Header: La Caseta. Serveis Educatius

La Caseta. Serveis Educatius

Ruta de navegació

Recursos educatius | La Caseta

Recursos educatius 2023-2024

El programa de Recursos Educatius, gestionat pel servei municipal La Caseta-Serveis Educatius, és una concreció de la voluntat de la ciutat de Girona com a Ciutat Educadora i, per tant, en la idea de la corresponsabilitat social en l'Educació. La ciutat és una font d'educació per ella mateixa, filosofia que segueix la Carta de Ciutats Educadores. 


Algunes activitats estan subvencionades per la Diputació de Girona, en el marc del Programa pedagògic INDIKA

Proxy Portlet

Llegendes de Girona versió 4.0: canviem el relat

Referència145 (codi 1342)
Nivell
  • Primària (cicle mitjà)
  • Primària (cicle superior)
Temàtica
  • Coneixement de la ciutat
  • Educació per la igualtat de gènere
  • Història i art

Les llegendes i els contes són recursos didàctics molt valuosos plens d’històries que ens remeten a un context històric concret, però també reflecteixen valors i estereotips, normalitzant models desiguals per als nens i nenes. Evidentment que la cultura popular té un paper important en el coneixement de la nostra història, però també aporta models d’identificació i de projecció diferents per a nens i nenes que no es corresponen amb la idea d’igualtat que tenim en la societat actual. Per això, volem convidar els infants a analitzar de forma lúdica la presència d’estereotips de gènere en contes i llegendes i implicar-los a reescriure una versió paral·lela, la 4,0. Per poder fer aquesta transformació, els donarem eines per detectar estereotips i, a la vegada, coneixeran personatges històrics que han tingut un paper a la ciutat de Girona de la mà d’historiadors i historiadores que els han documentat i estudiat i podran esdevenir una font d’inspiració per crear nous relats. Hi haurà una exposició itinerant de coeducació i prevenció de violències masclistes que acompanyaran els tallers. Per a la realització de l'activitat es disposa de material didàctic digital per treballar abans i després de l'activitat que es pot sol·licitar a La Caseta: caseta@ajgirona.cat.

Amb aquesta activitat es volen treballar els valors de la igualtat de gènere, coeducació, valorar i estimar el patrimoni cultural de Girona.

Objectius

  • Descobrir, investigar, detectar i transformar.
  • DESCOBRIR eines per aprendre a DETECTAR els estereotips de gènere de les llegendes i com es reflecteix en la nostra vida quotidiana.
  • INVESTIGAR els papers diferenciats que s’assignen als personatges masculins i femenins i analitzar si sobre aquests se'n construeixen desigualtats.
  • REFLEXIONAR sobre com ens poden influenciar aquests referents i històries i valorar com si els contes, les joguines i els referents que promouen actituds i comportaments de cooperació, d’amistat, de respecte, de relacions d’igualtat. Veure que és possible reescriure històries amb nous referents que trenquin estereotips i promoguin relacions equitatives entre els sexes.
  • Motivar a la mainada de Girona a conèixer i TRANSFORMAR les llegendes de la nostra ciutat, incorporant valors d'igualtat.

A qui s'adreça: Cicles mitjà i superior d'educació primària dels centres educatius de la ciutat de Girona

Calendari: Durant tot l'any

Durada aproximada: Dues sessions d'una hora

Nombre d'alumnes per grup: Grup/classe

Condicions: Aquest recurs és l’inici d’un projecte de ciutat. Un cop s'hagin fet les dues sessions a l’aula, es demanarà a les escoles si volen participar amb l’alumnat a transformar les llegendes. No es tracta d’eliminar les actuals, perquè formen part de la nostra història i de la ciutat, sinó proposar una versió 4.0. Amb nous relats i personatges.

Lloc: A l'aula

Preu: Gratuït

Sol·licituds: Aneu a Sol·licituds de la web de La Caseta-Serveis Educatius i ompliu les dades referents a l'activitat sol·licitada abans del 24 de setembre. Posteriorment, el centre rebrà la resposta de l'Ajuntament confirmant la seva acceptació a l'activitat.
Tot seguit, caldrà concertar el taller a : igualtatigenere@ajgirona.cat

Més informació: Ajuntament de Girona – Equip de Polítiques de Gènere i LGTBI+ Tel. 972 419 416. igualtatigenere@ajgirona.cat - www.girona.cat/igualtat

Disponibilitat
SetOctNovDesGenFebrMarçAbrMaigJunyJulAg

Ho organitza: Ajuntament de Girona - Equip de Polítiques de Gènere i LGTBI+ de l'Àrea de Drets Socials i Cooperació