Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2025

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament digitalitza i transcriu l’únic arxiu sonor conegut d’Alexandre Deulofeu

El material, recuperat d’una cinta de casset gràcies a la intel·ligència artificial, es pot consultar al web del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions del consistori

Dilluns 24/02/2025 - 11.26 h

Fotografia del dia de l’entrevista a Alexandre Deulofeu Torres a casa seva, al Mas Deulofeu de Figueres. S’hi veu el polític acompanyat de cinc homes, davant del portal de casa seva.

L’Ajuntament de Girona, a través del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), ha digitalitzat, catalogat i transcrit l’únic arxiu sonor conegut del filòsof, polític i historiador figuerenc Alexandre Deulofeu i Torres. El material, recuperat d’una cinta de casset amb l’ajuda d’eines d’intel·ligència artificial, es pot consultar al web del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions (SGDAP) del consistori.

En el casset s’hi pot escoltar la gravació sonora d’una entrevista de gairebé una hora realitzada a Alexandre Deulofeu i enregistrada per Josep Maria Benejam Bohigas, Sebastià Delclòs Sunyer “Pitruc” i Jordi Pla l'any 1975. S’hi sent la veu de Deulofeu parlant d’alguns dels temes cabdals del seu pensament, com el de la Matemàtica de la Història o el de l'origen català de l'art romànic.

Aquesta cinta de casset va ser trobada recentment per Delclòs a casa seva i portada pel fill de Josep Maria Benejam, Lluís Benejam, al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona. Ara, el material està disponible en línia perquè tothom qui ho vulgui el pugui consultar mitjançant un recurs web que aporta també informació de context sobre l’entrevista i informació tècnica sobre les intervencions que s’han fet al CRDI.

Per donar a conèixer la troballa, el passat dia 20 de febrer, a les 19 h, al Cercle Sport de Figueres, va tenir lloc un acte de presentació en el marc del 60è aniversari del Centre Excursionista Empordanès (CEE). En l’acte hi van participar el cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona, Lluís-Esteve Casellas; un dels autors de l’entrevista, Sebastià Delclòs “Pitruc”; la presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos, Anna Maria Puig, i l’historiador i net d’Alexandre Deulofeu, Juli Gutiérrez Deulofeu.

A l’entrevista, Deulofeu fa algunes prediccions basades en el seu model matemàtic de la Història segons el qual els imperis tenen cicles que duren aproximadament 550 anys. És conegut que algunes d’aquestes prediccions s'han acabat complint, com la dissolució de la Unió Soviètica o la de l'antiga Iugoslàvia, o la consolidació de la Xina com a gran potència mundial.  

Quant al nostre país, pronostica que “Catalunya serà un agent d'excepció dins de la Matemàtica de la Història", ja que “és la mare de la cultura europea”. Deulofeu fonamenta aquesta teoria en l'origen català de la cultura romànica i gòtica europea.  En l’entrevista, Deulofeu també parla de l'origen català-rossellonès de l'art romànic, i de com arriba a aquesta certesa a partir de diversos viatges realitzats per la Llombardia, França i el nord d'Espanya. 

Per al filòsof, la virtut de la matemàtica de la Història és que, si ja se sap quins són els que han de perdre, és millor acceptar-ho de forma pacífica que rebel·lar-se violentament contra el que és inevitable. Deulofeu creia que així el seu model històric afavoriria la pau mundial.

Tornar