Header: Acció Climàtica

Acció Climàtica

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona transformarà alguns fruits de l’arbrat urbà de la ciutat en productes alimentaris per sensibilitzar contra el malbaratament

Girona transformarà alguns fruits de l’arbrat urbà de la ciutat en productes alimentaris per sensibilitzar contra el malbaratament

Aquesta iniciativa forma part del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació Espigoladors i està inclosa dins del projecte Urban(eat)

Imatge de les oliveres de Mas Gri.

L’Ajuntament de Girona ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Espigoladors per aprofitar els fruits de l’arbrat urbà de la ciutat i evitar que s’acabin convertint en residus. D’aquesta manera, el consistori gironí se suma al projecte Urban(eat) impulsat per aquesta entitat sense ànim de lucre que, a part de promoure noves formes d’aprofitament alimentari als pobles i ciutats a partir de l’aprofitament dels fruits de l’arbrat urbà, també busca la participació ciutadana en la seva recol·lecció i transformació promovent la inclusió social i la sobirania alimentària.

La sensibilització de la ciutadania en la lluita contra el malbaratament alimentari és una de les nostres prioritats perquè és un fenomen invisible molt important. Amb aquest conveni que iniciarem ara amb Espigoladors fem un pas endavant per visibilitzar que el malbaratament alimentari es pot combatre amb petites accions i que des de l’àmbit local es pot ajudar a millorar l'aprofitament alimentari”, ha destacat el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot Cantalosella.

L’entitat organitzarà espigolades urbanes a diferents espais de la ciutat, com el castell de Montjuïc i el Polígon Mas Gri, entre altres zones. Aquesta activitat es farà mobilitzant el voluntariat de la zona, sota el guiatge de persones expertes i amb material que aportarà la Fundació. Aquests fruits recol·lectats seran transformats en productes alimentaris com melmelades i olis d’oliva en els obradors de l’entitat i seran utilitzats per fer donacions socials i per a actes i esdeveniments institucionals amb la finalitat de sensibilitzar el públic sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari.

També es portaran a terme activitats de sensibilització ciutadana, com xerrades o tallers de cuina d’aprofitament, en espais municipals, i, a més, a principis de l’any 2026 s’instal·larà una exposició itinerant sobre el malbaratament alimentari a l’entrada de l’Ajuntament.

Està previst que les espigolades comencin a la primavera que és quan floreixen els primers fruiters. La resta d’activitats es programaran al llarg de l’any.

Tornar