Header: La Caseta. Serveis Educatius

La Caseta. Serveis Educatius

Ruta de navegació

Recursos educatius | La Caseta

Recursos educatius 2023-2024

El programa de Recursos Educatius, gestionat pel servei municipal La Caseta-Serveis Educatius, és una concreció de la voluntat de la ciutat de Girona com a Ciutat Educadora i, per tant, en la idea de la corresponsabilitat social en l'Educació. La ciutat és una font d'educació per ella mateixa, filosofia que segueix la Carta de Ciutats Educadores. 


Algunes activitats estan subvencionades per la Diputació de Girona, en el marc del Programa pedagògic INDIKA

Proxy Portlet

Tecnologia per a adolescents a la Catosfera

Referència138 (codi 1531)
Nivell
  • ESO (segon cicle)
  • ESPO
Temàtica
  • Tecnologies de la informació i la comunicació
  • Educació digital
  • Innovació i creativitat

La proposta de la Catosfera per a la comunitat educativa és la Catosfera.edu, que enguany proposa programació per a dos matins:

Dijous 19 d'octubre de 2023

  •  11:30 - 12:30 h: Taller: L'expert/a digital

Els adolescents i joves són grans actius digitals, i activitat està pensada per anar més enllà dels conceptes que els joves coneixen de primera mà. Per exemple, el món dels dominis d’Internet, la ciberseguretat o els allotjaments. Tot plegat, a través d’una activitat participativa dirigida pel youtuber català Albert Roig. La plataforma Kahoot serà la base de l’activitat, i la plataforma a través de la qual els joves respondran a les preguntes a través del mòbil.

Pel que fa al desenvolupament de l’activitat, en primer lloc, es mostrarà un vídeo d’ell, com si estigués fent l’activitat de manera telemàtica i, després, a mode sorprès, apareixerà a l’auditori de manera presencial fent una mica de teatre.

En finalitzar el Kahoot es facilitaran 3 premis als 3 finalistes millor classificats.

A càrrec de: Albert Roig, creador de contingut en català a la xarxa i col·laborador de la Fundació.cat.

  • 13-14 h: El procés de creació d’un videojoc: des del disseny fins al so

Amb l'objectiu de transmetre el coneixement de l’entorn i ecosistema digital i de lleure electrònic en català enguany es proposa als estudiants participar d’una xerrada —que combinarà explicació i una part pràctica— on es diuen totes les parts del procés de creació d’un videojoc. L’objectiu és que els estudiants coneguin totes les especialitats necessàries per a construir un projecte de tal envergadura com és un videojoc i, a la vegada, despertar interès per a totes aquestes professions sovint desconegudes, però que són necessàries i tenen una forta demanda laboral.

A càrrec de: Per concretar. Seran representants d’empreses de videojocs.

Divendres 20 d'octubre de 2023

  •  11:30 - 12:30 h: Taller pràctic sobre intel·ligència artificial

Cada cop sentim més a parlar de la intel·ligència artificial, i en veiem més aplicacions. La intel·ligència artificial és una part de la informàtica, dedicada al desenvolupament d'algorismes que permet a una màquina prendre decisions intel·ligents o, si més no, comportar-se com si tingués una intel·ligència semblant a la humana.

Aquest taller té per objectiu construir peces creatives a partir de la intel·ligència artificial i fer participar en tots els i les estudiants d’aquest procés creatiu, utilitzant eines que tenen a l’abast a través del telèfon mòbil. Un experiment molt entretingut, divertit i que permetrà adquirir coneixement molt útil.

A càrrec de: 

Un equip de tecnòlegs, músics, professors i experts en comunicació audiovisual ha dissenyat una sessió i un taller per a aprendre música i computació alhora en un entorn col·laboratiu.

- Josep M. Ganyet, enginyer informàtic, empresari director de Mortensen, professor a la UPF i col·laborador a RAC1

- Quico Domingo, consultor IT, soci de Mortensen i col·laborador a VIAempresa

  •  13 - 14 h: Retransmissió en directe del programa Popap de Catalunya Ràdio presentat per Mariola Dinarès

"Popap", amb Mariola Dinarès, no és només una hora de ràdio als migdies. És un programa que explica les tendències d'aquest món canviant. Ens capbussem a la xarxa per descobrir les tendències que s'imposaran i ens avancem als nous hàbits digitals. És una crònica permanent dels mems, els virals, les converses, els temes del moment i els debats que compartim a la xarxa. 

Els continguts es poden seguir i tenen vida pròpia als diferents canals de comunicació que tots fem servir avui en dia: des de les xarxes socials Twitter, Facebook, Instagram, Spotify, TikTok passant per YouTube i, especialment, al web catradio.cat. 

#creativitat, #educació, #psicologia, #gastronomia, #música, #cinema, #cultura, #salut, #emprenedoria, #moda, #consum, #disseny, #publicitat, #comunicació són temes que ens interessen. Busquem les influències i cacem les tendències. I els oients també són prescriptors imprescindibles! És un programa de consum col·laboratiu que convoca els oients a “la consulta anònima de dos quarts” per poder elaborar cada dia un treball de camp.

Equip del programa:

Direcció i presentació: Mariola Dinarès (@HolaMariola)

Guions i viralització a xarxes: Sílvia Creus, Marisa Gil i Marta Cristià

Producció: Sandra Novillo

Realització tècnica: Mariví Pérez

Coordinació de xarxes i estratègia digital: Roc Massaguer

Música i assessorament: Joan Arenyes

Amb aquesta activitat es volen treballar els coneixements digitals bàsics, les tendències tecnològiques, la relació dels alumnes amb el món d'Internet.

Objectius

  • Adquirir nous coneixements del món digital jugant.
  • Empoderar digitalment els i les joves.
  • Demostrar que la intel·ligència artificial ha vingut per quedar-se. Que pot ser molt útil si la sabem emprar correctament.
  • Divertir-se aprenent sobre tendències digitals

A qui s'adreça: 2n cicle d'Educació Secundària Obligatòria i educació secundària postobligatòria dels centres de la ciutat de Girona

Calendari: Dijous 19 d’octubre i divendres 20 d’octubre de 2023

Durada aproximada: d'11.30h a 12.30 h / pausa / de 13 h a 14 h

Nombre d'alumnes per grup: grup/classe

Condicions: Activitat amb límit de grups adreçada a centres educatius de la ciutat de Girona

Lloc: Auditori Josep Irla, Plaça Pompeu Fabra, 1, 17002 Girona

Preu: Gratuït

Inscripcions: Cal inscriure's amb 30 dies d'antelació. Tel. 608 837 014 - info@catosfera.cat

Més informació: Associació Catosfera. Tel: 608 837 014 - info@catosfera.cat - www.catosfera.cat

Disponibilitat
SetOctNovDesGenFebrMarçAbrMaigJunyJulAg

Ho organitza: Associació Catosfera. Col·labora Catalunya Ràdio, Fundació.cat, Gamesports Lleida, Mortense i Ajuntament de Girona