Notícies
La Mercè acollirà la coproducció internacional L'últim viatge de Rudolf Nureyev, de Martí Peraferrer
L’obra tanca la trilogia de l’actor i dramaturg basada en les figures dels artistes Vincent Van Gogh, Tennessee Williams i Rudolf Nureyev. S’estrenarà a Catalunya els dies 7 i 8 d’octubre al Centre Cultural La Mercè.
El proper divendres i dissabte 7 i 8 d’octubre, el Centre Cultural La Mercè acollirà la coproducció internacional L’últim viatge de Rudolf Nureyev, creada, dirigida i interpretada per l’actor i dramaturg Martí Peraferrer, acompanyat dels ballarins Fernando Domínguez (Mèxic) i Màrius Gasau (Catalunya).
“Celebrar i agrair a Martí Peraferrer que ompli de cultura accessible i de qualitat l’escenari del Centre Cultural la Mercè”, assegura el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, perquè “la cultura és un element clau per a fomentar una ciutadania crítica, activa i cohesionada”. “Des de govern de Girona treballem per posar a disposició a artistes i creadors mecanismes i oportunitats per poder impulsar aquesta cultura accessible i de qualitat, amb l'objectiu que arribi a tots els col·lectius i a tots els barris de la ciutat”, conclou Ayats.
L’obra multidiscipinar tanca la trilogia més personal de Peraferrer, que l'ha portat per diversos escenaris de tots el món durant 15 anys. Vincent Van Gogh, Tennessee Williams i Rudolf Nureyev han sigut els artistes escollits. Tres artistes, cada un dins el seu àmbit, que van generar una gran obra amb un denominador comú: la desubicació i la incomprensió que van viure al llarg de la seva vida.
L’últim viatge de Rudolf Nureyev és una coproducció de la companyia gironina El Teatre Blau i el Festival Internacional FITSA, de la ciutat de Puebla, Mèxic. En aquest muntatge, Martí Peraferrer treballa dalt l'escenari amb Fernando Domínguez, un reconegut ballarí de dansa contemporània de la ciutat de Puebla, i hi incorpora el gironí Màrius Gasau, de 10 anys, estudiant de ballet a l’Escola Maribel Bover de Girona.
Durant la roda de premsa, Martí Peraferrer ha agraït poder tancar aquesta trilogia i projecte personal i ha destacat que “parteix de la necessitat d’experimentar i d’investigar quin és el motor de l’art, el qual he arribat a la conclusió que és el dolor, el dubte, les contradiccions i el patiment que es crea des de la incomprensió de l’artista, que no troba el seu espai en la societat”. L’actor i dramaturg afegeix “Quan aquest patiment, aquesta lluita amb un mateix, es canalitza a través de l’art, genera grans figures artístiques, com poden ser un pintor, un escriptor o, en aquest cas, un ballarí clàssic”.
Sinopsi
Viktor Petrovich és un anònim fotògraf oficial de l'agència TASS que treballa pel diari local de la ciutat d'UFA situada als Urals, a 1.300 quilòmetres a l'est de Moscou. El novembre de 1987 rep l'encàrrec d'acompanyar al mundialment reconegut ballarí rus i renovador de la dansa clàssica Rudolf Nureyev durant el permís de 48 hores que ha rebut de les més altes instàncies governamentals de França i Rússia, per entrar al seu país natal i visitar a la seva vella i malalta mare. Rudolf Nureyev té pendent a Rússia una condemna de 10 anys de presó a Sibèria, per culpa de la seva deserció a occident durant una visita del seu ballet a París ara ja fa més de trenta anys.
El fotògraf, que desconeix per complet qui és aquest tal Nureyev, compartirà i viurà al costat del genial ballarí, aquest emotiu últim viatge de Rudolf Nureyev a la seva estimada i enyorada Rússia. Una altra visió de la derrota, el fracàs i la tristesa que acompanyen moltes vegades a les grans figures mundials de l'art. I segurament és aquest fracàs íntim i devastador, el motor inicial i la força generadora dels grans "artistes" universals.
Fitxa artística:
Actor: Martí Peraferrer Vayreda
Ballarins: Fernando Domínguez (Mèxic) i Màrius Gasau (Catalunya)
Fitxa tècnica:
Il·luminació: Jordi Llongueras
Col·laboració: Guillem Brull de l'Escola de dansa Maribel Bover.Girona
Producció: Gemma Guerrero
Distribució: Stoptrick Teatre
Producció: Cia. Teatre Blau