del sector alimentari, minimitzant el malbaratament alimentari i optimitzant l'ús eficient dels recursos disponibles.
Vinculació a etiqueta climàtica/digital Etiqueta climàtica 40% per la Comissió Europea en l'àmbit de la transició verda i sostenible
Pressupost total 75.000,00 €
Cost Subvencionat NGEU 61.983,47 €

Accions

Acció Estat
Promoció de pràctiques sostenibles entre els venedors majoristes i detallistes Iniciat
Habilitació i instal·lació de punts de recollida alimentària selectiva per a la selecció i classificació dels productes No iniciat
Disseny d'una línia de productes alimentaris recuperats associada a la marca Menja't Girona No iniciat
Prova pilot d'aprofitament d'excedents alimentaris amb entitats socials locals No iniciat

Actuació 17. Posada en valor dels productes locals de qualitat

El consum conscient afavoreix la conservació del medi ambient i la igualtat social. Fomentar-ho entre la població i visitants de la ciutat ajuda a professionalitzar als productors locals i augmentar la qualitat dels productes que gestionen. L’actuació de posada en valor dels productes locals de qualitat es fonamenta en visibilitzar els productes locals per ajudar a posar en relació directa al consumidor amb el productor i augmentar els potencials i futurs consumidors.

Dades bàsiques
Objectius
  • Mantenir una producció alimentària de proximitat i de temporada que impliqui agricultors i consumidors.
  • Visibilitzar la qualitat i diversitat dels productes alimentaris de Girona.
  • Impulsar un espai de venda directa de producte de proximitat a MercaGirona.
Vinculació a etiqueta climàtica/digitalEtiqueta climàtica 40% per la Comissió Europea en l'àmbit de la transició verda i sostenible
Pressupost total60.000,00 €
Cost Subvencionat NGEU49.586,78 €

Accions

AccióEstat
Promoció de la zona dexposició i venda de producte de proximitat entre productors, comerços, restauradors, visitants i ciutadaniaNo iniciat

Actuació 18. Millora de la mobilitat urbana al barri de Santa Eugènia

L’accés a les Hortes s’efectua per dues portes d’entrada principalment, que es troben situades al Nord-oest i el Sud; la primera d'elles actualment ja disposa d’un accés per carril bici que connecta amb la vora del Ter i amb el nucli antic. L’actuació de millora de la mobilitat urbana al barri de Santa Eugènia se centra fonamentalment a la porta Sud, que correspon a l’antiga fàbrica Marfà, i pretén facilitar l’accés per mobilitat activa i sostenible des d'aquesta entrada. Aquesta obertura permetrà facilitar la connexió amb el barri de Sant Narcís, el qual es basa en un model urbanístic de ciutat jardí d'interès patrimonial, ambiental i arquitectònic.

Dades bàsiques
Objectius
  • Millorar l’accessibilitat de la ciutat per les persones visitants i per la ciutadania en general.
  • Posar en valor els recursos naturals.
  • Oferir un valor afegit com a destí i millorar la connexió amb un espai de potencial turístic.
Resultats previstos
  • Consolidació de Girona com a destí turístic inclusiu de referència.
  • Millora de la interconnexió entre recursos naturals i patrimonial.
  • Donar a conèixer els espais naturals que envolten la ciutat i diversificar l’oferta d’atractius i recursos turístics, reconduint els fluxos de visitants més enllà del centre històric.
Vinculació a etiqueta climàtica/digitalEtiqueta climàtica 100% per la Comissió Europea en l'àmbit de l'eficiència energètica
Pressupost total174.000,00 €
Cost Subvencionat NGEU143.801,65 €

Accions

AccióEstat
Crear connexió amb el barri de Sant NarcísIniciat

Actuació 19. Oficina turística per la implementació de l'estratègia turística sostenible de Girona

L’actuació de l'oficina turística per la implementació de l’estratègia turística sostenible de Girona es fonamenta en la creació d’una Oficina Tècnica de manera que els diferents Serveis Municipals implicats en el projecte (Turisme, Urbanisme i Activitats, Medi Ambient, etc.) puguin comptar amb un assessorament extern especialitzat per:

Dades bàsiques
Objectius
  • Disposar, en tot moment, d’una visió global del desenvolupament del projecte.
  • Executar accions correctives i de millora quan es detectin riscos.
  • Comptar amb un element de coordinació dels diferents agents implicats.
Resultats previstos
  • Gestió integral del pla.
  • Mitigació de riscos associats a les diferents actuacions a desenvolupar.
  • Interlocució a nivell intern (diferents àrees municipals) i extern (agents econòmic, socials, etc. implicats en el projecte).
  • Execució d'actuacions segons cronograma.
  • Establiment de les bases per la gestió turística del destí un cop finalitzat el pla.
Vinculació a etiqueta climàtica/digital -
Pressupost total 140.000,00 €
Cost Subvencionat NGEU 140.000,00 €

Accions

Acció Estat
Facilitar la integració i fomentar la col·laboració de tots els agents implicats. Vetllar pel compliment dels objectius, realitzant el seguiment i avaluació periòdic del pla Iniciat
Realitzar el seguiment de la gestió global del projecte, amb un sistema i eines de gestió avançada Iniciat
Dinamitzar reunions de treball amb diferents agents Iniciat
Actualitzar de manera continuada la planificació del projecte Iniciat

Text peu pàgina logos | Menja't Girona


Pla de recuperació, transformació i resiliència – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.