Header: PECT ICC

PECT ICC
PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i entorn territorial

PECT ICC

PECT ICC

Adreça:
El Modern
Carrer Nou del Teatre, 16
17004 - GIRONA

Telèfon:
972 010 251

Adreça electrònica:
ofa@ajgirona.cat 

Horari:
De dilluns a divendres
de 9 a 14 h

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El simposi virtual sobre el nou escenari cultural marcat per la COVID-19 tanca amb 521 inscrits 

Organitzat per l’Ajuntament de Girona, la trobada ha permès copsar que el sector ha d’afrontar la digitalització com una oportunitat per connectar amb els públics més enllà del context de la pandèmia.

El simposi virtual sobre el desenvolupament de públics en el nou escenari cultural marcat per la COVID-19, organitzat per l’Ajuntament de Girona en el marc del PECT Indústries Culturals i Creatives, es va celebrar el 20 i 21 d’octubre amb la participació de 521 inscrits. En la primera jornada es van connectar 266 usuaris únics amb una mitjana de participació d'entre 160 i 200 espectadors; i en la segona jornada es van connectar 207 usuaris únics amb una participació mitjans d’entre 90 i 150 espectadors.

L’objectiu del simposi era obrir un espai de debat entre operadors culturals, a partir d’aportacions d’especialistes i experts, per generar una reflexió estratègica sobre el mitjà i llarg termini a partir dels canvis estructurals que es poden projectar i per col·laborar a la legitimació social i a la reducció de les desigualtats d’accés i contribució a la cultura. Una de les conclusions a les quals es va arribar és que el sector cultural ha d’afrontar la digitalització com una oportunitat per connectar amb els públics més enllà del context de la pandèmia.

El simposi va comptar amb ponents de renom com el director del programa de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona, Lluís Bonet; la professora de la UOC i UIC, Elena Neira; el director general de la Fundación Montemadrid, José Guirao; la directora general de l’Institut Nacional de Belles Arts i Literatura de Mèxic, Lucina Jiménez; l’investigador de la UAB, Nicolás Barbieri; la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó; el CEO de Teknecultura, Ferran López; i l’assessor i coordinador artístic del Centro Dramático Nacional, Fernando Sánchez-Cabezudo.

Durant la primera jornada es van combinar entrevistes enregistrades prèviament amb debats en directe amb els ponents, que van respondre les preguntes que el públic assistent els formulava pel xat. A la segona jornada es van plantejar en directe quatre temes i, un cop presentats, es van establir quatre grups de debat paral·lels amb cada ponent per aprofundir en cadascuna de les qüestions plantejades. 

Una de les reflexions que va prendre força durant el simposi és que la hibridació de continguts presencials i digitals obre moltes oportunitats per ampliar i diversificar els públics de la cultura, així com per promoure la seva participació activa en la producció de continguts, en la presa de decisions i en la gestió de propostes.

Els experts i especialistes que van participar en l’esdeveniment destacaven l'entorn digital com un marc pel desplegament de projectes i continguts culturals més enllà de l'oci i l'entreteniment. Tanmateix, van aflorar grans reptes en l'àmbit de la digitalització: com fem emergir continguts locals en un mar digital de rellevància global? Com monetitzem i fem sostenibles aquests esforços? Com financem l'experimentació necessària per a trobar els formats idonis d'aquest nou context?

Els debats també es van centrar en reflexionar sobre com la cultura ha de recuperar legitimitat social. Es va apuntar que s’han de dissenyar noves polítiques públiques que vagin més enllà del consum cultural i que situïn a les persones, les comunitats i els col·lectius al centre de l'acció cultural.

Una altra perspectiva que va centrar el debat va ser la pobresa cultural i l'agreujament de la bretxa en els drets culturals. Es va arribar a la conclusió que urgeix una resposta decidida per fer front a les dificultats per a la participació cultural agreujades per la pandèmia mitjançant aquells espais democratitzadors, com l'educació pública, i d'aquells equipaments i espais culturals de proximitat de les comunitats.

Aquesta iniciativa forma part d’una de les actuacions previstes dins del PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial, projecte cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25 % per la Diputació de Girona.

Més informació
Tornar

Logos Generalitat + FEDER + Diputació de Girona

  • Unió Europea. Fons Europeu de Denvolupament Regional
  • Generalitat de Catalunya
  • Diputació de Girona
 

Text subvenció peu pàgina | PECT ICC

Acció desenvolupada en el marc del PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial. Un projecte liderat per l’Ajuntament de Girona, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i en un 25% per la Diputació de Girona.