Header: Llengua catalana

Llengua catalana

Ruta de navegació

Vocabulari de Fires | Llengua catalana

Vocabulari de Fires

Les Fires mot a mot

El Vocabulari de Fires és un recull de paraules i expressions que solem utilitzar durant les Fires de Sant Narcís. Hi trobareu les definicions d’actes, activitats i imatgeria festiva propis de la festa major de Girona, també les de mots d’ús comú en qualsevol altra fira o festa local.

Se us acut algun mot que només utilitzem per Fires? Quina paraula feu servir: firaire o firataire? Sabeu els noms dels gegants i les gegantes de Girona? Diuen que per Fires plouen mosques i capgrossos?

Amb aquest recull de paraules i expressions fareu vostres, més que mai, les Fires mot a mot...
Fires en català

Proxy Portlet

Accés alfabètic
Accés temàtic
 • Àliga de Girona

  L'Àliga de Girona data del segle XVI, i és acompanyada per un grup de cinc persones, entre elles la persona encarregada de realitzar el Ball de l'Àliga, que van vestides amb una indumentària que ha conservat el color groc dels seus orígens. Aquesta figura balla, juntament amb altres figures de la imatgeria històrica de la ciutat, a la plaça del Vi un cop s'ha llegit el pregó.

 • Anella de foc i retrò de coets

  Activitat que posa punt final a l'acte del pregó que consisteix en encerclar els diferents barris de la ciutat amb uns petits castell de foc.

 • atracció de fira

  f.

  Giny o joc que serveix de diversió.

  Font: DIEC2

 • atracció inflable

  m.

  Estructura de plàstic inflable, de formes arrodonides i sovint de grans dimensions, que s'utilitza per a activitats lúdiques.

  Font: Termcat

 • autos de xoc

  m. pl.

  Atracció de fira consistent en una pista per on circulen autos elèctrics petits i fàcilment maniobrables que poden topar entre ells sense malmetre's gràcies a unes bandes de goma o cautxú que els protegeixen.

  Font: DIEC2Joc Anem a Fires!

Joc Anem a Fires!

Fa molts anys, als homes i les dones que feien de firaires els anomenaven firataires i, cap als anys cinquanta del segle passat a les Fires de Sant Narcís, l’entrepà de frànkfurt es va convertir en una novetat que tothom volia tastar. Per sort, l’essència de les Fires no ha canviat gaire i per això moltes de les paraules que es deien encara perduren. Se t’acut algun mot que només utilitzem per Fires?

Gira el full i descobreix algunes de les paraules més característiques de la festa major de Girona.

Bones Fires de Sant Narcís i, compte!, no deixis escapar cap mosca...