Header: Bòlit

Bòlit
Centre d'Art Contemporani. Girona

Bòlit. Centre d'Art Contemporani. Girona (fitxa + presentació)

Bòlit, Centre d'Art Contemporani

Dades de contacte:
Plaça del Pou Rodó, 7-9
17004 GIRONA
+ 34 972 427 627
bolit@ajgirona.cat

Horari:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabtes: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius: 11 a 14 h

Xarxes: Bòlit

Fitxa - Bòlit_StNicolau

Bòlit_StNicolau

Dades de contacte:
Plaça de Santa Llúcia, 1
17007 GIRONA

Horari d'obertura:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabte: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenge i festius: 11 a 14 h     

Fitxa - Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Dades de contacte:
Rambla de la Llibertat, 1
17004 GIRONA

Horari d'obertura:
De dilluns a divendres de 9 a 20 h
Dissabtes de 9 a 14 h i de 15 a 19 h
Diumenges i festius de 9 a 14 h

Ruta de navegació

Residència Girona Creativa 2014 | Bòlit

Bòlit Residència Girona Creativa 2014

Residència David Crespo (Novembre 2014)

Finalista de la modalitat: projectes creatius, de recerca o d'investigació en arts visuals (projecte de lliure elecció).

Projecte "Pentatló"

El Pentatló és una disciplina que es va originar als Jocs Olímpics de l'antiguitat. Combinació de cinc proves (lluita, cursa, salt de longitud, llançament de disc i javelina), en el moment de més gran apogeu de l'Antiga Grècia era la disciplina que liderava els dits jocs.

Partint d'aquesta base el projecte va consistir en un treball de camp realitzat a Grècia a principis de 2014, en ell es varen buscar exemples d'oci presents en la societat, essent els seleccionats el backgammon, el bàsquet, el tenis, el ciclisme i la pesca.

L'estada de David Crespo (León, 1984) al Bòlit servirà per al desenvolupament de cinc peces basades en els exemples d'oci trobats. Partint d'elements bàsics de cadascuna de les disciplines i creant formes que plantegin un nou ordre competitiu, fent referència a les disciplines històriques del Pentatló Antic, i a la vegada a accions presents en el context actual grec de crisi.

Prenent el joc com a excusa per parlar de la relació d'allò social amb aquest territori. En el context estudiat sorgeixen nombroses pràctiques relacionades amb l'oci en diferents formes, les quals es creuen amb d'altres accions que donen com a resultat una estructura única per a investigar i repensar la relació d'allò social, allò polític, el context i les interaccions que s'hi produeixen a partir de l'acte lúdic.

Residència Andrés Siri (octubre 2014)

Guanyador de la modalitat: Producció i creació d'un projecte en vídeo que suposi una lectura artística contemporània del patrimoni cultural de la ciutat de Girona.

Projecte "Parpelleig"

L'observació detallada i sorprenent de l'usual, el qüestionament del que sembla inqüestionable, són els elements que tracten de veure la realitat amb ulls de nouvingut.

"el que ocorre cada dia i torna cada dia, el trivial, l'evident, el comú, l'ordinari, l'infraordinari, el soroll de fons, l'habitual, com adonar d'això, com interrogar-ho, com descriure-ho?"

Georges Perec- l'infraordinari

L'ombra és la presència del temps, el seu pas irremeiable sobre tots els elements visibles a la llum.

Edificis, persones, carrers, places i escales formen part de la ciutat que habitem. Els murs, sostres i paviments són les superfícies on es fan visibles el registre momentani d'aquest continu canvi - les ombres. Amb elles, la percepció de la ciutat també canvia. Però som conscients de quant?

La fotografia seriada ens permet visualitzar el moviment a partir d'un punt fix d'observació.

La seqüència de les fotografies i dibuixos ensenyaran el pas del temps a través de les ombres. El moviment continu del vídeo a partir d'imatges estàtiques donen com resultat una textura irregular i sensible: el més semblant a obrir i tancar ràpidament els ulls: PARPELLEJAR i entreveure les llums i ombres del món.

Beca Residència VideoMapping (agost 2014)

L'Ajuntament de Girona, a través del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona va portar a terme un procés de selecció per escollir un artista visual per desenvolupar una obra que formarà part de la programació del Festival Internacional de Mapping de Girona 2015.

L'objectiu de la convocatòria és desenvolupar projectes artístics en residència a l'espai del Bòlit Residència Girona Creativa i promoure la producció i creació contemporània a la ciutat.

El jurat va seleccionar la proposta presentada per Teresa Martín (Madrid, 1971) i Carmen Platero (Vigo, 1976), titulada "Aigües". Aquest projecte vol posar de relleu la relació entre l'aigua i la dona des de la història i el ritual.

A través d'un procés col·laboratiu els participants en les diferents activitats programades reflexionaran sobre la vinculació entre l'aigua que recorre la ciutat i els espais públics i compartits.

La memòria que travessa espais a través de l'aigua com en els Banys Àrabs, utilitzats per monges caputxines com a bugaderia; el micvé com espai ritual de la intimitat femenina; els espais de socialització que són fonts i places; l'aigua de la "dona d'aigua" de la mitologia catalana o els capitells amb motius de sirenes al claustre del monestir de Sant Pere de Galligans, entre d'altres, obrirà un nou diàleg amb la ciutadania.

El dia 30 a les 16.30 h les artistes presentaran el projecte en el marc de les Jornades tècniques del FIMG que se celebraran al Centre Cultural la Mercè.


Bòlit Residència Girona Creativa
Projecte de residència creativa: Teresa Martín i Carmen Platero

Presentació pública dimecres 30 de juliol de 2014, a les 16.30 h
Al Centre Cultural la Mercè
Entrada lliure
Presentació en el marc de les Jornades Tècniques del Festival Internacional de Mapping de Girona

Aigües 
Projecte de Carmen Platero i Teresa Martín
El 31 de juliol, 1 i 2 d'agost de 2015, de 22.30 a 01.00 h
Plaça Lledoners, Banys Àrabs i Micvé del Museu d'Història dels Jueus

El projecte Aigües també es pot veure a l'exposició "Solatge" al Bòlit_LaRambla fins al 23 d'agost.

El 2014 Teresa Martín i Carmen Platero van guanyar la beca de videomapping del programa de residències, amb aquest projecte sobre la vinculació entre l'aigua i la dona des de la història i el ritual. Realitzat amb participació ciutadana amb la voluntat de generar una reflexió sobre l'aigua, que recorre la ciutat, i la seva relació amb la gent en els espais compartits, el procés creatiu s'ha desenvolupat en indrets com els Banys Àrabs o la plaça dels Lledoners.

Més informació del projecte aquí.

Projecte de residència creativa: Tomás Pizá (juliol 2014)

El projecte de Tomás Pizá (Mallorca, 1983) s'emmarca en una investigació més àmplia denominada "Arc Mediterrani" que té com a finalitat crear un arxiu d'imatges derivades del turisme que permeti generar un paisatge general de l'arc mediterrani occidental.

Aprofitant l'estada a Girona s'ha procedit a la producció de l'arxiu corresponent al tram que va de Blanes a Portbou, basat en la recol·lecció de postals, la seva classificació i l'estudi de les tipologies.

Durant molts segles el paisatge mediterrani s'ha anat modelant en funció del sistema econòmic de subsistència rural. Aquest mitjà de producció autàrquic va passar entre les dècades dels cinquanta i els seixanta de l'entorn rural a l'explotació massiva de la costa. Els nous mitjans de producció, basats en l'oci, varen connectar el Mediterrani a un entorn global, però mantenint els trets característics del seu passat rural com un dels seus elements característics i són aquests trets els que varen començar un procés d'alienació per tal de satisfer les lleis del mercat.

L'objecte de l'estudi, doncs, és entendre millor quines són les regles que regeixen la imatge derivada del turisme, entenent-la com a objecte "hiperconstruit".

Aquesta residència ha tingut lloc gràcies al conveni amb Addaya Centre d'Art Contemporani, coproductor de l'exposició "Corrent continu. Lectures de paisatges", que es pot veure aquests dies al Bòlit_StNicolau i en la qual participa Tomás Pizá.


Projectes de residència creativa: Tomás Pizá (Bòlit) + Christina Schultz i Daniel Canet (Nau Côclea)
Presentació pública dimarts 15 de juliol de 2014, a les 18 h
Al Bòlit_StNicolau
Entrada lliure

El projecte Bòlit Residència Girona Creativa connecta amb el territori i col·labora amb Nau Côclea, Centre de Creació Contemporània de Camallera, per la difusió dels respectius espais i artistes en residència mentre es treballa conjuntament la creació d'una xarxa d'espais de residències creatives de les comarques de Girona. Fruit d'aquesta col·laboració sorgeix aquesta presentació conjunta on es donarà a conèixer el treball que està portant a terme Tomás Pizá, resident al Bòlit i el del tandem Schultz i Canet residents en l'espai de Camallera.

Christina Schultz (Múnic, 1972) i Daniel Canet (Barcelona, 1975) presentaran "Do nothing", una investigació personal sobre el concepte de la productivitat, tal i com s'entén en la societat contemporània, així com la relació entre motivació i objectiu. Partint de la premissa que "sense fer res, fas", els artistes han esbossat un pla que, un cop dissenyat i portat a la pràctica els ha de permetre ser actius en activitats que impliquin el "no fer", i també, en aquelles de "fer" com a preparatiu o potenciadores de les primeres.

I llancen una pregunta: és possible un canvi que habiliti el nivell de consciència propici a cercar una motivació vital més autèntica, i no una il·lusió col·lectiva basada en la productivitat?

Projecte de residència creativa: Andrés Senra (juny 2014)

El projecte en el qual treballa Andrés Senra (Brasil, 1968) proposa un diàleg amb l'entorn urbà, social i arquitectònic des de la particular perspectiva d'un artista en residència, algú que se situa en el fràgil equilibri entre un habitant de la ciutat per un curt període de temps i el viatger ocasional.

L'artista investiga la percepció de la ciutat com a espai mental amb el seu potencial per a construir una memòria que es troba fragmentada, la relació de l'arquitectura i el paisatge amb el cos i la deriva d'un flanêur contemporani en una ciutat que ha entrat a formar part del fenomen creixent del turisme globalitzat.

Aquesta deriva li permet treballar en la producció d'un vídeo que presenta un mapa emocional en relació amb icones, símbols i llocs geogràfics, fet des de la poètica, la fotografia i la performance.

Aquesta residència ha tingut lloc gràcies al conveni amb Addaya Centre d'Art Contemporani, coproductor de l'exposició "Corrent continu. Lectures de paisatges", que es pot veure aquests dies al Bòlit_StNicolau i en la qual participa Andrés Senra.


Bòlit Residència Girona
Creativa Projecte de residència creativa: Andrés Senra
Presentació pública dijous 26 de juny de 2014, a les 18 h
Al Bòlit_StNicolau
Entrada lliure