Header: Llengua catalana

Llengua catalana

Ruta de navegació

Vocabulari de Fires | Llengua catalana

Vocabulari de Fires

Les Fires mot a mot

El Vocabulari de Fires és un recull de paraules i expressions que solem utilitzar durant les Fires de Sant Narcís. Hi trobareu les definicions d’actes, activitats i imatgeria festiva propis de la festa major de Girona, també les de mots d’ús comú en qualsevol altra fira o festa local.

Se us acut algun mot que només utilitzem per Fires? Quina paraula feu servir: firaire o firataire? Sabeu els noms dels gegants i les gegantes de Girona? Diuen que per Fires plouen mosques i capgrossos?

Amb aquest recull de paraules i expressions fareu vostres, més que mai, les Fires mot a mot...
Fires en català

Proxy Portlet

Accés alfabètic
Accés temàtic
 • xopet

  m.

  Traguet d'una beguda alcohòlica, especialment licor, servida en un gotet. També s'utilitzen les denominacions didalet, tap, gotet, copeta o colp.

  Font: Termcat

 • xufla

  f.

  Tubercle comestible de la xuflera, ovoide, de la mida d'un petit cigró, bru per fora i blanc per dins, dolç, amb el qual s'obté l'orxata.

  Font: DIEC2

 • xuixo

  m.

  Dolç de forma més o menys cilíndrica farcit de crema, fregit i recobert amb sucre.

  Font: Termcat

  Nota: Salvador Garcia-Arbós inclou aquest dolç gironí per excel·lència dins del menú del primer diumenge de Fires: "Menjar xuixos és un acte de gironinisme militant. És la diada perfecta per a una discussió, tant nímia com apassionada, sobre la millor pastisseria xuixaire." (Garcia-Arbós, S., Girona. Menjars de Fires, Ed. Ajuntament de Girona, 2021)

 • xurreria

  f.

  Establiment on fan i venen xurros.

  Font: DIEC2

 • xurro

  m.

  Peça de pasta de bunyol de forma allargada i estriada.

  Font: DIEC2Joc Anem a Fires!

Joc Anem a Fires!

Fa molts anys, als homes i les dones que feien de firaires els anomenaven firataires i, cap als anys cinquanta del segle passat a les Fires de Sant Narcís, l’entrepà de frànkfurt es va convertir en una novetat que tothom volia tastar. Per sort, l’essència de les Fires no ha canviat gaire i per això moltes de les paraules que es deien encara perduren. Se t’acut algun mot que només utilitzem per Fires?

Gira el full i descobreix algunes de les paraules més característiques de la festa major de Girona.

Bones Fires de Sant Narcís i, compte!, no deixis escapar cap mosca...